Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

«Έφυγε» ο μεγάλος Κίνι

Το ισπανικό ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια του Ενρίκε Κάστρο Γκονζάλες, γνωστότερου ως Κίνι, επιθετικού που έγραψε ιστορία με την φανέλα των Χιχόν και Μπαρτσελόνα.

Ο απελθών, γνωστός και ως «Μάγος», «Κινότσο» ή «Κινιγκόλ», απεβίωσε το βράδυ της Τρίτης έπειτα από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 68 ετών.

Γεννημένος στο Οβιέδο στις 23 Σεπτεμβρίου 1949, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Ενσιδέσα και το 1968 μετακόμισε στην Σπόρτινγκ Χιχόν, με την οποία αγωνίστηκε έως το 1980 και αναδείχτηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ, μία εκ των οποίων στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

Το 1980 μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα και στις 1 Μαρτίου 1981 έπεσε θύμα απαγωγής μετά από ένα ματς με την Χέρκουλες στο οποίο είχε σκοράρει δύο φορές. Οι τρεις απαγωγείς του, άνεργοι νέοι χωρίς ποινικό μητρώτο τον οδήγησαν σε ένα βαν υπό την απειλή όπλου και τον κράτησαν σε ένα συνεργείο στην Σαραγόσα για 25 μέρες.

Τελικά απελευθερώθηκε μετά από συνεργασία ισπανικών και ελβετικών αρχών, όταν ένας από τους απαγωγείς μετέβη στη Γενεύη και συνελήφθη κατά την διάρκεια ανάληψης ποσού από τράπεζα, για να προδώσει στην συνέχεια τους δύο συνεργούς του. Κατά την απουσία του όμως, οι Καταλανοί ουσιαστικά «έχασαν» την μάχη του τίτλου στην Ισπανία.

Ο Κίνι μετά την απελευθέρωσή του.

Συνολικά, αγωνίστηκε στην Βαρκελώνη τέσσερα χρόνια και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην Ισπανία το 1981 και το 1982.

Το 1984 αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση όμως λίγο αργότερα επέστρεψε και αγωνίστηκε άλλα τρία χρόνια με την Χιχόν, πριν αποσυρθεί το 1987 με 369 γκολ σε 686 ματς καριέρας. Μετά το τέλος της καριέρας του παρέμεινε στο Χιχόν, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Επίσης, αγωνίστηκε 35 φορές με 8 γκολ στην Εθνική Ισπανίας, αγωνιζόμενος σε δύο Μουντιάλ και ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Συνολικά, με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε δύο Κύπελλα Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ, 1 Κόπα Ντε Λα Λίγκα και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1982, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στο 2-1 στον τελικό με την Σταντάρ Λιέγης στο «Καμπ Νόου».

Λίγο μετά την γνωστοποίηση της απώλειάς του, η πόλη του Χιχόν αποφάσισε την μετονομασία του γηπέδου της πόλης σε «Ελ Μολινόν Ενρίκε Κάστρο Κουίνι», στη μνήμη του μεγάλου στράικερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο Χιχόν είχαν αποφασίσει η Θύρα 1 του γηπέδου να πάρει το όνομα του αδελφού του Κουίνι, Χεσούς Κάστρο, ο οποίος είχε επίσης αγωνιστεί με την Σπόρτινγκ και είχε βρει τραγικό θάνατο πριν από 25 χρόνια όταν πνίγηκε στην προσπάθειά του να σώσει δύο αγόρια στην θάλασσα! Επίσης, ο δήμος του Χιχόν κύρηξε τριήμερο πένθος στην πόλη, ενώ οι σημαίες στο δημαρχείο θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους. Η σορός του, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο «Μολινόν».

Επίσης, Μπαρτσελόνα, Χιχόν, αλλά και πολλά πρόσωπα από τον χώρο του ισπανικού ποδοσφαίρου εξέφρασαν την θλίψη τους για την απώλειά του μέσω των social media.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button