FeaturedΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

To πρόβλημα του ΠΑΣ και οι ευθύνες…

Η Λαμία προβλημάτισε με την απόδοσή της σε ακόμα ένα παιχνίδι και κυρίως με την αδυναμία της να δημιουργήσει ευκαιρίες, γνωρίζοντας ακόμα μια ήττα από τον Πανιώνιο, την πέμπτη σε δέκα εξόδους της στο πρωτάθλημα (μόλις μία νίκη ο απολογισμός).

Υπάρχει θέμα με την επιθετική λειτουργία της ομάδας και τη δυνατότητα της να φτιάχνει παιχνίδι και να τελειώνει σωστά τις φάσεις; Προφανώς και υπάρχει.

Στο ματς με τον Πανιώνιο η Λαμία κατέγραψε μόλις 4 τελικές. Και ξέρετε, η διοργανώτρια αρχή καταμετρά ως τελικές τα πάντα. Ένα ακίνδυνο και αδιάφορο σουτ από τα 40 μέτρα που περνάει εντελώς εκτός στόχου και ένα ζυγισμένο πλασέ που ξυρίζει το δοκάρι, καταμετρούνται αμφότερες ως τελικές εκτός εστίας. Η στατιστική, όπως έχει τονιστεί πολλάκις, είναι ένας εύκολος και εύσχημος τρόπος για να πεις ψέμματα…

Στην περίπτωσή μας πάντως, δεν υπάρχει κάποιο ψέμα. Ο ΠΑΣ έχει ζήτημα με τη δημιουργία και την εκτέλεση, δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, δεν του ταιριάζει, δυσκολεύεται πολύ με αυτή. Είναι πολύ πιο εύκολο για αυτό το ρόστερ να κάτσει πίσω, να αμυνθεί, παρά να δημιουργήσει και να ψάξει το γκολ.

Άλλωστε, όπως παραδέχτηκε και ο βοηθός του Τεννέ στον σαββατιάτικο αγώνα, η Λαμία κατέβηκε για το Χ…Δεν μας είπε ότι το Χ ήταν μεν ευπρόσδεκτο αλλά παράλληλα οφείλαμε να διεκδικήσουμε και τις πιθανότητές μας για τη νίκη. Τις λίγες αυτές πιθανότητες. Μας είπε ότι η νίκη ήταν σχεδόν απίθανη! Να τα λόγια του: “Σίγουρα επιθετικά δεν μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάτι από το παιχνίδι. Αμυντικά ήμασταν πάρα πολύ καλοί”.

Αυτή η ομολογία του Γιώργου Κόλτση συνοψίζει όλο το πρόβλημα του φετινού ΠΑΣ. Προφανώς, δεν χρειαζόμαστε τον (συμπαθέστατο κύριο) Κόλτση για να μας πει ότι η Λαμία έχει λίγες πιθανότητες να κάνει διπλό στον Πανιώνιο, αλλά από την άλλη, δεν γίνεται να παραδέχεσαι ότι η νίκη είναι άπιαστη και το 0-0 το καλύτερο που μπορείς να πάρεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις καμία εμπιστοσύνη στην επιθετική σου λειτουργία. Δεν έχεις καμία ελπίδα ότι θα φτιάξεις 1-2 σοβαρές φάσεις και θα τις μετουσιώσεις σε ένα γκολ, έστω και κόντρα στη ροή, έστω και αν ο αντίπαλος είναι καλύτερος.

Να συμφωνήσουμε εδώ στο αυτονόητο. Το να αμύνεται μια ομάδα είναι πιο εύκολο από το να επιτίθεται. Χρειάζεται λιγότερη φαντασία και περισσότερη δύναμη και προσήλωση στο πλάνο.Την καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου σαν στρατηγική, μπορούν να την υπηρετήσουν σχετικά καλά και παίκτες χαμηλότερων δυνατοτήτων. Τη δημιουργία όχι. Γι’ αυτό και οι 3 ομάδες με τις περισσότερες τελικές στο πρωτάθλημα διεκδικούν τον τίτλο και εκείνες με τις λιγότερες παλεύουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Λαμία στις στατιστικές που αφορούν τη δημιουργία, βρίσκεται σε όλες προς το τέλος της κατάταξης. Έχει 14 γκολ στο πρωτάθλημα (μόνο ο Πλατανιάς λιγότερα), έχει δημιουργήσει 148 τελικές προσπάθειες (μόνο η ΑΕΛ και ο Πλατανιάς λιγότερες) έχει ευστοχία ανά τελική μόλις 8,81% (μόνο η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς μικρότερη).

Αυτά τα στατιστικά συμβαδίζουν και με τη θέση της στην κατάταξη, όπου στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος παλεύει για τη σωτηρία (με καλές πιθανότητες, είναι η αλήθεια).
Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο, είναι το εξής: Δικαιούται κάποιος να αξιώνει και να ζητά κάτι καλύτερο από μια νεοφώτιστη που μόλις ανέβηκε στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη. Από τη μία, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, πως δεν χρειάζονται φωνές αμφισβήτησης, αφού η ομάδα είναι πάνω από την επικίνδυνη ζώνη και τη δεδομένη στιγμή φαντάζει φαβορί για τη σωτηρία.

Από την άλλη όμως, αν ρίξουμε μια ματιά στο μεταγραφικό πλάνο θα δούμε σωρεία λαθών, ειδικά στο κομμάτι του σχεδιασμού της επίθεσης. Ο ΠΑΣ ξεκίνησε τη χρονιά με τέσσερις επιθετικούς, τον Ντακόλ, τον Κρισάντους, τον Πόντλογκορ και τον Βουό.

Από όλους αυτούς η ομάδα πήρε στο πρωτάθλημα…ένα γκολ. Συνολικά. Ένα από τα 14. Ο Πόντλογκορ έφυγε χωρίς να παίξει λεπτό στη Λίγκα, όπως και ο Κρισάντους, ο Ντακόλ είχε 3 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει ενώ ο Βουό πέτυχε ένα τέρμα σε 10 εμφανίσεις.

Παταγώδης αποτυχία δηλαδή, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε και η διοίκηση που έδιωξε κακήν κακώς όλους τους προαναφερόμενους επιθετικούς στα μέσα της χρονιάς, αντικαθιστώντας τους με τον Μπούντνικ και τον Άστσεριτς.

Ας ελπίσουμε πως όταν η ομάδα σώσει την κατηγορία, οι υπεύθυνοι θα έχουν μάθει από τα λάθη της φετινής σεζόν, ώστε να μην τα επαναλάβουν την επόμενη…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button