Νέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Στη συνέλευση της EPFL βρέθηκε η Σούπερ Λίγκα

Το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπήθηκε στο Ισραήλ από τον πρόεδρό της κορυφαίας επαγγελματικής κατηγορίας, Γιώργο Στράτο.

Η Ένωση Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Λιγκών της Ευρώπης (EPFL) συνεδρίασε την Παρασκευή (20/10) στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ δίνοντας έμφαση στο κανονιστικό πλαίσιο για τη βελτίωση και την προστασία της ισορροπίας του αθλήματος στη Γηραιά Ήπειρο. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεκινά μία νέα περίοδος για την πρώτη.

Εξάλλου, εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο καταστατικό της μετά τη συνέλευση αντικατοπτρίζοντας μία ανοιχτή, διάφανη και δημοκρατική οργάνωση που αρμόζει απόλυτα στις πολλαπλές προκλήσεις οι οποίες προκύπτουν στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ό, τι βάση του νέο καταστατικού θα υπάρξει εκπροσώπηση εκ μέρους του προέδρου της EPFL στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Επομένως, ο νυν πρόεδρος Λαρς-Κρίστερ Όλσον θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα επικυρώσει την υποψηφιότητα στο επόμενο τακτικό της Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στη Σλοβακία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως συγκεντρώνει η συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με το συνεχιζόμενο και πιεστικό ζήτημα της χρηματοοικονομικής διαμονής. Κοινώς, δημιουργείται διαρκώς ένα χάσμα που διευρύνεται ανάμεσα στο Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ.

Ο επόμενος κύκλος της πρώτης διοργάνωσης και κορυφαίας διασυλλογικής ξεκινά την ερχόμενη σεζόν (2018-2019), ενώ θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Στο εν λόγω περιλαμβάνεται η ταυτόχρονη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων απευθείας στη φάση των ομίλων. Για την τριετία 2021 – 2024 πάντως σχεδιάζεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνισμού».

Η συγκεκριμένη κίνηση θα γίνει για τη διανομή αλληλεγγύης στους συλλόγους που δεν συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ώστε να διαφυλαχθεί περισσότερο η ανταγωνιστικότητα στα πρωταθλήματα της ηπείρου.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν ζητήματα σχετικά με τους παίκτες, την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και το σύστημα επίλυσης διαφορών, ανώτατα όρια μισθών, όρια ομάδων, αποθεματοποίηση παικτών, κανόνες για τους παίκτες στο σπίτι και κατάρτιση και αποζημίωση αλληλεγγύης που παραπέμπουν στα πρότυπα του SalaryCup του ΝΒΑ. Επίσης, συζητήθηκε η ρύθμιση των διαμεσολαβητών, οι κανόνες χρηματοοικονομικής αθέμιτης λειτουργίας, τα τέλη μεταφοράς και τα «σχέδια ανάπτυξης των συλλόγων.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν σχετικά με τον ανταγωνισμό περιελάμβαναν νέους κανονισμούς πρόσβασης για το Τσάμπιονς Λιγκ και τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των συλλόγων από έναν περιορισμένο αριθμό μεγαλύτερων πρωταθλημάτων εις βάρος άλλων πρωταθλημάτων και αγορών που φιλοδοξούν ν’ αναπτυχθούν άμεσα. Επίσης, «φλέγον» ζήτημα αποτελεί η πολυεθνική ιδιοκτησία των συλλόγων και η πιθανότητα στρέβλωσης της ανταγωνιστικής ισορροπίας και της ακεραιότητας των διοργανώσεων.

Στην παραπάνω διαδικασία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιώργος Στράτος που καταβάλλει τη δική του προσπάθεια σε εξομάλυνση της κατάστασης τουλάχιστον για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος της EPFL, Λαρς – Κρίστερ Όλσον τόνισε: «Τα πρωταθλήματα έχουν κάνει σήμερα ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Συλλόγου μας σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης. Είμαστε πλέον σε καλύτερη θέση να υποστηρίξουμε την ΟΥΕΦΑ στο στόχο μας για την ενίσχυση και την προστασία της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση και συζήτηση σε μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα προχωρήσουμε γρήγορα με τις προτάσεις μας», ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

«Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν μίλησε πρόσφατα στο συνέδριό του στη Γενεύη για τη σημασία της διατήρησης της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ποδόσφαιρο και για την προστασία αυτού που αποκαλείται: «Η μαγεία του ποδοσφαίρου». Είμαστε 100% σε συμφωνία μαζί του! Η EPFL καλεί για μεγαλύτερη ανταγωνιστική ισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε ευτυχείς να δούμε ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με την UEFA σε αυτόν τον βασικό στόχο», υποστήριξε με νόημα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι με τη γνώση και την τεχνογνωσία τα μέλη μας και η ΟΥΕΦΑ ως διοργανωτές ανταγωνισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να επιτρέψουμε σε όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους, όχι μόνο λίγους, να ανταγωνίζονται στα υψηλότερα επίπεδα – εγχώρια και διεθνώς. Ανυπομονούμε τους ερχόμενους μήνες να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στην ΟΥΕΦΑ ώστε να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το όνειρο και τη φιλοδοξία τόσο για τους συλλόγους όσο και για τους οπαδούς», κατέληξε.

Μία ημέρα πριν τη συνέλευση πάντως είχε πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο με θέμα την τεχνολογία στον Αθλητισμό και είχε διοργανωθεί από την EPFL. Άλλωστε πρόκειται για έναν τομέα που θα προσελκύσει τεράστιο παράγοντα για την ανάπτυξη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής καινοτομίας, του περιεχομένου και των δεδομένων. Η EPFL δεσμεύεται να υποστηρίξει την επιχειρηματική ανάπτυξη των ενώσεων μελών της, ενώ παράλληλα μοιράζεται τη γνώση με όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αθλητικής βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

πηγή: a-sports

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button