ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Σερ Στάνλεϊ Μάθιους: Ο μάγος της ντρίμπλας που καθήλωσε τους Βρετανούς

Μια μέρα σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια (23 Φεβρουαρίου 2000), έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, ένας εκ των εκφραστών της ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου: ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που τιμήθηκε με τον τίτλο του Σερ και ο πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε η «Χρυσή Μπάλα» για τα επιτεύγματά του το 1956.

Ο θρυλικός «Μαθουσάλας» των βρετανικών γηπέδων θα μείνει για πάντα στην μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων του κόσμου, αλωνίζοντας… ασταμάτος τους αγωνιστικούς χώρους με το χαρακτηριστικό στυλ του, είτε με την φανέλα της Μπλάκπουλ και της Στόουκ Σίτι, είτε με εκείνη της εθνικής Αγγλίας, με την οποία πραγματοποίησε 54 εμφανίσεις (11 γκολ).

Η κορυφαία στιγμή του Στάνλεϊ Μάθιους ήταν ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας του 1954, όταν αγωνιζόμενος με την Μπλάκπουλ οδήγησε την ομάδα του στην μεγάλη ανατροπή σε βάρος της Μπόλτον. Με τις εντυπωσιακές εφορμήσεις του και τις μπαλιές-διαβήτη, κατάφερε να δημιουργήσει τρία τέρματα για τον Σταν Μόρτενσον και ένα, το τελευταίο, για τον Μπιλ Πέρι, ο οποίος 20 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη «εκτέλεσε» την Μπόλτον και οδήγησε την Μπλάκπουλ στον θρίαμβο με 4-3. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο τρόπαιο της καριέρας του, καθώς ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο το 1948 και το 1951, πριν την μεγάλη επιτυχία του 1954.

Ο Στάνλεϊ Μάθιους έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνιση της καριέρας του με την φανέλα της Στόουκ Σίτυ, σε ηλικία 17 ετών, ενώ έπαιξε γιά πρώτη φορά με την εθνική ομάδα της Αγγλίας δύο χρόνια αργότερα, το 1934, στον αγώνα εναντίον της Ουαλίας.

Στα 48 του χρόνια, το 1963, έγινε ο μεγαλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής των βρετανικών γηπέδων, όμως δεν του έφτανε αυτό. Συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι και τα 50 του χρόνια, όταν και ονομάστηκε ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας, παίρνοντας τον τίτλο του «Σερ». Συνολικά πραγματοποίησε 697 εμφανίσεις με την Μπλάκπουλ και την Στόουκ Σίτι, σημειώνοντας συνολικά 71 τέρματα.

Ένα από τα πολλά υποκοριστικά με τα οποία αποκαλούσαν κατά καιρό τον Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, ήταν «ο μάγος της ντρίμπλας» και αποτέλεσε τη μεγάλη… ατραξιόν του αγώνα ανάμεσα στην Σκωτία και την Αγγλία στο «Χάμπντεν Παρκ», όταν και δημιουργήθηκε το ρεκόρ προσέλευσης (149.547 θεατές) όλων των εποχών σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Βρετανία.

Τον Ιούλιο του 1965 τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της Πορτ Βέιλ, η οποία είχε ως βασικό στόχο την ανακάλυψη ταλέντων τα οποία και θα μεταπωλούσε ώστε να βελτιώσει το οικονομικό της προφίλ, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σε άσχημη κατάσταση. Τη σεζόν 1967-68 ανέλαβε τη θέση του προπονητή, όμως η ομάδα κατηγορήθηκε ότι έδινε στους παίκτες αδήλωτες αμοιβές, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Football League. O Mάθιους χρησιμοποίησε τη… φήμη που τον ακολουθούσε για να μπορέσει να σώσει την ομάδα, κάτι που έγινε. Ο ίδιος όμως δεν έμεινε στην Αγγλία.

Τα καλοκαίρια, από το 1953 έως το 1978, προπονούσε φτωχά παιδιά σε Νότια Αφρική, Νιγηρία, Γκάνα, Ουγκάντα και Τανζανία. Το 1975, και παρά τους σκληρούς νόμους του Απαρτχάιντ, διετέλεσε προπονητής των «Stan’s Men» στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής, στην οποία μετακόμισε μόλις εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Το 1992 τιμήθηκε από την FIFA με το «Χρυσό μετάλλιο της τιμής» και παράλληλα ονομάστηκε πρεσβευτής του ποδοσφαίρου.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…
– Έξω από το γήπεδο της Στόουκ (Britannia Stadium), έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του. Ακόμη ένας υπάρχει στη γενέτειρά του, το Χάνλεϊ. Στη βάση τους αναγράφονται τα εξής: «Το όνομά του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, η φήμη του διαχρονική και διεθνής, το αθλητικό πνεύμα και η κοσμιότητά του αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Ένας μαγικός παίκτης από την ανθρωπότητα, για την ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button