ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Το κυβερνητικό σχέδιο για την σταδιακή άρση των μέτρων

Πώς θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα και καφετέριες.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο μπαίνει το σχέδιο για τον περιορισμό κυκλοφορίας. Μην ξεχνάμε ότι οι αρμόδιοι έχουν αναφέρει ότι η Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και η Κυριακή του Πάσχα αποτελούν ένα είδος «εξέτασης» για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Οι απείθαρχοι ιερείς σε Κουκάκι και Κέρκυρα έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση, κάτι που φάνηκε και από την εισαγγελική παρέμβαση κατόπιν εντολής του Νίκου Χαρδαλιά και του Κώστα Τσιάρα. Η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της τις επόμενες μέρες και τυχόν παρέκκλιση θα είναι καταστροφική.

Από την Τετάρτη ήδη ισχύουν αυστηροί έλεγχοι σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια για τυχόν παραβάτες της καραντίνας που θα θέλουν να μεταβούν στο εξοχικό ή το χωριό τους τις μέρες του Πάσχα.

Όπως αναφέρει το newsit.gr η κυβέρνηση ήδη καταστρώνει το σχέδιο για την άρση των περιορισμών. Η επεξεργασία τους όμως θα ξεκινήσει την εβδομάδα μετά το Πάσχα, με τα τότε δεδομένα. Είναι λογικό ότι οι αριθμοί δε θα είναι ίδιοι αφού ακολουθεί κρίσιμη περίοδος.

Η οικονομία αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» αφού η αγορά κινείται ελάχιστα. Μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων έχουν κλείσει, ενώ εξετάζεται και η επέκταση των οικονομικών μέτρων μέχρι τον Μάιο – Ιούνιο, όπου η διαδικασία άρσης των μέτρων θα είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το newsit.gr η άρσης των μέτρων θα γίνει σε διάφορα στάδια. Βασική προϋπόθεση θα είναι αν θα γίνουν μαζικά τεστ ή όχι προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η εξάπλωση του ιού είναι σε ελεγχόμενο επίπεδο.

Αρχικά θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, όχι όμως στο σύνολό τους. Θα εξακολουθήσει η απαγόρευση στις συναθροίσεις, αλλά και οι περιορισμοί σε πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους δρόμους. Δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να παραμείνουν αυστηροί για τις ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες προκειμένου να αρχίσει να κινείται κάτι στην οικονομία. Θα ισχύουν όμως κανόνες ως προς την προσέλευση των εργαζόμενων και των πελατών. Στην επόμενη φάση σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης όπου κι εδώ θα ισχύουν οι κανόνες περί συνωστισμού ενώ πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Μετά θα ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Για τα σχολεία, η κυβέρνηση θα περιμένει τις συστάσεις των ειδικών για το αν και με ποιον τρόπο θα πρέπει να ανοίξουν.

Τελευταία θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμά εξαρτάται και από τις άρση των περιορισμών στις πτήσεις και γενικότερα στις μεταφορές. Θεωρείται δεδομένο ότι οι επισκέπτες θα περνούν από έλεγχο.

πηγή: instanews.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button