ΑφιερώματαΝέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Είκοσι επτά χρόνια από το «θαύμα» του Αθηναϊκού με την Μάντσεστερ (vids)

Είκοσι επτά χρόνια πέρασαν, αλλά στον Βύρωνα οι «λόρδοι» δεν ξεχνούν αυτό που συνέβη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991.

Τότε που ο Αθηναϊκός υποδέχτηκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο πλαίσιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Και ποιος θα το πίστευε, ότι η… παρέα του Γκερντ Πρόκοπ θα έφευγε αήττητη (0-0) απέναντι στους «μπέμπηδες», που χρειάστηκαν την παράταση στο «Ολντ Τράφορντ» για να προκριθούν με 2-0 και να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Οι… υπερβάσεις που έκανε τη σεζόν εκείνη η ομάδα του Βύρωνα ήταν πολλές. Τερμάτισε στην 6η θέση του πίνακα της Α΄ Εθνικής, έπαιξε σε διπλό τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο ηττήθηκε δύο φορές. Το «δώρο», όμως, ήρθε παρά την απώλεια του τροπαίου και δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή (παρθενική) του συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η πρόκληση για μία συνοικιακή ομάδα της πρωτεύουσας αν μη τι άλλο ήταν τεράστια. Όποιος κι αν ήταν ο αντίπαλος, πόσο μάλλον όταν η κληρωτίδα έφερε στο δρόμο των «λόρδων του Βύρωνα» την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Τότε οι «μπέμπηδες» μπορεί να μην είχαν «βεληνεκές» και το μέγεθος που απόκτησαν τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, συνιστούσαν μια παραδοσιακή αγγλική δύναμη, που στην προκειμένη περίπτωση η διαφορά επιπέδου ήταν απλά… χαώδης.

Αποδείχθηκε, όμως, ότι στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι πιθανά. Όπως και το θαύμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ στάθηκε σαν ίσος προς ίσο απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν κερδίζοντας το σεβασμό και το χειροκρότημα όλων.

 

Ρόστερ… επιτυχίας

Η συνεισφορά όλων των παικτών στην πορεία του Αθηναϊκού ήταν τεράστια. Οι μεταγραφές… ουσίας που είχαν κάνει οι Βυρωνιώτες στο ξεκίνημα της σεζόν βοήθησαν τα μέγιστα. Ο Νίκος Σαργκάνης ήρθε από τον Παναθηναϊκό ως ενεργός διεθνής με την Εθνική (έκλεισε εκεί την καριέρα του), επίσης ως ελεύθερος και ο Δημόπουλος πάλι από το «τριφύλλι», ο Βούλγαρος, Κόλεφ επίσης από τον Παναθηναϊκό έκαναν τη διαφορά.

Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το διεθνή Πολωνό, Μίροσλαβ Μπονκ προερχόμενος από την Ρουχ Χορζόφ, τον Κάντα, αλλά και τον έμπειρο Γερμανό τεχνικό, Γκερντ Πρόκοπ.

Στην παρθενική του εμφάνιση στην Α΄ Εθνική ο Αθηναϊκός κατέκτησε την 6η θέση του πρωταθλήματος, και παρά τις ήττες στον διπλό τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, βγήκε στην Ευρώπη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1991 το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (οι Βυρωνιώτες το χρησιμοποιούσαν σαν έδρα από την προηγούμενη σεζόν), άνοιγε τις πύλες του για να υποδεχθεί  τη σπουδαία αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πλαίσιο του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «λόρδους» να πανηγυρίζουν μια ιστορική ισοπαλία (0-0), διαψεύδοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκείνους που βιάστηκαν να τους ξεγράψουν. Ίσως και την ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον, που πίστεψε στο άκουσμα της κλήρωσης ότι θα έκανε… διακοπές στην Αθήνα και θα καθάριζε εύκολα από το πρώτο ματς την υπόθεση πρόκριση!

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι οι Βρετανοί οπαδοί που ταξίδεψαν στην Αθήνα δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» με τίποτα το τελικό 0-0. Για να «πνίξουν τον καημό τους»… ξέσπασαν σε μπαρ της περιοχής, όπου προκάλεσαν υλικές ζημιές με αποτέλεσμα πέντε εξ αυτών να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε 7 μήνες φυλάκιση, πληρώνοντας παράλληλα και πρόστιμο 1.500 λιρών!

Η ενδεκάδα του Αθηναϊκού: Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακώστας, Χατζηράπτης, Κόλεφ, Σπίτσα, Μπονγκ, Μπούτζουκας. Η σύνθεση της Μάντσεστερ: Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Έργουιν, Φίλαν, Ινς, Μπίρντσμορ (75΄Γουάλας), Γουέμπ, Μακλέρ, Χιουζ, Ρόμπινς.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ: 

– Ο Ντένις Λο είναι σχολιαστής για το BBC. Το παράξενο της μετάδοσης έγκειται στην ύπαρξη δύο τηλεοπτικών συνεργείων στις δύο πλευρές του γηπέδου με σκοπό να φαίνονται διαφορετικές διαφημιστικές πινακίδες στις δύο μεταδόσεις.

– Ο Αθηναϊκός παρέμεινε για τα επόμενα 20 χρόνια ως η μόνη ελληνική ομάδα που δεν είχε ηττηθεί σε κανονική διάρκεια αγώνα από τη Γιουνάιτεντ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button