ΑφιερώματαΝέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Κύπελλο Ελλάδος: Ο θεσμός των εκπλήξεων!(pics+vids)

Όταν ο Ματζίκος… έβγαζε εκτός την ΑΕΚ…

Αρχίζει σήμερα το Κύπελλο Ελλάδος, ένας θεσμός που μας έχει χαρίσει πολλές συγκινήσεις, ματσάρες, επεισόδια και ξύλο μεταξύ οπαδών, αλλά και αποκλεισμούς εκπλήξεις.

Πάμε να θυμηθούμε τους αποκλεισμούς των μεγάλων ομάδων από μικρές ή μικρομεσαίες ομάδες, με την σημαντικότερη για εμάς, τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από τη Λαμία το 1984.

Ολυμπιακός

Μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι πολυνίκης του θεσμού, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν έχει πέσει θύμα αποκλεισμού από ομάδες υποδεέστερες και χαμηλότερης κατηγορίας. Μάλιστα, αυτό συνέβη εις διπλούν σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού το 2007 και το 2009 ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανσερραϊκός τον πέταξαν εκτός διοργάνωσης, αν και είχε βλέψεις για να φτάσει ως το τέλος και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Την σεζόν 2006-07, η ομάδα των Ιωαννίνων έπαιξε στα προημιτελικά με τους Πειραιώτες του Τάκη Λεμονή και ήταν το αουτσάιντερ. Στα χαρτιά μόνο, διότι στην πράξη φρόντισε από το πρώτο ματς να ξεκαθαρίσει τις άγριες προθέσεις της, νικώντας 2-0 στους Ζωσιμάδες και βάζοντας γερές βάσεις πρόκρισης. Στη ρεβάνς του Φαλήρου, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς και σουτ του Μπαμπαγκίντα, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί, ένας δηλωμένος φίλος των «ερυθρολεύκων», ο Κοντογουλίδης, στο 98′ έβαλε «ταφόπλακα» στα όνειρα της ολικής ανατροπής, όταν σε μια αντεπίθεση του ΠΑΣ πρόλαβε στην έξοδο τον Νικοπολίδη και με το εξωτερικό έκανε το 2-1, που χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

Την σεζόν 2009-10 και στο πλαίσιο της φάσης των “32”, ο Ολυμπιακός του Ζίκο ηττήθηκε με 3-1 από τον Πανσερραϊκό σε νοκ-άουτ ματς στις Σέρρες και γνώρισε δίκαια τον αποκλεισμό. Ο Λεοζίνιο άνοιξε το σκορ στο 17′, ο Αθανασιάδης στο 52′ έκανε το 2-0, για να μειώσει ο Μήτρογλου με κεφαλιά στο 67′. Ο ίδιος λίγο μετά και συγκεκριμένο στο 80ο λεπτό, “κατάφερε” να στείλει την μπάλα στα πουλιά, ενώ ήταν στρωμένη στο αριστερό του και ο τερματοφύλακας εξουδετερωμένος. Ο Ριμόλντι στο 83′ με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Εντούτοις, ο αγώνας αυτός στιγματίστηκε από το λάθος που έκαναν οι γηπεδούχοι, χρησιμοποιώντας αντικανονικά έξι ξένους παίκτες για 3′ και ο Ολυμπιακός είχε δικαίωμα ένστασης. Τελικά, δεν έκανε και ο Πανσερραϊκός προκρίθηκε στον επόμενο γύρο.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός, είναι δεύτερος σε τρόπαια, αλλά έχει γευτεί και εκείνος το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού από ασθενέστερο αντίπαλο στο παρελθόν, παραμερίζοντας τις φετινές αναμετρήσεις με την Ξάνθη. Η αρχή έγινε την σεζόν 2005-06 με τον Εργοτέλη, ο οποίος έπαιζε τότε στη Β’ Εθνική. Ο αγώνας ήταν νοκ-άουτ στο Παγκρήτιο για την 4η φάση του Κυπέλλου και οι Κρητικοί χάρη σε εκτέλεση πέναλτι του Πάτρικ Ουγκουνσότο στο 90′ άφησαν εκτός συνέχειας το «τριφύλλι» του Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

Τρία χρόνια μετά, οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν τον Πανσερραϊκό σε διπλά ματς για την προημιτελική φάση και είχαν το πάνω χέρι για την πρόκριση. Ειδικά, δε, μετά το εκτός έδρας 0-0 ουδείς περίμενε ότι στο ΟΑΚΑ οι Σερραίοι είχαν μεγάλη τύχη, όμως στο χορτάρι απέδειξαν το αντίθετο. Χάρη σε μια παλικαρίσια εμφάνιση, κατάφεραν να φύγουν θριαμβευτές με 2-3 από την Καλογρέζα, υποχρεώνοντας σε «σκωτσέζικο ντουζ» τον Παναθηναϊκό.

Τέλος, το 2013 αντίπαλος στο Κύπελλο ήταν ο Πλατανιάς για την 4η φάση της διοργάνωσης. Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός χάρη σε τέρματα των Σο και Τοτσέ στο 16′ και στο 65′ έδειχνε ότι θα έβαζε θεμέλια πρόκρισης, για να έρθει ο Ναζλίδης στο 82′ και να δώσει διαστάσεις θρίλερ ενόψει της ρεβάνς. Εκεί, χάρη σε γκολ του Αναστασάκου στα τελευταία λεπτά (87′), οι Χανιώτες πέτυχαν τη μεγάλη επιτυχία τους στην διοργάνωση και οι «πράσινοι» ένα μεγάλο κάζο που δύσκολα θα ξεχάσουν.

Οι «πράσινοι» βέβαια την τελευταία 15ετία έχουν γνωρίσει και άλλους αποκλεισμούς, όπως από τον Πανιώνιο την σεζόν 2011-12 με 4-3 στα πέναλτι (0-0 ο αγώνας στα 120 λεπτά στη Ν. Σμύρνη) και άλλους δυο από τον Ηρακλή και το Αιγάλεω σε δυο σερί αγωνιστικές περιόδους (2001-02 και 2002-03), όμως ήταν ομάδες ίδιας κατηγορίας και δεν θεωρούνται εκπλήξεις μεγατόνων, όπως οι προαναφερθείσες.

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει περάσει αυτή την δοκιμασία όχι μια, ούτε δυο, αλλά έξι φορές μέχρι σήμερα. Και αν με την Κέρκυρα κατάφερε να περάσει δίκαια με το 2-0 στο ΟΑΚΑ, στο παρελθόν έχει υποστεί ανεπανάληπτες ψυχρολουσίες στο Κύπελλο από ομάδες που δεν θα φανταζόταν ποτέ. Η πρώτη ήταν το 1972 από τη Λαμία του Β’ Ομίλου της Β’ Εθνικής και μάλιστα στην παράταση. Σκόρερ ήταν ο Παναγιώτης Ζέρβας δέκα λεπτά πριν το τέλος, ενώ να πούμε πως η τότε η Λαμία είχε καταλάβει την 13η θέση σε 20 ομάδες.

Σα να μην έφτανε αυτό, ένα χρόνο μετά (Φεβρουάριος 1973) ήταν η σειρά της Καλαμαριάς να δώσει στην ΑΕΚ να πιει το “πικρό ποτήρι” του αποκλεισμού. Πρωταθλήτρια του ομίλου της στην Β’ Εθνική εκείνη την χρονιά, είχε πάρει την νίκη σε νοκ άουτ αγώνα με 2-1, έχοντας προηγηθεί στο 8′ με τον Γκόγκο, η ΑΕΚ στο ενδιάμεσο ισοφάρισε με τον Παπαϊωάννου και στο 87′ με πέναλτι ο Σαλαπασίδης χάρισε την πρόκριση στον Απόλλωνα.

Η Λαμία εμφανίστηκε ξανά στον δρόμο της ΑΕΚ το 1984 και έμελλε να της κόψει και πάλι τον δρόμο, αν και έπαιζε στην Γ΄Εθνική. Ο Μαντζίκος ήταν ο “χρυσός” σκόρερ για την ομάδα της Φθιώτιδας, η οποία στην συνέχεια αποκλείστηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο ΠΑΟΚ, χάνοντας 6-0 στην Τούμπα και 1-9 στη Λαμία.

Το 1998, ο παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό Ποσειδώνας Μηχανιώνα έγινε γνωστός ανά το πανελλήνιο χάρη στον άθλο του απέναντι στην ισχυρή εκείνη την περίοδο ΑΕΚ. Ο Θανάσης Πρίττας, ο οποίος έπαιξε και στην Α’ Εθνική, ήταν ο παίκτης που έστειλε πρόωρα την «Ένωση» στο «σπίτι» της, επαναφέροντας τους εφιάλτες του παρελθόντος. Ο Ποσειδώνας απέκλεισε και την Παναχαϊκή, μέχρι να μπει… φρένο στην πορεία του από τον Ηρακλή.

Πέρασαν κάμποσα χρόνια για να φτάσουμε στο 2006, όταν η ΑΕΚ είχε τον Λορένθο Σέρα Φερέρ στον πάγκο της και αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι από το Χαϊδάρι στο γήπεδο του Αιγάλεω. Το ματς έληξε χωρίς γκολ στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, για να φτάσει στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Ο Κριπιντίρης ευστόχησε, ο γκολκίπερ Κοτταράς απέκρουσε το πέναλτι του Μόρα και η ομάδα των Δυτικών Προαστίων έγραψε ιστορία.

Η συνέχεια περιλαμβάνει άλλους δυο οδυνηρούς αποκλεισμού για την “Ένωση”. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2009 με τον Θρασύβουλο στη Φυλή σε νοκ άουτ ματς, όταν ο Καραμαλίκης στο 104′ έγραψε το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ, ενώ το 2012 ήταν η Καβάλα που άφησε εκτός την ΑΕΚ σε διπλά ματς της φάσης των “32” του θεσμού. Το 0-0 του “Ανθή Καραγιάννη” ακολούθησε το 0-1 στο ΟΑΚΑ (54′ Ενσαλίβα), σε μια σεζόν που ο “Δικέφαλος” έπεσε και κατηγορία.

https://youtu.be/9cAKKSwiixQ

ΠΑΟΚ

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΠΑΟΚ έχει βιώσει τον αποκλεισμό από σαφώς υποδεέστερους αντιπάλους, που δεν περίμενε ποτέ. Μάλιστα, η ιστορία αυτή ξεκίνησε αρκετές δεκαετίες πριν και άρχισε να παίρνει την “κρυάδα” από νωρίς. Η αρχή έγινε την σεζόν 1960-61, όταν έχασε σε αγώνα “μια και έξω” με 2-0 από τον Ολυμπιακό Κοζάνης της Β’ Εθνικής στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου της διοργάνωσης.

Δυο αγωνιστικές περιόδους μετά (1962-63), ο Αβέρωφ Ιωαννίνων (Β’ Εθνική) απέκλεισε στα προημιτελικά τον «Δικέφαλο του Βορρά», επικρατώντας με 2-0 στην έδρα του. Την σεζόν 1965-66, ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός στην φάση των “16” από την ερασιτεχνική ομάδα του Εθνικού Πυλαίας στο στρίψιμο της δεκάρας, αφού πρώτα ο αγώνας και η παράταση έληξαν χωρίς νικητή. “Θύμα” του Εθνικού είχε πέσει και ο Ηρακλής με τον ίδιο τρόπο, για να χάσει μετά με 7-0 από τα Τρίκαλα.

Από ‘κει και πέρα, ο ΠΑΟΚ την σεζόν 1987-88 για τον Γ’ Γύρο έμεινε εκτός από την Καστοριά της Β’ Εθνικής σε διπλά ματς. Νίκησε 2-1 στην Τούμπα, αλλά έχασε με 3-1 εκτός έδρας, ενώ το 1994-95 αποκλείστηκε στην δεύτερη φάση από τον Άγιο Νικόλαο, ομάδα Γ’ Εθνικής. Το 1-1 της Τούμπας συνοδεύτηκε από το 0-0 στην Κρήτη και χάρη στο εκτός έδρας γκολ πέρασαν οι νησιώτες στον επόμενο γύρο.

Αποκλεισμός-σοκ για τον “Δικέφαλο” την σεζόν 1998-99, όταν σε νοκ-άουτ ματς για τους “16” έχασε 0-1 στην Τούμπα από τον Πανσερραϊκό της Β’ Εθνικής με γκολ του Κώστα Ηπειρώτη. Για την ίδια φάση το 2004, έμεινε εκτός σε διπλά ματς από την Καστοριά (Γ’ Εθνική). Ο άλλοτε άσος του ΠΑΟΚ, Καπετανόπουλος, χάρισε τη νίκη στην Καστοριά με 0-1, ενώ το 1-1 της ρεβάνς δεν έφτανε στους “ασπρόμαυρους” για να αποκλείσουν τους «γουναράδες».

Δεν άργησε να έρθει νέο στραπάτσο, εκ νέου από ομάδα Γ’ Εθνικής και συγκεκριμένα τον Αγροτικό Αστέρα για τους “32” του θεσμού (2005-06). Ο Γιάννης Μαλλούς με αυτογκόλ έκανε το 0-1, ο ίδιος ισοφάρισε σε 1-1 και στα πέναλτι με 5-4 πέρασαν οι γηπεδούχοι, αφήνοντας εκτός συνέχειας τον ΠΑΟΚ. Δυο σεζόν μετά (2007-08), ο Θρασύβουλος για την φάση των «32», παίζοντας στην Β’ Εθνική τότε, διέλυσε με 4-2 τον «Δικέφαλο» στη Φυλή και τον πέταξε εκτός. Τέλος, ποιος μπορεί να ξεχάσει την ντροπιαστική ήττα με 4-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα για τα προημιτελικά της σεζόν 2009-10.

Υπάρχουν και άλλες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας που την… έπαθαν από αντιπάλους μικρότερου βεληνεκούς, αν και δεν το περίμεναν. Το 1980-81, η τότε εξαιρετική Δόξα Δράμας αποκλείστηκε σε διπλά ματς από τον Παναιγιάλειο. Νίκησε 1-0 εκτός έδρας, για να χάσει με 3-1 στην Δράμα. Το 2006, για τον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης ο Άρης έχασε στην Κομοτηνή με 2-1 από τον Πανθρακικό, ενώ το 2010 ο Πανιώνιος αποκλείστηκε από τον Διαγόρα Ρόδου (ήττα με 3-1 εκτός έδρας για τον τέταρτο γύρο).

πηγή: sport24

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button