ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Στα «Λεωνίδεια 2018» ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης

Στα «Λεωνίδεια 2018» ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης –

“Επισφραγίσαμε την αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Λαμίας και Σπάρτης”

Στη Σπάρτη και στα «Λεωνίδεια 2018» παρευρέθηκε χθες Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Σπάρτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης της Μάχης των Θερμοπυλών. Τα «Λεωνίδεια» διοργανώνονται για πρώτη φορά από το Δήμο Σπάρτης και γίνονται συνδετικός κρίκος με το Δήμο Λαμιέων και τα «Θερμοπύλεια», τη δική μας γιορτή ιστορίας και πολιτισμού το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου μας.

Σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του Δημάρχου Σπάρτης Ευάγγελου Βαλιώτη στην έναρξη των «Θερμοπυλείων 2018», η συμμετοχή αυτή του Δημάρχου Λαμιέων στα «Λεωνίδεια 2018» έρχεται να επισφραγίσει την αρχή μιας αγαστής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων.

Μια συνεργασία με σημείο αναφοράς τη Μάχη των Θερμοπυλών, που θα στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της πλούσιας ιστορίας μας και ιδιαίτερα του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος, ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης των 2.500 ετών από τη διεξαγωγή της Μάχης, το 2020, καθώς και όλων των εκδηλώσεων που ο Δήμος μας ήδη προετοιμάζει για την επέτειο αυτή.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:

«Με χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στη Σπάρτη στην Εκδήλωση Μνήμης για την ιστορική Μάχη των Θερμοπυλών «Λεωνίδεια 2018» που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Δήμος Σπάρτης. Άρρηκτοι, εδώ και σχεδόν 2500 χρόνια, είναι – και έτσι θα συνεχίσουν – οι δεσμοί που ενώνουν το Δήμο της Σπάρτης με το Δήμο Λαμιέων και τις Θερμοπύλες, τον ιστορικό τόπο που είναι συνυφασμένος με την ανδρεία, την αυτοθυσία, τη γενναιότητα. Ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο σημείο και σύμβολο της Ελλάδας, έναν τόπο με έντονους συμβολισμούς, όπου ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας, με τους τριακόσιους επίλεκτους Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς, που αρνήθηκαν να υπακούσουν στην εντολή του και να φύγουν μαζί με τους άλλους Έλληνες, έστειλαν τα διαχρονικά μηνύματα της πίστης στην ελευθερία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την υπακοή στους νόμους και τις εντολές της πατρίδας.

Για τη σημασία της μάχης των Θερμοπυλών έχουν, αιώνες τώρα, γραφτεί και ειπωθεί πολλά, κανείς όμως δεν αμφισβητεί ότι αυτή η κορυφαία μάχη, μαζί με την  ναυμαχία της Σαλαμίνας και την μάχη στις Πλαταιές, υπήρξε η πιο καθοριστική στιγμή για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι η μάχη που άλλαξε τον κόσμο, γιατί όπως αναφέρουν οι αρχαίες πηγές ¨η Ασία ήταν έτοιμη να ξεχυθεί στην Ευρώπη….¨

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button