Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

«Ξεκινάμε από το μηδέν για το Τόκιο 2020»

Το ελληνικό τζούντο, μετά από διοικητική… τρικυμία ενός έτους, δηλώνει και πάλι «παρών» στα διεθνή αθλητικά δρώμενα. Συμμετοχή σε τέσσερα μεγάλα διεθνή τουρνουά, αλλά και κορυφαία προπονητικά καμπ τους περασμένους μήνες, ενώ πλέον μετράει αντίστροφα για τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (26-28) στο Τελ Αβίβ. Ο εθνικός προπονητής Νίκος Ηλιάδης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), παραδέχεται ότι η αγωνιστική αδράνεια της εθνικής ομάδας για σχεδόν ένα χρόνο, δεν βοηθάει στην ολοκλήρωση των αγωνιστικών στόχων που έχει θέσει, ωστόσο στηρίζει τις ελπίδες του για σύντομη ανάκαμψη, στο «πάθος» και την «όρεξη» των αθλητών.

 

Είπε ότι οι προσπάθειες των αθλητών της εθνικής ομάδας για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν ουσιαστικά από το μηδέν, αποκάλυψε ότι χρειάζονται 5-6 μήνες και σκληρή δουλειά ώστε η ομάδα να βρεθεί σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανότητες επιστροφής του Ηλία Ηλιάδη στην αγωνιστική δράση.

 

Αναφερόμενος στον Μουστόπουλο τόνισε ότι μετακινήσεις τέτοιου είδους είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ρόλο στην τελική απόφαση του αθλητή για να μετακομίσει στην Τουρκία έπαιξε η διοικητική αναταραχή στην ομοσπονδία. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις για το 2019 και το 2020, ενώ σχετικά με προτάσεις συνεργασίας που είχαν γίνει στον ίδιο από ομοσπονδίες του εξωτερικού είπε ότι αφενός μεν ήθελε να παραμείνει στην πατρίδα και αφετέρου δεν ήθελε να απογοητεύσει τους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάζεται τα τελευταία 18 χρόνια για την ανάπτυξη του ελληνικού τζούντο.

 

Η συνέντευξη του Νίκου Ηλιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

 

«Δύσκολο μετά από αποχή ενός έτους να είσαι σε υψηλό επίπεδο»
Η επαναλειτουργία των εθνικών ομάδων μετά από ένα χρόνο αδράνειας, δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές να επιστρέψουν σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, όπως τόνισε ο Νίκος Ηλιάδης.

«Μετά από ένα χρόνο αγωνιστικής αδράνειας επιστρέψαμε. Από τα μέσα Ιανουαρίου συμμετέχουμε σε πολύ δυνατά τουρνουά, αλλά και προπονητικά καμπ. Αγωνιστικά ακόμα δεν πάμε καλά, γιατί η διάλυση των εθνικών ομάδων τον τελευταίο χρόνο, δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι δύσκολο μετά από αποχή μεγάλης διάρκειας να είσαι συνεπής αγωνιστικά και να είσαι σε υψηλό επίπεδο, κάτι που προσπαθούμε να δουλέψουμε μέσω σκληρών και επίπονων προετοιμασιών στο εξωτερικό. Τα προπονητικά καμπ σε Γερμανία, Γεωργία και Τουρκία πήγαν εξαιρετικά» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός προπονητής. Αποκάλυψε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με Μογγολία και Ιράν ώστε η εθνική ομάδα να μεταβεί για κοινές προπονήσεις ενόψει του προκριματικού τουρνουά ενόψει «Τόκιο 2020» (Hohhot Grand Prix 2018) που θα γίνει στα τέλη Μαΐου στην πόλη Χοχότ της Κίνας. «Έχουμε ζητήσει να πάμε Ιράν ή Μογγολία για να έχουμε κοινές προπονήσεις με τις εθνικές ομάδες των χωρών αυτών. Από το Ιράν έχουμε ήδη θετική απάντηση και λογικά θα πάμε εκεί, ώστε αμέσως μετά από εκεί να ταξιδέψουμε απευθείας για την Κίνα».

 

«Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν θα υποσχεθώ τίποτα ενόψει Ευρωπαϊκού»
Η εθνική ομάδα αναχωρεί στις 24 Απριλίου για το Τελ Αβίβ, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Νίκος Ηλιάδης δεν έκρυψε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να κάνει πρόβλεψη:

«Είμαι αισιόδοξος. Δεν θέλω να δεχτώ ότι δεν θα πάμε καλά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά προέρχονται από τόσο μεγάλη αγωνιστική αδράνεια. Φυσικά δεν θέλω να υποσχεθώ τίποτα, αλλά τα παιδιά έχουν όρεξη και καλή ψυχολογία. Από τη στιγμή ειδικά που και οι ίδιοι βλέπουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στο ελληνικό τζούντο προς το καλύτερο, προσπαθούν ακόμη περισσότερο για το καλύτερο δυνατό αγωνιστικό αποτέλεσμα. Έχουν όρεξη, έχουν όραμα και θεωρώ πως θα έχουμε μια καλή παρουσία στο Ισραήλ».

 

«Χρειαζόμαστε 5-6 μήνες για να επιστρέψουμε σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο»
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ίδιος, ώστε το ελληνικό τζούντο να επιστρέψει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και να φτάσει σε κάποιο μετάλλιο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, προέβλεψε ότι χρειάζονται περίπου 5-6 μήνες:

«Πρόσφατα στη Γεωργία συζητούσαμε με κάποιους προπονητές άλλων χωρών, όπου υπήρχε η κοινή διαπίστωση πως τα παιδιά της εθνικής μας ομάδας, παρά την αγωνιστική απραξία ενός έτους, πηγαίνουν κάθε μέρα και καλύτερα αγωνιστικά. Μάλιστα προέβλεψαν πως σύντομα θα είναι σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι το τέλος του 2016. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε 5-6 μήνες για να μπορέσουμε να έρθουμε στο επίπεδο που επιθυμώ».

 

«Δύσκολο να προλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε»
Ο δρόμος για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μακρύς, ωστόσο το χαμένο έδαφος από τη μη λειτουργία των εθνικών ομάδων δύσκολα θα καλυφθεί ενόψει Τόκιο, όπως είπε ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης. Τόνισε πάντως ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο Τόκιο το ελληνικό τζούντο να έχει εκπροσώπηση:

«Πολύ δύσκολα να προλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Έχουμε 2-3 αθλητές που μπορούν και θα διεκδικήσουν τις προκρίσεις για το Τόκιο. Σήμερα είμαστε στο μηδέν σε σχέση με τους αθλητές που διεκδικούν τις προκρίσεις. Έχουμε χάσει σχεδόν 1-1.5 χρόνο. Υπολειπόμαστε 20-30 διοργανώσεις, αλλά και δεκάδες προετοιμασίες σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καταλαβαίνει κανείς τη θέση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Θα δούμε. Έχουμε αξιόλογους αθλητές, δυνατούς και με πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να προκριθούν στο Τόκιο. Εάν προκριθούν, τα πάντα μπορούν να συμβούν».

 

«Ο Ηλίας Ηλιάδης μπορεί να επιστρέψει το 2019»
Ο Νίκος Ηλιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του δις Ολυμπιονίκη, Ηλία Ηλιάδη, στην ενεργό δράση μέσα στο 2019.

«Νιώθει πολύ καλά. Κάνει προπονήσεις. Δεν είναι τόσο έντονες όσο στο παρελθόν. Το σημαντικό είναι ότι έχει ξεκουραστεί αρκετά, είναι σε καλύτερη ψυχολογία σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Πρόσφατα συζητήσαμε πώς πρέπει να δουλέψει από εδώ και στο εξής. Δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ενεργό δράση στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Έχει όρεξη για τζούντο. Ζει για το τζούντο. Εάν δούμε ότι έχει καλή φυσική κατάσταση, πιστεύω ότι θα μπορέσει να επιστρέψει το ίδιο δυνατός» είπε ο εθνικός προπονητής. Στην ερώτηση εάν το ελληνικό τζούντο θα δει στο μέλλον έναν αθλητή τόσο υψηλού επιπέδου, όπως είναι ο Ηλίας Ηλιάδης, ο εθνικός προπονητής απάντησε αφοπλιστικά: «Σε ολόκληρο τον πλανήτη αναρωτιούνται εάν βγει ξανά ένας τέτοιος αθλητής. Γιατί ο Ηλίας Ηλιάδης είναι το τζούντο. Πιστεύω ότι θα μείνουμε όλοι με την απορία, αν και πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να ξαναδούμε έναν τόσο ολοκληρωμένο αθλητή».

 

«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο η μετακίνηση αθλητών από τη μία εθνική ομάδα στην άλλη»
Ο Νίκος Ηλιάδης αναφέρθηκε και στον Ρομάν Μουστόπουλο και στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η μετακίνησή του στην Τουρκία. Επεσήμανε ότι ο αθλητής είχε δηλωθεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017, όταν στη διοίκηση της ομοσπονδίας βρισκόταν η προσωρινή διοίκηση.

«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο η μετακίνηση αθλητών από τη μία εθνική ομάδα στην άλλη. Ο Μουστόπουλος, δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είχε απογοητευτεί και είχε ζητήσει να αποδεσμευτεί, ώστε να μην έχει υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα. Τελικά αγωνίστηκε το 2016, όμως το γεγονός ότι δεν κατάφερε να διακριθεί, σε συνδυασμό με κάποια άλλα αποτελέσματα, έφεραν νέα απογοήτευση. Ζήτησε ξανά να αποδεσμευτεί. Του δώσαμε το περιθώριο, για ψυχολογικούς λόγους, να ξεκουραστεί και να σκεφτεί το μέλλον του. Ξέραμε ότι θα επιστρέψει. Τον Απρίλιο του 2017 είχε δηλωθεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η προσωρινή διοίκηση του ζήτησε να καταβάλει ο ίδιος τα χρήματα που απαιτούνταν για τη συμμετοχή του, κάτι που ουσιαστικά αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα ώστε ο αθλητής να πάρει την οριστική απόφαση και να μετακινηθεί στην Τουρκία. Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο έμαθε ότι τα διοικητικά προβλήματα εξακολουθούν και ταλαιπωρούν το ελληνικό τζούντο, τότε πήρε την οριστική του απόφαση. Έχω στη διάθεσή μου στοιχεία που αφορούν στη δήλωση συμμετοχής του για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά και το διαβατήριό του, το οποίο έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Στοιχεία που μαρτυρούν την πρόθεση του αθλητή να παραμείνει στην Ελλάδα. Όμως δυστυχώς η διοικητική αναταραχή δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε ο εθνικός προπονητής.

 

«Το 2019 θα έχουμε ξανά Iliadis Cup αλλά και άλλες διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα»
Την επιστροφή του Iliadis Cup στο διεθνές καλαντάρι του 2019 αποκάλυψε ο Νίκος Ηλιάδης. Ο εθνικός προπονητής τόνισε την ανάγκη της Ελλάδας να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που δεν απέκλεισε να γίνει τον επόμενο χρόνο, αφού ήδη υπάρχουν προχωρημένες επαφές με τα αρμόδια κλιμάκια της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

«Εφέτος δεν προλάβαμε να διοργανώσουμε το Iliadis Cup. Όταν έγινε η έγκριση για το καλαντάρι του 2018, τα ηνία της ομοσπονδίας είχε η προσωρινή διοίκηση, η οποία δεν επιθυμούσε διεθνείς διοργανώσεις να γίνονται στην Ελλάδα. Σχετικό έγγραφο είχαν στείλει τόσο στην Παγκόσμια όσο και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Το 2019 θα γίνει κανονικά το Iliadis Cup».

Ο Νίκος Ηλιάδης ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα με τη βοήθεια και της Πολιτείας θα διεκδικήσει κι άλλες διεθνείς διοργανώσεις για το 2019: «Στην Ελλάδα θα διεκδικήσουμε κι άλλες διεθνείς διοργανώσεις για το 2019. Ήδη θέλουμε να διοργανώσουμε ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο εφήβων, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βετεράνων που έχασε η προσωρινή διοίκηση. Με τη βοήθεια της Πολιτείας θέλουμε να διοργανώσουμε κι ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων είτε το 2019, είτε το 2020. Η Ελλάδα, για πολλούς λόγους, έχει ανάγκη από μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια της αθλητικής ηγεσίας θα φέρουμε στη χώρα μας τέτοιες διοργανώσεις. Στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Διαθέτει όλα τα στοιχεία ως χώρα για να κάνει μοναδικούς αγώνες, κάτι που έχει αποδείξει και στο παρελθόν».

 

«Απέρριψα προτάσεις, για να παραμείνω στην πατρίδα»
Ο Νίκος Ηλιάδης αποκάλυψε ότι είχε τέσσερις προτάσεις συνεργασίας αμέσως μετά το Ρίο, με τις δύο από αυτές να είναι πιο σοβαρές και με υψηλές αποδοχές. Τόνισε ότι τις απέρριψε, αφού αφενός ήθελε να παραμείνει στην πατρίδα και αφετέρου δεν θα ήθελε ν’ απογοητεύσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα του τα τελευταία 18 χρόνια:

«Είχα τέσσερις προτάσεις. Οι δύο εξ αυτών ήταν πολύ σοβαρές και με υψηλές αποδοχές. Ο υπουργός Αθλητισμού του Τουρκμενιστάν με κάλεσε στη χώρα του, συζητήσαμε θέματα για το πως μπορεί ν’ αναπτυχθεί το τζούντο και μου έκανε πρόταση που ήταν σχεδόν 10πλάσια σε οικονομικές απολαβές σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα μου έδιναν σπίτι, αυτοκίνητο, οδηγό και ό,τι άλλο ήθελα για να μείνω στη χώρα και να αναπτύξω το τζούντο. Αρνήθηκα, γιατί η πορεία ανάπτυξης που έχουμε χαράξει στην Ελλάδα από το 2000 έπρεπε και επιβάλλεται να έχει συνέχεια. Παράλληλα δεν θα ήθελα να απογοητεύσω τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μου τα τελευταία 18 χρόνια και οι οποίοι έχουν βοηθήσει τα μέγιστα για να φτάσει στο τζούντο στο επίπεδο που ήταν μέχρι και το τέλος του 2016. Η αγάπη της πατρίδας και το πάθος για το τζούντο στην χώρα ήταν παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου. Υπάρχουν ανθρώπινες αξίες, πέρα από οποιαδήποτε οικονομική πρόταση, όσο υψηλή κι αν είναι».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button