FeaturedΑφιερώματαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

ΠΑΣ Λαμία – ΠΑΟΚ: Το scout report του «Δικεφάλου»!(pics+vids)

Για να κερδίσεις τον αντίπαλό σου, πρέπει να τον γνωρίζεις καλά. Για τον λόγο αυτό το LamiaSports σας παρουσιάζει τον φετινό ΠΑΟΚ, τον επόμενο αντίπαλο του ΠΑΣ Λαμία, στο πρωτάθλημα της SuperLeague.

Πολύ σημαντικό σε μία «μάχη», αν θες να την κερδίσεις, είναι να γνωρίζεις πολύ καλή τον αντίπαλό σου.

Έτσι, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστιής ο ΠΑΣ Λαμία θα παίξει εντός έδρας με τον ΠΑΟΚ στο ΔΑΚΛ και το LamiaSports σας παρουσιάζει την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ιστορία, ρόστερ, προπονητής, μεταγραφές, marker value, αποτελέσματα, στατιστικά αλλά και τους πρώτους σκόρερ του ΠΑΟΚ θα δούμε σήμερα, στο παρακάτω αφιέρωμα.

Ας ξεκινήσουμε:

ΠΑΟΚ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Tο καταστατικό:

Το 1922, όταν έφτασαν στην Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι Κωνσταντινουπολίτες προτίμησαν να μείνουν στο κέντρο της πόλης, αφού προέρχονταν από αστική κοινωνία και ήθελαν τις βασικές ανέσεις που είχαν στην Πόλη. Δημιούργησαν συμπαγείς κοινότητες και το επόμενο βήμα ήταν να ενωθούν και να δηλώσουν την παρουσία τους σε μια λέσχη.

Η «Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1924 και ήταν η απαρχή για να ιδρυθούν και τα αθλητικά σωματεία που θα έδιναν συνέχεια στην δραστηριότητα που υπήρχε στην Πόλη. Το άρθρο 27 στο καταστατικό ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήμα ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής».

Τον Ιούνιο του 1925 ιδρύθηκε το αθλητικό τμήμα της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και την διοίκηση του ανέλαβαν ο  Φανούριος Βυζάντιος ως πρόεδρος και ως μέλη ο Νίκος Πετρόπουλος με τον Αριστείδη Μίσιο. Μετά από μερικούς μήνες δραστηριότητας σε όλα τα αθλήματα, στα τέλη Δεκεμβρίου 1925, οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου μαζί με παράγοντες της Ένωσης θέλησαν να διαχωρίσουν το αθλητικό κομμάτι του από το κεντρικό πολιτιστικό σωματείο. Η δημιουργία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έφερε αντιδράσεις και με αφορμή ότι η μετάβαση των αθλητικών δραστηριοτήτων έπρεπε να γίνει με απόφαση Γενικής Συνέλευσης και όχι Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκαν δύο τάσεις.

Η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε «στάση» με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Αθλητισμού, Νίκος Πετρόπουλος, συγκέντρωσε την πλευρά όσων δεν ήθελαν τον διαχωρισμό. Η… μάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος ισοψήφισε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στην πλευρά του και αναδείχθηκε πρόεδρος.

1926

Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. «Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Η αντίδραση της άλλης πλευράς πλέον έμοιαζε δεδομένη. Το μήνυμα αρχικά εστάλη με τον ανεπίσημο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στις 28 Μαρτίου 1926 όπου ηττήθηκαν με 5-0.

Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος ΤριανταφυλλίδηςΚωνσταντίνος ΚοεμτζόπουλοςΚωνσταντίνος Κρητικός,Μιχάλης ΘεοδοσιάδηςΙωακείμ ΙωακειμόπουλοςΑριστόδημος ΔημητριάδηςΑλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται εδώ και 31 χρόνια στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής και από τότε που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Το γήπεδό του είναι το γήπεδο της Τούμπας:

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει στην κατοχή του, 8 τίτλους:

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 27 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι 18 είναι ξένοι (δηλαδή το 66,7%), ενώ οι 9 από τους 27 είναι διεθνείς.

Μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ του «Δικεφάλου» είναι τα 27,9 χρόνια.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Όπως προείπαμε, ο ΠΑΟΚ έχει ένα ρόστερ 27 ποδοσφαιριστών και πάμε να τους παρουσιάσουμε.

Στους τερματοφύλακες ξεχωρίζει ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδος, Αλέξανδρος Πασχαλάκης.

Στους αμυντικούς, έχουμε έναν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Λέο Μάτος αλλά και έναν από τους πιο σταθερούς σέντερ μπακ, τον Φερνάντο Βαρέλα.

Στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ υπάρχει πολύ ποιότητα, γρηγοράδα και… εκατομμύρια. Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι σαφώς ο Μαουρίτσιο, ο κινητήριος μοχλός της ομάδας, ο Δημήτρης Πέλκας αλλά και ο αρχηγός Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Τέλος, στην επιθετική γραμμή της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη έχουμε έναν πραγματικό γκολτζή, ο οποίος έχει «ματώσει» πολλές φορές τα δίχτυα των αντίπαλων εστιών. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Προπονητής του ΠΑΟΚ, εδώ και 2 χρόνια περίπου είναι ο 49χρονος Ρουμάνος κόουτς, Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο γεννημένος στο Βουκουρέστι προπονητής, δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς έχει εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια στη Ξάνθη για τρία χρόνια, από το 2014 έως το 2017.

 

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε, ο ΠΑΟΚ δεν κινήθηκε έντονα στο μεταγραφικό «παζάρι» καθώς πραγματοποίησε μόλις 6 μεταγραφές.

Παρόλο αυτά, ήταν έξι μεταγραφές που τον ανέβασαν και άλλο επίπεδο και πρόσθεσαν ποιότητα στο ήδη υπάρχον ρόστερ.

Πάμε να τους δούμε:

Πόντους Βέρνμπλουμ 

Θέση: Αμυντικός χαφ

Πρώην ομάδα: ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Νίκος Καρέλης

Θέση: Επιθετικός

Πρώην ομάδα: Δανεικός από Γκενκ

Εβγκέν Χατσερίντι

Θέση: Κεντρικός αμυντικός

Πρώην ομάδα: Ντιναμό Κιέβου

Λέο Ζαμπά

Θέση: Αριστερός εξτρέμ

Πρώην ομάδα: Ακμάτ 

Αλίν Τόσκα

Θέση: Αριστερός μπακ

Πρώην ομάδα: Δανεικός από την Ρέαλ Μπέτις

Τσούμπα Ακπόμ

Θέση: Σέντερ φορ

Πρώην ομάδα: Άρσεναλ

 

ΤΟ MARKET VALUE ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ είναι μία από τις ακριβότερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος και μία από τις πιο ακριβές που έχουν αγωνιστεί στη SuperLeague.

Αυτή την στιγμή και σύμφωνα με το transfermarkt.com, το total market value της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ανέρχεται στα 59,30 εκατ. €.

Μάλιστα, η ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει στο ρόστερ της τέσσερις ποδοσφαιριστές που κοστίζουν αυτή την στιγμή πάνω από 3 εκατ. €.

Πάμε να τους δούμε:

Πόντους Βέρνμπλουμ, ο Σουηδος 32χρονος αμυντικός χαφ είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και η τιμή του ανέρχεται στα 6,50 εκατ. €.

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο Σέρβος «μπόμπερ» του ελληνικού κλαμπ έρχεται δεύτερος με τιμή στα 6 εκατ. ευρώ ακριβώς.

Δημήτρης Πέλκας, ο Έλληνας της λίστας. Ο μεσοεπιθετικός διεθνής ποδοσφαιριστής στα 25 χρόνια του κοστίζει 4 εκατ. €.

Μαουρίτσιο, ο έμπειρος 30χρονος μέσος έχοντας παίξει ποδόσφαιρο σε μεγάλα κλαμπ έχει φτάσει να έχει τιμή στα 3,50 εκατ. €.

Τέλος, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, ο οποίος στα 32 του χρόνια έχει ακόμη την ποδοσφαιρική του τιμή αρκετά ψηλά, καθώς κοστίζει 3 εκατ. €.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

Και αφού μιλάμε για ποδοσφαιριστές δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μία αναφορά στους πρώτους σκόρερ της ομάδας του ΠΑΟΚ, για τη φετινή χρονιά.

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς: 10 συμμετοχές, 7 γκολ.

Μαουρίτσιο: 7 συμμετοχές, 2 γκολ.

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ: 10 συμμετοχές, 1 γκολ, 2 ασίστ.

Ομάρ Ελ Καντουρί: 7 συμμετοχές, 1 γκολ, 2 ασίστ.

Λέο Ζαμπά: 8 συμμετοχές, 1 γκολ, 2 ασίστ.

Αναλυτικά:

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΑΟΚ

1η αγωνιστική

2η αγωνιστική

3η αγωνιστική 

4η αγωνιστική

5η αγωνιστική

6η αγωνιστική

7η αγωνιστική

8η αγωνιστική

9η αγωνιστική

10η αγωνιστική

11η αγωνιστική

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Μία ομάδα που είναι αήττητη στο πρωτάθλημα δεν θα μπορούσε να μην έχει και τα καλύτερα στατιστικά του πρωταθλήματος.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ, έχει πετύχει φέτος 19 γκολ, έχει 115 τελικές προσπάθειες ενώ πετυχαίνει γκολ σε 6.1 προσπάθειες.

Επίσης, έχει 12 ασίστ συνολικά, 517 εύστοχες πάσες στο σύνολο και 456 λάθη.

Επίσης, έχει 12 ασίστ συνολικά, 517 εύστοχες πάσες στο σύνολο και 456 λάθη.

Δείτε τώρα αναλυτικά τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button