ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Ο «Ιδομενέας» στα Θερμοπύλεια 2018!

 

Μετά το Φεστιβάλ Αθηνών, ο «Ιδομενέας» του Μότσαρτ μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης έρχεται στα Θερμοπύλεια 2018 για μόνο δύο παραστάσεις.

Με την όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, της Ομάδας Ραφή και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζονται τα «Θερμοπύλεια 2018, η δική μας γιορτή Ιστορίας και Πολιτισμού».

Η όπερα «Ιδομενέας ή το βάρος της ιστορίας» σε τρεις πράξεις του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε ποιητικό κείμενο του Τζιανμπατίστα Βαρέσκο και σκηνοθεσία της Αμάλια Μπένετ θα παρουσιαστεί σε δυο παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με ώρα έναρξης 21:00 στον προαύλιο χώρο του 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο Σχολείο) με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

H όπερα «Ιδομενέας» γράφτηκε το 1791 και αποτελεί το πρώτο ώριμο εγχείρημα του συνθέτη.  Αντλώντας έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάσιο και τον κομψό κλασικισμό του K. B. Γκλουκ, τοποθετεί ως ιστορικό πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά Ιδομενέα στην  Κρήτη.  Η υπόθεση του έργου οικοδομείται γύρω από την περίπλοκη σχέση του πατέρα (Ιδομενέα) και του γιου του (Ιδαμάνθη), η οποία δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο αφού ο Ιδαμάνθης βρίσκεται με τη σειρά του εγκλωβισμένος ανάμεσα στον έρωτα δύο πριγκιπισσών: της αιχμάλωτης Τρωάδας Ιλιάδας και της Ηλέκτρας.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται το χάσμα των γενεών και το βάρος της ιστορίας που μεταφέρουν οι παλαιότεροι στους νεότερους, ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Όπως η Μπένετ σημειώνει:

«Οι νεότεροι προσπαθούν να μην συνθλιβούν από την ιστορία, οι γηραιότεροι  από το βάρος της προσωπικής τους ιστορίας. Η αντίθεση παλιού και νέου διαπερνά ως μοτίβο το έργο. Η νέα γενιά θέλει να προχωρήσει, να ερωτευτεί, να κάνει κάτι καινούργιο, ενώ η προηγούμενη γενιά που συμβολίζει ο Ιδομενέας θέτει εμπόδια για τα οποία ο Ιδιμάνθης δεν έχει ευθύνη».

H χορογράφος-κινησιολόγος Αμάλια Μπένετ με πολύ σημαντική δημιουργική πορεία σε διεθνές επίπεδο, σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα. Για το λόγο αυτό, συνεργάζεται με την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, ένα από τα πιο δραστήρια σχήματα μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, τις λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη, τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου και με τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση – διδασκαλία – ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ
Σκηνικά – κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης

Φωτισμοί: Σίμος Σακερτζής

Χειριστής φωτισμών: Αλέξης Τριανταφύλλου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Πωλίν Υγκέ

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ναλμπάντης Ιδομενέας, Λητώ Μεσσήνη Ίλυα, Αναστασία Κότσαλη Ινταμάντε, Βαρβάρα Μπιζά/Ελένη Σταμίδου Ηλέκτρα, Νικόλας Μαραζιώτης Αρμπάτσε

Συμμετέχουν: Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Αγγελική Κασδά (βιολί), Ίρις Λουκά (βιόλα), Κατερίνα Γιαννιτσιώτη (βιολοντσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Guido de Flaviis (σαξόφωνο)
Συμπαραγωγοί: Ε.Φ. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button