FeaturedΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Ο «πυγμάχος» του ΠΑΣ Λαμία και τα οφέλη της πυγμαχίας στο ποδόσφαιρο!(vid+pics)

Ίσως αρκετοί να μην το γνωρίζουν αλλά μία από τις καλύτερες προπονήσεις για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή (εκτός από την ποδοσφαιρική) είναι αυτή της πυγμαχίας. Δείτε πως συνδέεται ο ΠΑΣ Λαμία με το άθλημα του box αλλά και τα οφέλη που έχει μία δυνατή προπόνηση πυγμαχίας σε έναν αθλητή.

Αρκετοί γνωστοί ποδοσφαιριστές της εμβέλειας του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Πολ Πογκμπά επιλέγουν να κάνουν πυγμαχία τις ώρες που δεν βρίσκονται εντός γηπέδου ή στις προπονήσεις των ομάδων του.

Η πυγμαχία λοιπόν, αποτελεί μία από τις καλύτερες προπονήσεις, εκτός από τις ποδοσφαιρικές, για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και ειδικά στους τερματοφύλακες όπου τους βοηθάει εκτός από την εκγύμναση του σώματος και στα αντανακλαστικά τους.

Στον ΠΑΣ Λαμία τώρα, υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπου όταν δεν βρίσκονται στο χορτάρι μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους έχουν επιλέξει να κάνουν προπονήσεις πυγμαχίας.

Ένας από αυτούς είναι ο τερματοφύλακας Νίκος Μελίσσας, ο οποίος και εδώ στη Λαμία μαζί με τους υπόλοιπες τερματοφύλακες της ομάδας, αλλά και όσο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προπονείται πάνω στο άθλημα του box, με ειδικό πρόγραμμα μάλιστα για επαγγελματίες αθλητές.

Όπως θα δείτε και πιο κάτω σε φωτογραφίες, ο τερματοφύλακας της Λαμίας, το καλοκαίρι που μας πέρασε βρισκόταν σε φουλ πρόγραμμα προπόνησης στο «Vizantinos Target Sport Club», του Χρήστου Γάτση, ο οποίος είναι και ο κύριος εμπνευστής και εκπονητής του προπονητικού προγράμματος πυγμαχίας, που απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#football #development #footballlove #coach @makis_sam77 #training @nikosmelissas

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vizantinos Target Sport Club ® (@vizantinos_target_sport_club) στις

Να σημειώσουμε, πως και ο προπονητής τερματοφυλάκων του ΠΑΣ Λαμία, Γιώργος Μουντάκης έχει επιλέξει να ακολουθούν οι τερματοφύλακές του προπονήσεις πυγμαχίας έτσι ώστε να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τους 4 γκολκίπερ της κυανόλευκης ομάδας να πραγματοποιούν προπονήσεις στη σχολή Tae Kwon Do “Ζευς” του δασκάλου Χρήστου Πιλάτου, στη Λαμία!

Το LamiaSports έψαξε και βρήκε τα οφέλη της πυγμαχίας στο ποδόσφαιρο και σας τα παρουσιάζει:

Γράφει ο Γιάννης Βαλμάς

Η πυγμαχία είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα και οι αθλητές της πυγμαχίας θεωρούνται από τους δυνατότερους αθλητές, που συνδυάζουν ευελιξία, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, υψηλή συγκέντρωση  και ψυχικό σθένος.

Οι μέθοδοι προπόνησης της πυγμαχίας κερδίζουν τελευταία έδαφος στην προπόνηση άλλων αθλημάτων και αποδεικνύεται ότι βοηθούν στην προετοιμασία και τη βελτίωση αθλητικών χαρακτηριστικών.

Στην Ελλάδα πρωτοποριακά η ποδοσφαιρική ομάδα της Κηφισιάς ενέταξε την προπόνηση πυγμαχίας στο πρόγραμμα προπόνησης ποδοσφαίρου, για όλη τη σεζόν και από ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες.

Κύριος εμπνευστής και εκπονητής του προπονητικού προγράμματος πυγμαχίας, που απευθύνεται σε ποδοσφαιριστές, είναι ο Χρήστος Γάτσης.

Ο κ. Γάτσης εκτός από γνωστός ατζέντης, είναι γνωστός και  για την μεγάλη αγάπη του στην πυγμαχία. Ο ίδιος πρώην πυγμάχος, κάτοχος πλήθους διακρίσεων, τέως πρωταθλητής  Ελλάδας, τέως μέλος της Εθνικής και της προ –Ολυμπιακής Ομάδας Πυγμαχίας, αλλά και πρώην ποδοσφαιριστής. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΦΑ (ειδικότητα ποδόσφαιρο), έχει μεταπτυχιακό στο Human Resources Management και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Management, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Χρήστος Γάτσης έχει δημιουργήσει τον «Vizantinos Target Sport Club» που στεγάζεται εντός του κλειστού ολυμπιακού κολυμβητηρίου στο ΟΑΚΑ. Πρόκειται για ένα άρτιο προπονητήριο μαχητικών αθλημάτων με έμφαση στην πυγμαχίαΣτις εγκαταστάσεις του «Vizantinos» πέραν των αθλητών των μαχητικών αθλημάτων (Πυγμαχία, ΜΜΑ, TaekWonDo, Kick Boxing, cross training, MUAI THAI ), προπονούνται και αθλητές άλλων αθλημάτων (Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ), με στόχο τη βελτίωση τους μέσω των προπονήσεων πυγμαχίας.

Πλέον οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομάδας της Α.Ε. Κηφισιάς, αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη της προπόνησης της πυγμαχίας στους ποδοσφαιριστές τους, έχουν βάλει στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμματην επίσκεψή τους στον «Vizantinos Target Sport Club», όπου προπονούνται σε πυγμαχία και cross training,  από έμπειρους προπονητές κλάσεωςπου διαθέτει ο «Vizantinos», με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση των αγωνιστικών τους χαρακτηριστικών και των τεχνικoτακτικών δεξιοτήτων τους.

Τα οφέλη της προπόνησης της πυγμαχίας στο ποδόσφαιρο

Θα μπορούσε κάποιος εύλογα να υποστηρίξει, ότι δε βλέπει καμία συνάφεια στα δυο αθλήματα-το ένα άλλωστε παίζεται με τα χέρια και το άλλο με τα πόδια- και κανένας ποδοσφαιριστής δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις γροθιές του στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο θα αναθεωρήσει κανείς, αν δει διεξοδικά τι προσφέρει η προπόνηση της πυγμαχίας στον ποδοσφαιριστή …

Σκοινάκι (Skipping):

Στην πυγμαχία το σκοινάκι χρησιμοποιείται κυρίως για την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, τη διατήρηση του σε υψηλά επίπεδα και στην βελτίωση της δεξιότητας  στα πόδια,  ικανότητες που απαιτούνται στο ρινκ για την περιστροφή (pivot), την προσποίηση, το στρίψιμο, κλπ

Όλες αυτές οι δεξιότητες που αφορούν στη σωστή κίνηση στα πόδια χρησιμοποιούνται στο γήπεδο. Στο βίντεο παρατηρείστε τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ. Η κίνηση στα πόδια του, μοιάζει πολύ με τις κινήσεις του Μοχάμεντ Άλι στην ακμή του.

Σάκος Πυγμαχίας (Heavy bag):

Στην πυγμαχία, οι αθλητές χρησιμοποιούν το σάκο για να δουλέψουν την κίνηση στα πόδια  στη βάση στήριξης τους, την τεχνική στα χτυπήματα τους και τη σωστή θέση του σώματός τους. Παράλληλα δουλεύεται η δύναμη και η ταχύτητα. Ότι ισχύει στην πυγμαχία, ισχύει και για στο γήπεδο.

Αν και φαινομενικά θα μπορούσε να θεωρηθεί άσχετο, τελικά δεν είναι και τόσο…

Το σύνολο του χρόνου που θα δαπανηθεί σε προπόνηση στο σάκο από τον ποδοσφαιριστή, είναι χρόνος που τελικά αφιερώνεται στην ενδυνάμωση του κορμού…

Ο δυνατός κορμός είναι το σημαντικό και αναπόσπαστο εργαλείο του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο για τα πάντα: από το τρέξιμο, την ντρίπλα, την αλλαγή πορείας, αλλά το πιο σημαντικό: την άμυνα! Ένας δυνατός κορμός που δουλεύτηκε με το σάκο πυγμαχίας, συνήθως υπερέχει μακράν των άλλων.

Σάκος ταχύτητας (Speed bag):

Στην πυγμαχία, ο σάκος ταχύτητας χρησιμοποιείται, για να δουλέψουν οι αθλητές το συντονισμόχεριών-ματιών, την περιφερική όραση, το ρυθμό, τα αντανακλαστικά, το timing. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σύνολο αυτών των χαρακτηριστικών απαιτούνται και στο γήπεδο.

Αλλά το πιο σημαντικό στο σάκο ταχύτητας είναι ότι βελτιώνει την αντοχή και τη δύναμη των ώμων και των τρικεφάλων. Ο ποδοσφαιριστής άλλωστε οφείλει να γυμνάζει εξίσου το πάνω μέρος του σώματος του, εξασφαλίζοντας ότι τα γρήγορα πόδια τα ακολουθούν γρήγορα χέρια και κορμός.

Κατά συνέπεια βελτιώνει τη διαδικασία λήψης απόφασης στον αγώνα (decision making) και μειώνει το χρόνο αντίδρασης του, διότι το συνολικά ταχύ σώμα, μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και με ακρίβεια στη γρήγορη απόφαση.

Σκιαμαχία

Η προπόνηση της σκιαμαχίας που γίνεται στην πυγμαχία, αφορά το να παρακολουθείς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, εξετάζοντας τη θέση σου μέσα από τα μάτια του αντιπάλου σου και αυτό που θες να πετύχεις, είναι να διορθώσεις τυχόν κενά στην άμυνα σου.

Στο ποδόσφαιρο αυτό γίνεται συνέχεια: Έχουμε 22 παίκτες στο γήπεδο που κυνηγούν μία μπάλα. Έτσι , έχουμε το πολύ έναν παίκτη με την μπάλα, ένα παίκτη που προσπαθεί να πάρει την μπάλα από αυτόν και 20 παίκτες που εκμεταλλεύονται τα κενά στην άμυνα του αντιπάλου τους, προσπαθούν να προβλέψουν που θα πάει η μπάλα, ενώ παράλληλα να επωφεληθούν από κάποιο πλεονέκτημα που θα προκύψει.

Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος σκοπός της σκιαμαχίας, ούτε για την πυγμαχία ούτε για το ποδόσφαιρο.

Ο κύριος σκοπός της άσκησης της σκιαμαχίας είναι να εκπαιδεύσει τους μυς, για το πώς θα διαχειριστούν την αποτυχία μιας κίνησης, την αστοχία, και πώς να αντιμετωπίζουν συνεχώς μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, όπως είναι η διάρκεια ενός αγώνα.

Σε ένα τυπικό αγώνα πυγμαχίας, ίσως το 30% των χτυπημάτων θα είναι επιτυχημένα. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 70% των χτυπημάτων, θα αστοχήσουν. Στη σκιαμαχία, προετοιμάζει κανείς τους μυς του να συγκεντρωθούν σύντομα μετά από εκείνα τα 70% των χτυπημάτων, που θα αστοχήσουν.

Στο ποδόσφαιρο αυτό μεταφράζεται στο τι κάνουν οι 21 παίκτες στο γήπεδο που δεν έχουν την μπάλα. Ένας προπονητής ποδοσφαίρου συνήθιζε να λέει «ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον αγωνιστικό χώρο, είναι αυτός που δεν έχει τη μπάλα».

Αυτό σημαίνει ότι οι 21 παίκτες χωρίς την μπάλα, πρέπει να είναι έτοιμοι να προβλέψουν, τι θα κάνει αυτός που έχει τη μπάλα, και πώς θα ανταποκριθούν στη συνέχεια αν έχουν κρίνει λάθος την εξέλιξη.

Η πυγμαχία και το ποδόσφαιρο είναι και τα δύο πολύ σκληρά σπορ, με την έννοια ότι ένα μόνο λάθος μπορεί και πολλές φορές έχει καθορίσει, το αποτέλεσμα. Στην πυγμαχία, μπορεί κανείς να κάνει όλα σωστά, αλλά μια μοναδική ατυχία μπορεί να στείλει έναν πυγμάχο με knock out στο καναβάτσο…

Στο ποδόσφαιρο ένα λάθος κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών τελειότητας, κατά τα άλλα, οδηγεί συχνά στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Ας θυμηθούμε απλά, την πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, την Ιταλία και την Αγγλία που όλοι έπεσαν θύματα της 28ης στην κατάταξη Κόστα Ρίκα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014!

Γιάννης Βαλμάς, για το FootballAcademies.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button