ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Χρόνια πολλά Λιονέλ!(vids+pics)

Ο άνθρωπος που ομορφαίνει το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει σήμερα γενέθλια.

Στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής γεννήθηκε το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Μέσι, ο Λιονέλ. Τριάντα χρόνια μετά είναι αυτός που έχει καταφέρει να κατακτήσει κάθε πιθανή και απίθανη ποδοσφαιρική κορυφή.

Από την ηλικία των 11 ετών, όταν σκόραρε… κατά ριππάς στο Ροσάριο, στα τμήματα υποδομής της αγαπημένης του Νιούελς Ολντ Μπόις, μέχρι και το 2017, όταν έβγαλε τη φανέλα και την έδειχνε στους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», έχοντας κρίνει το μεγάλο ντέρμπι, πέρασε πολλά.

«Πάντοτε περίμενε το διάλειμμα για να βγει και να παίξει ποδόσφαιρο, όμως τα υπόλοιπα παιδιά του φώναζαν συνέχεια γιατί δεν έδινε τη μπάλα. Του άρεσε να τα κάνει όλα και να βάζει γκολ» είχε δηλώσει η δασκάλα του στο δημοτικό, Σάντρα Ντίας, έχοντας αντικρίσει κι εκείνο το χάρισμα του Μέσι από πολύ μικρή ηλικία…

Ο πρώτος του προπονητής στη Νιούελς, Ενρίκε Ντομίνγκες, μιλούσε για ένα παιδί που ακόμα κι αν διάβαζε στο σχολείο, ακόμα κι αν ήθελε ν’ ακολουθήσει καριέρα δικηγόρου ή μηχανικού ή οτιδήποτε άλλο, πάντοτε θα κατέληγε στο ποδόσφαιρο γιατί αυτό ήταν που ήθελε να κάνει και αυτό ήταν που αγαπούσε. Και μάλιστα, αυτά που του έχουν μείνει είναι οι κινήσεις του Μέσι και η ηγετική φυσιογνωμία.

«Όσα βλέπουμε τώρα στη Μπαρτσελόνα και την εθνική ομάδα της Αργεντινής από εκείνον, είναι οι κινήσεις που βλέπαμε εμείς όταν τον είχαμε πιτσιρικά στις ακαδημίες της Νιούελς.

Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχει μεγάλη διαφορά να είσαι ηγέτης και να είσαι αφεντικό.

Το αφεντικό επιβάλλεται με τη δύναμη, ο ηγέτης εμπνέει τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν και να τον στηρίξουν και αυτό ήταν που έκανε από μικρός ο Λίο. Τόσο που και οι αντίπαλοι τον σέβονταν σε σημείο να σταματούν ορισμένες φορές να τον μαρκάρουν σκληρά».

Ο πρώτος γιατρός που τον είδε στην ηλικία των 9 ετών για να διαγνώσει το πρόβλημα με το ύψος του και να προσπαθήσει να τον βοηθήσει, ήταν ο ενδοκρινολόγος Δρ. Ντιέγκο Σβάτζστειν.

Από εκείνον ξεκίνησε η θεραπεία και οι πρώτες ενέσεις στα πόδια, με τον μικρό Μέσι να περνάει δύσκολες και γεμάτες πόνο στιγμές, αφού ο γιατρός είχε παραδεχθεί πως για ένα τόσο μικρό παιδί, το θέμα της θεραπείας με τις ενέσεις και η διαδικασία που έπρεπε να υποβληθεί αλλά και ν’ αντιμετωπίσει στο ψυχολογικό κομμάτι, διαμόρφωναν μια αρκετά ζόρικη κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, τη μπάλα δεν θα την άφηνε. Ήταν η μεγάλη του αγάπη. Αυτή για την οποία πολλές φορές είχε αναγκάσει τη μάνα του να του βάλει τις φωνές και να τον ψάχνει στους δρόμους και στο γήπεδο των ακαδημιών της Νιούελς, γιατί ο μικρός δεν μαζευόταν στο σπίτι του.

Υπήρξε περίοδος που ο κατά πολλούς… διάδοχος του Μαραντόνα, έπαιζε μαζί με έναν συνεπώνυμο του θρύλου της χώρας! Ο… Σέρχιο Μαραντόνα, μαζί με τον Μέσι, παίζοντας ως «10άρι», στα τμήματα υποδομής της Νιούελς, έκαναν πολλές φορές τον τερματοφύλακα της ομάδας τους να… βαριέται στην εστία του, αφού δεν είχε καθόλου δουλειά και πολλά παιχνίδια ολοκληρώνονταν με τρομερά σκορ.

Κι εκείνος είχε πρόβλημα με την ανάπτυξή του, αλλά όπως λέει: «Όλος ο κόσμος μιλούσε για εμένα και για εκείνον».

Σε τουρνουά του 1999, στο Μπουένος Άιρες, ήρθαν νίκες με σκορ 10-0, 3-0, 7-0, ενώ ο ημιτελικός και ο τελικός έληξαν στο 5-0, με τον νυν αστέρα της Μπαρτσελόνα να φτάνει στα 15 γκολ, με τη βοήθεια φυσικά και του Μαραντόνα. Εκείνος, δεν έκανε ποτέ καριέρα αξιώσεων, λόγω της έλλειψης πειθαρχίας και μυαλού, όπως παραδέχθηκε έπειτα από πολλά χρόνια.

Το 2000 έγινε το dealπου θα άλλαζε όλη την ιστορία. Η Μπαρτσελόνα ανέλαβε να βοηθήσει τον Μέσι να αναπτυχθεί και να του παρέχει ό,τι πιο σύγχρονο είχε ο ιατρικός της εξοπλισμός και το αποτέλεσμα, ασφαλώς και δικαίωσε τους ανθρώπους του καταλανικού συλλόγου.

Ακόμα κι αν το πρώτο του… συμβόλαιο με τους «μπλαουγκράνα» υπεγράφη πάνω σε μια χαρτοπετσέρα, ο Λιονέλ Μέσι θα δικαίωνε τον εαυτό του για την τόλμη να φύγει και να τα παρατήσει όλα πίσω στο Ροσάριο, κυνηγώντας τ’ όνειρό του.

Φυσικά το έκανε με την τρομερή βοήθεια και υποστήριξη των γονιών του (και δη του πατέρα του που αρχικά αποχωρίστηκε την υπόλοιπη οικογένεια ώστε να προσέχει τον Λίο) κι έπειτα το καμάρι της Βαρκελώνης, για το οποίο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο αρχηγό, μια σημαία, έναν άνθρωπο που ουδείς θέλει δει να βγάζει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα από πάνω του μέχρι την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2004, στο ντέρμπι της Καταλονίας με την Εσπανιόλ, ο άνθρωπος που πλεόν λογίζεται ως εκ των δύο κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή, περνάει στον αγωνιστικό χώρο, σε φιλικό με την Πόρτο. Είναι η πρώτη του εμφάνιση…

Σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών, ο Μέσι γίνεται ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που κάνει ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα, με τον κάτοχο του ρεκόρ να είναι ο Παουλίνο Αλκάνταρα.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ανέλαβε το μαρκάρισμα του Μέσι σ’ εκείνο το παιχνίδι με την Εσπανιόλ, Νταβίντ Γκαρσία, δήλωσε: «Εγώ έπαιζα στην αριστερή πτέρυγα, δηλαδή έπρεπε να τον μαρκάρω από τη στιγμή που ο Ράικαρντ είπε στον Μέσι τότε να παίξει δεξιά. Τον είχαμε μελετήσει και είχαμε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ιδιαίτερο ποδοσφαιριστή παρά το νεαρό της ηλικίας του… Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γινόταν ο καλύτερος… Πιστεύω πως εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ καλύτερο να μαρκάρω τον Μέσι απ’ το να έχω αναλάβει το μαρκάρισμα του Ροναλντίνιο ή του Ετό».

Έχουν περάσει 14 χρόνια, παρά κάτι μήνες, από εκείνη την ημέρα που έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη μπλαουγκράνα φανέλα και το παιδί εκείνο που είχε ακούσει από τους γιατρούς ότι θα έφτανε… μάξιμουμ σε κάτι περισσότερο από 1,50, όσον αφορά στο ύψος του, βρίσκεται στο 1,70 και έχει κατακτήσει πολλά.

Συγκεκριμένα, 8 πρωταθλήματα, 7 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 5 Κύπελλα Ισπανίας, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων και μαζί με τον Αντρές Ινιέστα, μετράει 30 μετάλλια νικητή! Επιπλέον έχει και 5 Χρυσές Μπάλες.

Στα 700 παιχνίδια καριέρας, όλα με τη φανέλα του συλλόγου που αποτελεί καμάρι για την Καταλονία, ο ηγέτης της ομάδας, έχει 565 τέρματα, 231 ασίστ, 41 χατ-τρικ και 11 ατομικά βραβεία.

Σήμερα ο Λιονέλ Μέσι σβήνει 30 κεράκια και σε κάνει να σκεφτείς ότι αυτός ο άνθρωπος, δεν είναι απλά φτιαγμένος για το ποδόσφαιρο. Είναι «σταλμένος» να το κάνει και αυτός που τον έστειλε, ήθελε εμείς να είμαστε οι τυχεροί που θα ζήσουμε στην εποχή του.

https://youtu.be/hbfhhEKCovQ

https://youtu.be/Us2bKMG4WcE

https://youtu.be/fn7crDFsTGI

https://youtu.be/NLzB8CAQ-4A

https://youtu.be/XJ3Z0wHPzSw

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button