Γενικά

Κωσταλέξι: 39 χρόνια από την ιστορία που σόκαρε το πανελλήνιο

Η υπόθεση από το χωριό της Λαμίας που συγκλονίζει μέχρι και σήμερα…

Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φριχτή αποκάλυψη ενός δράματος που συγκλόνισε το 1978 την Ελλάδα.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1978, ήρθε στο φως μια πρωτοφανής υπόθεση στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας, που σόκαρε.

Η 47χρονη Ελένη Καρυώτη, που από εκείνη την στιγμή έμεινε στην ιστορία ως «Ελένη του Κωσταλέξι», είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ύστερα από 29 χρόνια, καθώς οι γονείς της την κρατούσαν κλεισμένη στο υπόγειο.

Οι δημοσιογράφοι και οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν την πόρτα αντίκρισαν μια κοπέλα γυμνή, σκεπασμένη μόνο με μια κουβέρτα, βρώμικη, που συμπεριφερόταν σαν αγρίμι στην θέα των ανθρώπων. Δεν μιλούσε, μόνο κραύγαζε, λόγια ακαταλαβίστικα για τους υπολοίπους.

Πολλά ειπώθηκαν για την περίπτωση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η έφηβη Ελένη φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, να συνάπτει σχέση με τον δάσκαλο του χωριού.

Η «ατίμωση», όπως έλεγαν τότε, είχε ωστόσο και πολιτική χροιά, καθώς ο δάσκαλος είχε προσχωρήσει στις τάξεις των κομμουνιστών ανταρτών, την ίδια στιγμή που η φαμίλια της Ελένης ήταν σκληροπυρηνικοί εθνικόφρονες.

Το μόνο που μπορούσε να γίνει, ήταν να μην εμφανίζεται πλέον δημόσια η Ελένη, κάτι που οι γονείς έκαναν χωρίς να το ξανασκεφτούν, φυλακίζοντάς την στο υπόγειο. Όλο το χωριό χάρισε στην οικογένεια τη σιωπή του, κάνοντας το περιστατικό αρχικά ένα καθημερινό μυστικό που χάθηκε στην λήθη των χρόνων που περνούσαν.

Ένα άλλο πάλι σενάριο που ήρθε στο φως χρόνια αργότερα, λέει πως η Ελένη ήταν ψυχικά ασθενής και πως η ιστορία με τον αντάρτη ήταν δημιούργημα του Τύπου. Οι γιατροί συνέστησαν να την κλείσουν σε ψυχιατρείο, όμως τα ιδρύματα τότε ήταν χειρότερα και από φυλακή. Έτσι ο πατέρας της την έκλεισε στο σπίτι, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και για εκείνη αλλά και για την οικογένεια. Η πραγματική αλήθεια βέβαια δεν έχει γίνει γνωστή με βεβαιότητα.

Η τραγική ιστορία της Ελένης δεν τελειώνει ωστόσο εδώ: οι Αρχές τη διαμετακομίζουν στο νοσοκομείο της Λαμίας και λίγο αργότερα μεταφέρεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα, καθώς τα σημάδια του εγκλεισμού στον ψυχισμό της είναι έκδηλα. Χρόνια ωστόσο αργότερα, το 1998, η Ελένη Καρυώτη εξαφανίζεται «μαγικά» και έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Τα αδέλφια της αθωώθηκαν και κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τι απέγινε το «αγρίμι».

ΠΗΓΗ: newsbeast

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button