Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Μπασκόνια-Παναθηναϊκός:Ένα ζευγάρι που τα έχει όλα

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται για άλλη μια φορά στο “σπίτι” της Μπασκόνια (2/11, 21:00) και ψάχνει άλλη μια νίκη στην “Φερνάντο Μπουέσα Αρένα” και το Eurohoops παρουσιάζει την πλούσια προϊστορία των… ντέρμπι με τους Βάσκους.

Την Πέμπτη (2/11) η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα δοκιμαστεί στη Βιτόρια, με τους “πράσινους” να ψάχνουν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη, για να εκμεταλλευτούν την καλή ψυχολογία που έχουν από την επικράτηση επί της Φενέρ και να ανταπεξέλθουν με άλλον αέρα στο πολύ δύσκολο πρόγραμμα που έχουν στο ξεκίνημα του μαραθωνίου της Ευρωλίγκας.

Το Eurohoops σας θυμίζει τι έχει προηγηθεί όταν οι δύο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες, κάτι που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές και με σπουδαίο τίμημα.

Οι τραυματικές σειρές πλέι οφ και ο θρίαμβος στον ημιτελικό

Οι Βάσκοι είναι σκληροί και πάντοτε ανταγωνιστικοί, με τον Παναθηναϊκό να το έχει βιώσει από την… ανάποδη, αφού σε δύο σειρές πλέι οφ με τον συγκεκριμένο αντίπαλο έχει αποκλειστεί οδυνηρά.

Το 2006 όταν οι σειρές ήταν στις δύο νίκες, παρά το άνετο 84-72 στο ΟΑΚΑ, η Ταού είχε απαντήσει στη Βιτόρια (85-79) και επέστρεψε στην Αθήνα για να… αποδράσει με το ιστορικό γι’ αυτήν “OAKAzo” (71-74), αφήνοντας στα κρύα του λουτρού 20.000 στις εξέδρες, που περίμεναν τη νίκη-πρόκριση στο Final Four της Πράγας.

Tο 2016, η Λαμποράλ Κούτσα με ηγετικές προσωπικότητες δύο παίκτες που κατόπιν φόρεσαν τα πράσινα, τον Γιάννη Μπουρούση και τον Μάικ Τζέιμς, “σκούπισαν” τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, με 3-0 νίκες και τον άφησαν εκτός Final Four του Βερολίνου, χάρη σε δύο νίκες στην “Μπουέσα”, το εύκολο 84-68 και το 82-78 στην παράταση, παρά την μεγάλη εμφάνιση του Διαμαντίδη και ολοκλήρωσαν το έργο τους με το 75-84, στο τελευταίο όπως έμελλε ευρωπαϊκό ματς του “3D”, μέσα σε ιπποτικό χειροκρότημα του κόσμου και την αγκαλιά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Μπουρούση, που αποτέλεσε ουσιαστικά τον προπομπό για τον “γάμο” των δύο πλευρών.

Αντίθετα, οι “πράσινοι” είχαν χαμογελάσει το 2007, στον ημιτελικό του Final Four του ΟΑΚΑ, με το 67-53 να σφραγίζει το εισιτήριο για τον τελικό, πριν το τέταρτο αστέρι της ομάδας.

“Καρέ” νικών στη Βιτόρια

Συνολικά, το ρεκόρ στις 23 αναμετρήσεις των δύο αντιπάλων από τη σεζόν 1998/1999 είναι 13-10 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει πανηγυρίσει τέσσερις εξ αυτών των νικών στην επιβλητική και δύσβατη για όλους από κάθε άποψη “Φερνάντο Μπουέσα Αρένα”.

Οι “πράσινοι” υπό τις οδηγίες του Λευτέρη Σούμποτιτς είχαν φύγει νικητές στην πρώτη τους επίσκεψη στη Βιτόρια (74-77) για την β’ φάση της Ευρωλίγκας τη σεζόν 1998/1999, παρότι είχαν ταξιδέψει αποδεκατισμένοι λόγω τραυματισμών και επιδημίας ίωσης, με επική εμφάνιση του Μποντιρόγκα (31π.).

Το Νοέμβριο του 2002 ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει ξανά στη χώρα των Βάσκων (75-76), με το παιχνίδι να σημαδεύεται από τη συγκινητική εμφάνιση του Γιώργου Καλαϊτζή, ο οποίος λίγες ώρες πριν το τζάμπολ είχε χάσει τη μητέρα του, ωστόσο έπαιξε και ήταν εκ των πρωταγωνιστών.

Η επόμενη νίκη ήρθε σχεδόν 12 χρόνια μετά, τη σεζόν 2013/2014 για το Top-16 (64-72), με κορυφαίο τον Λάσμε (20π.), ενώ το… καρέ συμπληρώθηκε την περσινή σεζόν, στην τελευταία τους μάχη.

Η ομάδα του Πασκουάλ έκανε εξαιρετική εμφάνιση στον αγώνα της 23ης Μαρτίου 2017, πήρε τη νίκη (63-72), με 18π. του Σίνγκλετον κι έκανε το πλέον αποφασιστικό βήμα για να μπει στην τετράδα και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Πλέον οι νταμπλούχοι Ελλάδας αναζητούν την πέμπτη τους νίκη επί βασκικού εδάφους.

Πηγή: eurohoops.net

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button