ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο θρύλος του Ρικάρντο Θαμόρα (vid+pics)

Ο Ρικάρντο Μαρτίνεθ Θαμόρα ήταν ένα από τα πρώτα μαζικά είδωλα στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Το ταλέντο του «φταίει» για τα όσα έκανε εντός αγωνιστικών χώρων και δημιούργησε το θρύλο του. Η προσωπικότητά του, όμως, ήταν αυτή που αύξησε κατακόρυφα την απήχησή του.

Γεννημένος στις 21 Ιανουαρίου του 1901 στη Βαρκελώνη, ο Θαμόρα ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Ισπανίας που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο! Βασικός κάτω από τα δοκάρια των «φούριας ρόχας» μέχρι το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, 16 χρόνια αργότερα, υπερασπίστηκε την εστία της Ισπανίας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1934 στην Ιταλία, επιστρέφοντας στην πατρίδα με δυο σπασμένα πλευρά, μετά τον αποκλεισμό από τη διοργανώτρια.

Πάντα καλοντυμένος, αγωνιζόταν φορώντας καπελάκι κι ένα λευκό πόλο μπλουζάκι με οριζόντιες γραμμές, το οποίο κάλυπτε όλο το λαιμό του για να προστατεύεται από τον ήλιο και τους αντιπάλους του, όπως έλεγε ο ίδιος. Καθότι Καταλανός, αγωνίστηκε αρκετές φορές και με την (μη αναγνωρισμένη) εθνική ομάδα της Καταλονίας. Ωστόσο, ποτέ δεν υποστήριξε φανατικά την ανεξαρτησία της και κατηγορήθηκε γι’ αυτό από τους Καταλανούς.

Κι όμως, είχε χρειαστεί η παρέμβαση της πρεσβείας της Αργεντινής για να βγει από φυλακή της Μαδρίτης όπου κρατούνταν λόγω της… καταγωγής και της φήμης του. Μέχρι και στη Γαλλία αναγκάστηκε να ξενιτευτεί, αγωνιζόμενος για δυο χρόνια με τη φανέλα της Νις. Το 1934 τιμήθηκε από τον δεύτερο πρόεδρο της Ισπανικής Δημοκρατίας, Νισέτο Αλκάτα-Θαμόρα, με το Μετάλλιο της Δημοκρατίας. Αναγκάστηκε να παίξει σε ένα φιλικό προπαγανδιστικού χαρακτήρα με τους εθνικιστές, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου ενώ μετά το τέλος της καριέρας του, ο δικτάτορας Φράνκο του απένειμε τον Μεγάλο Σταυρό των Τσίσνερος.

Με την Εσπανιόλ κατέκτησε ένα κύπελλο Ισπανίας (1929) και δυο πρωταθλήματα Καταλονίας (1918, 1929). Με την Μπαρτσελόνα ακόμη δύο κύπελλα Ισπανίας (1920, 1922) και τρία διαδοχικά πρωταθλήματα Καταλονίας (1920, 1921, 1922).  Με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τέλος, πανηγύρισε δύο φορές το πρωτάθλημα Ισπανίας (1932, 1933) και άλλες τόσες το κύπελλο (1934, 1936).

Αργότερα, ως προπονητής, οδήγησε την Ατλέτικο Μαδρίτης (γνωστή ως Αθλέτικ Αβιασιόν τότε) στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ισπανίας (1940, 1941), εργάστηκε και στη Θέλτα ενώ για δυο αγώνες διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας. Το 1999 η IFFHS τον ανακήρυξε καλύτερο Ισπανό τερματοφύλακα του 20ου αιώνα ενώ το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα στην Ισπανία έχει το όνομά του: τρόπαιο «Ricardo Zamora».

Ο «El Divino» (σ.σ. «Ο Χαρισματικός») όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν πρωτοπόρος σε πολλά. Έπινε πολύ κονιάκ και κάπνιζε ημερησίως τρία πακέτα τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 αποβλήθηκε κόντρα στην Ιταλία επειδή γρονθοκόπησε αντίπαλο! Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ίδιας διοργάνωσης, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή με την κατηγορία πως πουλούσε λαθραία πούρα Αβάνας! Δυο χρόνια αργότερα, αποβλήθηκε για ένα χρόνο από το πρωτάθλημα για φοροδιαφυγή! Ήταν μάνατζερ του εαυτού του, αφού από τις 150.000 πεσέτες που στοίχισε η μεταγραφή του από την Εσπανιόλ στη Ρεάλ, οι 40.000 κατέληξαν στην τσέπη του!

Η προσωπικότητά του, όμως, ήταν αυτή που τον έκανε διάσημο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Σε ηλικία 25 ετών έκανε ντεμπούτο στον (βουβό) κινηματογράφο, στην κωμωδία «Pro fin se casa Zamora»! Επέστρεψε στο σινεμά και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του, με το «Campeones of 1943», ταινία στην οποία συμμετείχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές όπως οι Γιασίντο Κινκόσες και Γκιγιέρμο Γκοροστίθα.

Συνέχισε να εργάζεται στην αγαπημένη του Εσπανιόλ μέχρι το θάνατό του, μια μέσα σαν σήμερα, το 1978. Δεν είναι διόλου τυχαίο, λοιπόν, που μια πλατεία στην περιοχή Σαρία της Βαρκελώνης φέρει το όνομά του, ενώ του είχε αποδοθεί ρητό που έλεγε ότι «υπάρχουν μόνο δύο τερματοφύλακες. Ο Ρικάρντο Θαμόρα στην γη και ο Άγιος Πέτρος στον παράδεισο».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button