ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Όταν το ποδόσφαιρο… κάνει λάθη!(pics+vids)

Στις 22 Νοεμβρίου, ο Ράκτο Μλάντιτς, ο «χασάπης» των Βαλκανίων, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου. Το ποδόσφαιρο στάθηκε συμπαραστάτης του.

Ο Μλάντιτς ήταν αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, που θεωρείται η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνελήφθη στις 26 Μαΐου 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι. Ο Μπόρις Τάντιτς ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Η σύλληψή του Μλάντιτς  προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στη σύλληψή του.

Η δίκη του άρχισε τον Μάιο του 2012 και μετά από 530 συνεδριάσεις σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια κατέληξε με την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Θεωρείται η πιο σημαντική υπόθεση εγκλημάτων πολέμου στην Ευρώπη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Ο 74χρονος σήμερα Μλάντιτς ήταν παρών στο δικαστήριο, αλλά απομακρύνθηκε από την αίθουσα όταν, στο άκουσμα της απόφασης, άρχισε να φωνάζει «Ψεύτες! Ντροπή σας!».

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας συγγενείς και επιζώντες από την Σρεμπρένιτσα ξέσπασαν σε δάκρυα.

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του Μλάντιτς, μέσα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα εκφράστηκε με διάφορους τρόπους συμπαράσταση προς το πρόσωπό του.

Eίναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο υποστήριξαν τον «χασάπη των Βαλκανίων» οι φίλαθλοι των δύο μεγάλων συλλόγων της Σερβίας. Ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετώπισε την περασμένη Πέμπτη την Μπάτε Μπορίσοφ στη Λευκορωσία για το Γιουρόπα Λιγκ και οι οπαδοί του σήκωσαν πανό υπέρ του. To ίδιο έκαναν και οι οπαδοί της Παρτιζάν Βελιγραδίου, στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Λιόν, τραγουδώντας συνθήματα υπέρ του Μλάντιτς, χωρίς ωστόσο αναφορά στο όνομά του, ώστε να αποφύγουν την τιμωρία από την UEFA…

«Ακόμα και αν σε καταδικάσουν εκατό φορές σε ισόβια, θα σε τιμούν και θα σε σέβονται οι Σέρβοι» έγραφε το πανό των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα,. «Η μητέρα σου έχει τις ευχαριστίες μας» έγραψαν αυτοί της Παρτιζάν.

Οι Σέρβοι απέφυγαν να αναφέρουν το όνομα του Μλάντιτς, Κάτι που δεν συνέβη με τους οπαδούς της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι δήλωσαν επίσης την υποστήριξή του στον καταδικασθέντα με πανό το οποίο έγραφε: «Ράτκο Μλάντιτς – Ήρωας της Σερβίας», στον αγώνα με τη Βαρντάρ. Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε απολογία τον ρωσικό σύλλογο. Το ίδιο θα συμβεί και για τους δύο σερβικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών τους.

Ομάδα που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του σερβικού πρωταθλήματος απείλησε με αποχώρηση από το παιχνίδι της, καθώς οι οπαδοί των αντιπάλων τους επευφημούσαν τον Μλάντιτς.

«Ο διαιτητής άκουγε τις ύβρεις των οπαδών του Μλάντιτς, άκουγε τα συνθήματα υπέρ ενός εγκληματία πολέμου και δεν αντέδρασε» ανέφεραν οι άνθρωποι της Νόβι Παζάρ.

Ποδοσφαιριστές ερασιτεχνικής ομάδας πήγαν στην προπόνηση φορώντας μπλουζάκια με το πρόσωπο του 74χρονου στρατηγού, σε άλλη μια ένδειξη συμπαράστασης. Απειλούνται με κυρώσεις, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς πέτυχαν το σκοπό τους: η εικόνα τους έκανε τον γύρο του κόσμου.

Δείτε σε παλαιότερο βίντεο πως γιόρτασαν οι οπαδοί της Παρτιζάν τα γενέθλια του Μλάντιτς:

πηγή: sdna

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button