ΓενικάΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ορκίστηκε πρόεδρος της Λιβερίας ο Ζορζ Γουεά (vid)

Παρουσία 35.000 ανθρώπων, ο Ζορζ Γουέα ορκίστηκε πρόεδρος της Λιβερίας.

Οπαλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους που έβγαλε η Αφρική, κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» είναι αυτός που διαδέχεται την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, επί δώδεκα χρόνια πρόεδρο, και πρώτη γυναίκα στην ηγεσία μίας αφρικανικής χώρας.

Σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο αρχηγό του κράτους και 73 βουλευτές. Συνολικά 26 πολιτικοί σχηματισμοί παρουσίασαν 20 υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα στον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο, ο Γουεά επικράτησε σε 12 από τις 15 περιφέρειες της χώρας του και έγινε έτσι ο 25ος πρόεδρος της Λιβερίας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή γι’ αυτή τη χώρα. Είναι το ξημέρωμα μιας νέας, καλύτερης Λιβερίας με ισότητα, ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό. Δεν θα σας εξαπατήσω. Θέλω να αρχίσει μια περίοδος ελπίδας με επίκεντρο την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι της χώρας μας δεν θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δημόσιους λειτουργούς. Είναι η ώρα να βάλουμε το κοινό καλό πάνω από το ατομικό. Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να πλουτίζει σε βάρος άλλων, ο νόμος θα επιβάλλεται.

Σήμερα φοράμε όλοι τη φανέλα της Λιβερίας, αυτή η νίκη ανήκει στο λαό, στην ειρήνη, στη δημοκρατία. Δεν σας υπόσχομαι θαύματα, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε» είπε, μεταξύ άλλων ο Γουεά, κατά την ορκωμοσία του.

Βαθιά πολιτικοποιημένος από την εποχή που ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Γουεά αποφάσισε το 2005 να κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος, σκορπώντας ενθουσιασμό στους συμπατριώτες του, που είδαν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει τη χώρα.

Ήταν τότε η πρώτη φορά που στη Λιβερία θα διεξάγονταν «ελεύθερες εκλογές» μετά τον εμφύλιο που επί πολλά χρόνια ταλαιπώρησε τη χώρα, μια από τις λίγες στη «μαύρη ήπειρο» που δεν χρειάστηκε να πολεμήσει για την απελευθέρωσή της από κάποιον άλλον λαό. Οι αντίπαλοί του θορυβήθηκαν και έσπευσαν να προπαγανδίσουν κατά της έλλειψης παιδείας του Γουεά. Τελικά στις εκλογές του 2005 επικράτησε η Τζόνσον-Σιρλίφ, απόφοιτος του Χάρβαρντ και κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 51χρονος σήμερα Γουεά είναι μέλος της Γερουσίας από το 2014, ενώ στο μεταξύ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Ο πρώην επιθετικός της Μίλαν έχει επιλέξει ως αντιπρόεδρο μια γυναίκα, την Τζούελ Τέιλορ, πρώην σύζυγο του Τσαρλς Τέιλορ, πρώην πολέμαρχου και προέδρου της χώρας από το 1997 μέχρι το 2003, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εκτίει ποινή 50 ετών σε ολλανδική φυλακή.

Ο Γουεά αρνείται οποιαδήποτε σχέση, αλλά υπάρχει η υποψία ότι, μέσω της συζύγου του, ο πολέμαρχος μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο τις εξελίξεις στη Λιβερία.

πηγή: sdna

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button