Τοπικές Ειδήσεις

«Lockdown» μόνο για ανεμβολίαστους: Παντού με rapid test- Όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

 Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή PCR τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

 – Για την είσοδο τους στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ.

 Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, ενώ διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ και θα μπαίνει «λουκέτο» στο κατάστημα για 15 μέρες, ενώ θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ποινές θα επιβάλλονται και στις ομάδες, των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Όσον αφορά την ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Επιπλέον, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι παραμένει έως και το τέλος του χρόνου το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button