FeaturedΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Στο μικροσκόπιο της «Forza» ο ΠΑΣ Λαμία!

Η αθλητική εφημερίδα αναλύει την «πρωτάρα» Λαμία στο πρώτο της βήμα στα «σαλόνια» της Super League.

Φάκελος Λαμία: μια πρωτάρα στα…σαλόνια!
Τα χρόνια της «φαγούρας» στις χαμηλές κατηγορίες, η είσοδος – σταθμός του (ανεξάρτητου) μεγαλομετόχου Πανουργιά Παπαϊωάννου και ο «μετρ» των ανόδων Μπάμπης Τεννές.
Ανατρέχοντας κανείς στην ιστορία έχει λόγους να θυμάται την ομάδα της Λαμίας, λόγω των επιτυχιών της στο θεσμό του κυπέλλου, απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους που σήκωσαν…σκόνη και προκάλεσαν αίσθηση. 
Ωστόσο έπρεπε να κυλήσει όχι απλά μπόλικο νερό στο αυλάκι, αλλά «χρόνια και ζαμάνια» προκειμένου η πόλη της Φθιώτιδας να καμαρώσει την ποδοσφαιρική ομάδα στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο ΠΑΣ Λαμία πραγματοποιεί check in την τρέχουσα σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Super League, έχοντας «ξορκίσει» τα χρόνια που βυθίστηκε και χάθηκε κάπου μεταξύ Γ΄και Δ΄Εθνικής. Κατηγορίες στις οποίες βολόδερνε για ουκ ολίγα χρόνι,α μέχρι ωσότου αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου. 
Συνιδιοκτήτης (μαζί με το αδερφό του Μιχάλη) τεχνικών και εμπορικών εταιρειών που αναλαμβάνουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα, και δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και σε χώρες της Αφρικής και χωρίς ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό παρελθόν πριν από το «μπάσιμο» του στην Λαμία.
Μια αποτυχημένη απόπειρα αγοράς του Παναιτωλικού, συν κάποιες οικονομικές βοήθειες προς την ΕΠΣ Φωκίδας και τον Φωκικό που εδρεύουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της ιδιαίτερης πατρίδας του (Γραβιά Φωκίδας) ήταν όλο κι όλο το ποδοσφαιρικό ιστορικό του. Ανέλαβε την ομάδα όταν στα…αλώνια της Δ΄Εθνικής το 2012 και μέσα σε μια πενταετία την οδήγησε στο κλαμπ των «μεγάλων» της Super League.
Όχι πως κάποια στιγμή – κατά τη διάρκεια της θητείας του – δεν του…γύρισε το μάτι με τα ήθη και έθιμα κι όλες εκείνες τις «ομορφιές» στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, δηλώνοντας πως τα παρατά και αφήνοντας ισχυρισμούς και δημόσια υπονοούμενα, δίνοντας την εντύπωση ενός παίκτη που δεν αντέχεται άλλο να κάθεται σε ένα τραπέζι παιχνιδιού με σημαδεμένη τράπουλα.
Συν τω χρόνω το μετάνιωσε, επέστρεψε και σήμερα καμαρώνει το δικό του ποδοσφαιρικό δημιούργημα στην πρώτη κατηγορία.
Εχει να λέει πως σε μια εποχή όπου οι παντός είδους συμμαχίες έχουν γίνει της μόδας στο χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, η δική του Λαμία δεν εξαρτάται από κάποιο άλλο μαγαζί και πως ο ίδιος δεν παίζει στοίχημα, όπως κάνουν άλλοι παράγοντες που θέλουν – όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του – να έχουν ομάδες για να τζογάρουν.
Κι αν ο μεγαλομέτοχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου έβαλε τα χρήματα για την αναγέννηση της ομάδας από την Φθιώτιδα, ο πολύπειρος Μπάμπης Τεννές έδωσε την συνταγή για την άνοδο στη Super League.
«Μετρ» των προβιβασμών ο 63χρονος τεχνικός προσέθεσε μέσω της Λαμίας, μία ακόμη άνοδο στο βιογραφικό του. Αυτή ήταν η έκτη φορά παρακαλώ, έχοντας προηγηθεί οι προαγωγές του Ακράτητου (2004-05), της Κέρκυρας (2005-06, 2009-10) του Παναιτωλικού (2010-11) της Καλλονής (2012-13).Με τόσα…παράσημα ανόδων ραμμένα στην στολή του, έχει κερδίσει με το σπαθί του την καθολική αναγνώριση στον οργανισμό της Football League κι όπως λένε πολλοί, «σαν τον Τεννέ δεν έχει».
Το περασμένο καλοκαίρι δικαιωματικά του δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσει στον πάγκο της Λαμίας, παρά τις κρυφές εισηγήσεις που δέχτηκε ο μεγαλομέτοχος για την συνεργασία με έναν άλλον πιο σουπερλιγκάτο τεχνικό. Κι αν μη τι άλλο, η εκκίνηση (2 νίκες,, 1 ισοπαλία, 3 ήττες) της νεοφώτιστης ομάδας στην κούρσα του πρωταθλήματος, δείχνουν πως ο Τεννές διαθέτει το “know how”  προκειμένου να τα καταφέρνει εξίσου καλά και στη Super League.

 

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΦΤΩΧΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.   

«Η Λαμία είναι μια πόλη με ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα, και δεν παίζουμε για στοιχηματισμό. Παίζουμε για την πάρτη μας, για να έχουν τα παιδιά μας ψηλά το κεφάλι». (Πανουργιάς Παπαϊωάννου – μεγαλομέτοχος ΠΑΣ Λαμία).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Χαμηλά συμβόλαια

Η άνοδος στη Super League δεν «απογείωσε» τον προϋπολογισμό της ομάδας. Το ρόστερ χτίστηκε με χαμηλό μπάτζετ, με μάξιμουμ συμβόλαια τα 100 χιλιάρικα και έχοντας ως βάση το ελληνικό στοιχείο, δεδομένου πως στο δυναμικό της ομάδας ανήκουν 10 ξένοι.

Ο έμπειρος στόπερ Ανέστης Αναστασιάδης (φωτ.), μαζί με τους Νόε Ακόστα, Μάρκο Μπλάζιτς, και Ρικάρντο Πίτι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες της ομάδας, με τα συμβόλαιά τους να φτάνουν στις…παρυφές των 100 χιλιάδων ευρώ (μαζί με κάποια μπόνους).

Το περασμένο καλοκαίρι έλαβαν χώρα σημαντικές ανακατατάξεις στο δυναμικό της ομάδας και μόλις 11 παίκτες έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να συνεχίσουν στη Super League.

ΗΓΕΤΕΣ

Οι παίκτες – «σημαιοφόροι» 

Η Λαμία έχει δύο ηγέτες κι αυτοί είναι ο (παλιός) Σέρβος κεντρικός χαφ Μάρκος Μπλάζιτς (φωτ.) και ο (new entry) Ισπανός μεσοεπιθετικός Ρικάρντο Πίτι. Ο πρώτος ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Ιανουάριο του ΄16 για λογαριασμό της Καλλονής.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς μετακόμισε στη Λαμία. «Γράφει» πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ σε κάθε παιχνίδι, «κόβει» και «ράβει» στη μεσαία γραμμή αποτελώντας τον εγκέφαλο της ομάδας.

Ο 36χρονος Πίτι αποτελεί μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού και κάθε άλλο παρά …τυχαίος παίκτης είναι. Οι 149 συμμετοχές και τα 29 γκολ στην ισπανική Primera Division κι άλλα 119 ματς και 23 γκολ στην Segunda Division είναι νούμερα που μιλάνε από μόνα τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “FORZA” – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button