Άλλα αθλήματα

Το «αντίο» της FIBA

Η είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου έκανε τον γύρο του κόσμου. Η FIBA δεν έμεινε αδιάφορη στην γνωστοποίηση της είδησης, εκδίδοντας ανακοίνωση για να εκφράσει τα συλλυπητήριά της και την θλίψη της στην οικογένεια του θρυλικού παράγοντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θρηνεί για τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου την Κυριακή, μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ηπείρου. Ήταν 89 ετών.

Ο Γιαννακόπουλος θα μείνει για πάντα στη μνήμη για την τεράστια επιτυχία που γνώρισε ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια της 25ετίας θητείας του στον προεδρικό θώκο (1987-2012). Υπό την ηγεσία του -και με τη βοήθεια του αδελφού του Θανάση- οι «πράσινοι» κατέκτησαν 13 τίτλους πρωταθλητή Ελλάδας, 9 Κύπελλα Ελλάδας, 6 τίτλους της Euroleague και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Ήταν υπεύθυνος για την απόκτηση κάποιων εκ των μεγαλύτερων ονομάτων -σε επίπεδο παικτών και προπονητών- του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ. Ανάμεσά τους οι Ντέγιαν Μποντίρογκα, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάικλ Κοχ, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Νίκολα Πέκοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Βασίλης Σπανούλης, Μπάιρον Σκοτ και Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ο γιος του Γιαννακόπουλου, Δημήτρης, ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση του πατέρα του.

Γεννημένος στην Πελοππόνησο το 1929, ο Γιαννακόπουλος είχε ταπεινή καταγωγή, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε. Με την βοήθεια των αδελφών του “έχτισε” μία αυτοκρατορία από το μηδέν. Ξεκίνησε έχοντας φαρμακείο στο κέντρο της πόλης και ανέβηκε σκαλί-σκαλί μέχρι την κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ. Έγινε θρύλος και κέρδισε το σεβασμό όλων των φιλάθλων στην Ελλάδα και εκτός αυτής, όχι μόνο αυτών του Παναθηναϊκού.

Ο γραμματέας της FIBA και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Πάτρικ Μπάουμαν, είπε: «Εκ μέρους της FIBA, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθειά μου στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου και τους οικείους του, όπως και στον σύλλογο του Παναθηναϊκού και όσους εμπλέκονται με το ελληνικό μπάσκετ. Η επίδραση και η προσφορά του στο άθλημά μας ήταν απίστευτες και θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Η 10η Ιουνίου ήταν μία συμβολική ημερομηνία για τον Γιαννακόπουλο και την σύνδεσή του στον Παναθηναϊκό. Ήταν αυτή την ημερομηνία το 1971 όταν συμφώνησε να γίνει μέλος του Δ.Σ της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου. Τότε, την ίδια ημερομηνία το 1987 ήταν που ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.
Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον Γιαννακόπουλο «ως μία δύναμη που άλλαξε την πορεία της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button