Άλλα αθλήματα

Τα Esports πιθανό άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ηλεκτρονικών Αθλημάτων (IeSF) βρίσκεται σε «προχωρημένες συνομιλίες» με τους διοργανωτές των Ολυμπιακών του 2024 στο Παρίσι, προκειμένου αυτά να συμπεριληφθούν ως άθλημα επίδειξης στους Αγώνες, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IeSF, Λεοπόλντ Τσουνγκ.

Τα esports, η αγωνιστική πλευρά του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, έχουν συγκεντρώσει γρήγορα περίπου 250 εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από αρκετές παραδοσιακές ολυμπιακές αθλητικές ομοσπονδίες, σε μια αυξανόμενη αγορά αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Μάλιστα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το Νοέμβριο τα esports ως έχοντα αθλητική δραστηριότητα, κάτι που αποτελεί την πρώτη σαφή ένδειξη στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία ότι θέλει να τα προσελκύσει στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Ήδη τα esports θα είναι ένα από τα επίσημα αγωνίσματα που οι νικητές θα βραβευτούν με μετάλλια στους Ασιατικούς αγώνες του 2022.

«Δεν θα είναι δυνατόν να είναι επίσημα άθλημα, αλλά μπορεί να είναι ένα άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού» δήλωσε ο Τσουνγκ τηλεφωνικά από τα κεντρικά γραφεία της IeSF στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

«Η τοπική Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή και η πόλη (Παρίσι) υποστηρίζουν αυτό το κίνημα, οπότε αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τη ΔΟΕ ότι τα Esports θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ως άθλημα επίδειξης στη διοργάνωση του 2024» πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Ενώ τα esports καθοδηγούνται κυρίως από τους προγραμματιστές και τους εκδότες παιχνιδιών, με την IeSF γίνεται η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκόσμιου οργανισμού που θα μπορούσε να προωθήσει τα ηλεκτρονικά αθλήματα. Σήμερα διαθέτει 46 μέλη και διοργανώνει ένα ετήσιο παγκόσμιο πρωτάθλημα που περιλαμβάνει τρεις μεγάλους τίτλους παιχνιδιών – Counter Strike, League of Legends και Tekken.

Το παγκόσμιο κοινό για τα esports αναμένεται να φτάσει φέτος τα 380 εκατομμύρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Newzoo, η οποία εκτιμά επίσης ότι στα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τα ηλεκτρονικά αθλήματα αναμένεται να έχουμε αύξηση κατά 38%.

Τα esports πρόκειται να παρουσιαστούν ως μια εκδήλωση επίδειξης στους φετινούς Ασιατικούς Αγώνες της Τζακάρτα, ενώ το ντεμπούτο τους ως επίσημο άθλημα θα γίνει τέσσερα χρόνια αργότερα στο Χανγκζού της Κίνας.

Η ΔΟΕ έχει πλήρη επίγνωση της ταχείας ανάπτυξης και της δημοτικότητας των esports στους νέους, καθιστώντας την ελκυστική πρόταση για την ανανέωση του δικού της γηράσκοντος κοινού και για να φέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες πιο κοντά με τη νέα γενιά.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αναγνώρισε τη δημοτικότητα των esports μεταξύ των νέων, αλλά ήταν επιφυλακτικός για το συχνά βίαιο ή μεροληπτικό περιεχόμενό τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button