Γενικά

Η “μαύρη” επέτειος της δολοφονίας του Μιχάλη Καλτεζά

Η δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά, μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Η μάνα του ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους. Ο αστυνομικός που τον σκότωσε δεν έμεινε ούτε μια μέρα στη φυλακή…

17 Νοεμβρίου 1985. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε με μοναδική απώλεια την τζαμαρία του εστιατορίου «Βυζαντινόν» στο Χίλτον. Τα επεισόδια δεν θεωρούνται σοβαρά και η ηγεσία της αστυνομίας θριαμβολογεί. Μόνο μία κλούβα με άνδρες της αστυνομίας παραμένει στην οδό Στουρνάρα, στην πύλη του Πολυτεχνείου….

Τέσσερις από τους αστυνομικούς εγκαταλείπουν την κλούβα. Οι τρεις θα μπουν στο σουβλατζίδικο «Ρουαγιάλ» στην Πλατεία Εξαρχείων και ο τέταρτος, μαζί με έναν φίλο του στρατιωτικό, στο ζαχαροπλαστείο «Μαρονίτα». Έκπληκτος τους βλέπει στο «Ρουαγιάλ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης που περιγράφει τη σκηνή ως εξής: «Έτρωγαν σουβλάκια με τη στολή τους και με τα όπλα σαν καουμπόηδες. Είναι δυνατόν; Πάνε στην πλατεία Εξαρχείων σε σουβλατζίδικο και μάλιστα σε τέτοιες μέρες, τέτοιες ώρες;». Μια ομάδα αναρχικών αντιλαμβάνεται την παρουσία των αστυνομικών και περικυκλώνουν το μαγαζί.

Οι αναρχικοί φωνάζουν συνθήματα, όπως «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι», «Βγείτε έξω» και άλλα πολλά. Ο αστυφύλακας στη «Μαρονίτα» αρχίζει να ζητά ταυτότητες για να κάνει έλεγχο. Τότε του επιτίθεται κάποιος αναρχικός, τον χτυπά και του ρίχνει κάτω το καπέλο. Παρεμβαίνουν οι πιο ψύχραιμοι και η φασαρία σταματά. Ωστόσο, οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί μόλις απεγκλωβίστηκαν, συνέχισαν το επεισόδιο, εκτοξεύοντας απειλές κατά των αναρχικών.

Μετά από λίγο, ομάδα αναρχικών κατευθύνεται προς την κλούβα με βόμβες μολότοφ. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς. Ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στην κλούβα, είναι ο Αθανάσιος Μελίστας. Οι αναρχικοί επιτίθενται στην κλούβα. Μία μολότοφ πέφτει στη σκεπή του οχήματος και η φωτιά μεταδίδεται και στο εσωτερικό. Οι αστυνομικοί βγαίνουν, ενώ μερικοί συνάδελφοί τους πάνε προς την πίσω έξοδο της κλούβας. Οι ένστολοι τρομοκρατούνται. Αρχίζει και πάλι ένα κυνηγητό μεταξύ αστυνομίας και αναρχικών που τρέχουν προς τα Εξάρχεια. Κάποιοι τρομαγμένοι αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα. Ο Μελίστας όμως πυροβολεί προς τους αναρχικούς και η σφαίρα πετυχαίνει στο κεφάλι τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά. Ήταν στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Μπόταση. Ο μαθητής θα αφήσει την τελευταία του πνοή ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα.

Η μητέρα του, που ανήσυχη τον έψαχνε από το απόγευμα που τελείωσε η πορεία, ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους. Τα επεισόδια που ξεκίνησαν αμέσως, δεν ήταν για αυτήν καμία παρηγοριά. Την επομένη της δολοφονίας, οι εφημερίδες δημοσιεύουν τη φωτογραφία με το άψυχο κορμί του Καλτεζά. Από πάνω του, ο Γιάννης Κανελλάκης, κοιτά έντρομος το παιδί. Ο αστυνομικός που πάτησε τη σκανδάλη, στην πραγματικότητα δεν τιμωρήθηκε ποτέ και δεν έμεινε στη φυλακή ούτε μια μέρα..

Πηγή: Mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button