ΜπάσκετΤοπικά Σπορ

Σοφογιάννης: «Ο Έσπερος Λαμίας θα στηρίζεται πάντα στους πολλούς»

Ο Έσπερος Λαμίας κέρδισε με 80-72 την Ελευθερούπολη, σε αγώνα για την 27η αγωνιστική της Elite League – Ερρίκος Ντυνάν και ο προπονητής των νικητών, Γιάννης Σοφογιάννης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άκου τι έκανες» του EOK WebRadio με τον Λεωνίδα Πιστιόλη και τον Κώστα Ζαφείρη. Αναλυτικά είπε:

Ο Έσπερος Λαμίας κέρδισε με 80-72 την Ελευθερούπολη, σε αγώνα για την 27η αγωνιστική της Elite League – Ερρίκος Ντυνάν και ο προπονητής των νικητών, Γιάννης Σοφογιάννης, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άκου τι έκανες» του EOK WebRadio με τον Λεωνίδα Πιστιόλη και τον Κώστα Ζαφείρη. Αναλυτικά είπε:

Για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας: «Η αλήθεια είναι ότι μετά τις αλλαγές που κάναμε τον Δεκέμβριο στην ομάδα, στον 2ο γύρο παρουσιάζουμε ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Είναι λίγο πιο ξεκάθαροι οι ρόλοι μας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Από ‘κει και πέρα, παρ’ όλο που έχουμε κάνει αρκετές νίκες που μας έχουν ανεβάσει βαθμολογικά, μέχρι στιγμής αυτό δεν ήταν δυνατό να μας βγάλει τελείως εκτός από τη ζώνη των play-out. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, πραγματικά η ομάδα και τα παιδιά έχουν υπερβάλλει εαυτόν. Σε όλα τα παιχνίδια,  ανεξαρτήτως αποτελέσματος, προσπαθούμε να δώσουμε το 100% των δυνάμεων μας. Απομένουν τρία ματς που θα κρίνουν την κατάσταση. Ευελπιστώ να είμαστε υγιείς και να συνεχίσουμε δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας ώστε να πάρουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα μάς κρατήσουν στη ζώνη των play-in».

Για τις 7 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες: «Η ομάδα ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια έχει δείξει μια τέτοια “ταυτότητα”. Χαρακτηριστικό το ματς με τον Κόροιβο την προηγούμενη βδομάδα, όπου μείναμε πολύ πίσω στο σκορ από μια πολύ καλή ομάδα όπως ο Κόροιβος και καταφέραμε στο 2ο ημίχρονο να γυρίσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η ομάδα αρνείται πραγματικά να χάσει μέσα στην έδρα της. Είναι η θέληση των παιδιών και οι προσωπικότητες που καταφέρνουν και γυρνούν παιχνίδια. Με αυταπάρνηση κυρίως στην άμυνα φέρνουν τα ματς στα μέτρα τους».

Για το Χαλκιοπούλειο: «Είναι ένα πολύ μεγάλο γήπεδο. Ο κόσμος μάς στηρίζει όλη τη χρονιά και όσο περνάει ο καιρός γίνεται περισσότερος. Όλη η προσπάθεια της ομάδας είναι στα πλαίσια ότι μαζεύουμε πολλά παιδιά, γονείς από τις ακαδημίες, ένα πολύ ωραίο κοινό, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα όλα τα χρόνια εδώ. Είναι κάτι που μας ευχαριστεί, έχει καταλάβει ο κόσμος την προσπάθεια που γίνεται, στηρίζει την ομάδα, έχει βοηθήσει πολύ να κρατήσουμε την έδρα αλώβητη. Ευελπιστούμε να πάμε έτσι μέχρι το τέλος. Απομένουν δύο πολύ κρίσιμα ματς, ένα τώρα στο Ψυχικό και την επόμενη εβδομάδα στην έδρα μας με τον Αμύντα. Είμαστε σίγουροι ότι και εκεί θα μας βοηθήσουν. Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι το μπάσκετ έχει μπει ξανά στην καθημερινότητα της Λαμίας, ο κόσμος το συζητάει όλη την εβδομάδα, ασχολείται, περιμένουν τα ματς στο Χαλκιοπούλειο που είναι πλέον γιορτή. Υπάρχει ανυπομονησία απ’ τον κόσμο για το πότε παίζουμε εντός έδρας. Είναι κάτι που θέλουμε να το συνεχίσουμε, θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο που πραγματικά “διψάει” για αθλητικά γεγονότα στην πόλη. Θέλουμε να καταφέρουμε να εδραιωθούμε στην Elite League και να κάνουμε τα πράγματα ακόμα καλύτερα, έτσι ώστε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στα γήπεδα, περισσότερα παιδιά και να συνεχίσουμε αυτήν την κατάσταση».

Για το αν σκέφτονται το παραπάνω βήμα: «Είναι σίγουρο ότι όλοι είμαστε πολύ φιλόδοξοι εδώ γενικά, πάντα κοιτάμε το κάτι παραπάνω, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Όταν είναι όλες οι καταστάσεις έτοιμες γι’ αυτό. Για την επαρχία, να κρατάει μια ομάδα στην Elite League είναι τεράστιο. Ίσως είναι και το “ταβάνι”. Επειδή, όμως, τα δικά μας όνειρα δεν έχουν “ταβάνι”, γι’ αυτό λέω ίσως κάποια στιγμή, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που μας στηρίζουν πάρα πολύ. Όλη η πόλη εδώ μάς έχει “αγκαλιάσει”».

Για την όλη πορεία του Εσπέρου μέχρι την Elite League: «Όλο το team εδώ είμαστε παιδιά της Λαμίας που ξεκινήσαμε μαζί και συνεχίζουμε μαζί. Αυτό είναι πολύ θετικό. Ο Έσπερος δημιουργήθηκε από μια παρέα μπασκετικών ανθρώπων. Όλοι όσοι συμμετέχουμε έχουμε πάρει πάρα πολλά απ’ το μπάσκετ και θεωρήσαμε χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε αυτές τις γνώσεις μας και στις επόμενες γενιές και να προσφέρουμε όσα μάς προσέφερε το μπάσκετ. Οι γνώσεις μας μέσα στο μπάσκετ είναι αυτές που μάς έκαναν να ξεκινήσουμε τον Έσπερο μαζί. Πάντα είχαμε μπασκετικούς ανθρώπους γύρω μας, δεν ήταν ποτέ η ομάδα να έρθει κάποιος που δε θα έχει μεγάλη ενασχόληση με το άθλημα και θα παίρνει αποφάσεις. Οι αποφάσεις πάντα παίρνονται από μπασκετικούς ανθρώπους, ποτέ δε βιαστήκαμε. Καθίσαμε και 3 χρόνια στη Γ’ Εθνική, άλλα τόσα στη Β’ Εθνική. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις, δε μας χαρίστηκε τίποτα ποτέ, ούτε ανεβήκαμε ποτέ χωρίς να το δικαιούμαστε. Είναι μια προσπάθεια στοχευμένη. Ξέρουμε κάθε χρονιά πού μπορούμε να φτάσουμε, οι στόχοι είναι ανάλογοι με τη δική μας κατάσταση. Προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο να μαθαίνουμε απ’ την κάθε κατηγορία και όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα, με στόχο και προσήλωση όμως».

Για το παράδειγμα της Καρδίτσας: «Η Καρδίτσα πάντοτε ήταν παράδειγμα για ‘μας, πάντοτε τη χρησιμοποιούμε σαν παράδειγμα στον τρόπο λειτουργίας της και τον τρόπο που κατάφερε σιγά-σιγά να φτάσει στη Basket League. Η Καρδίτσα είναι παράδειγμα για όλες τις ομάδες της επαρχίας και με τον τρόπο που λειτουργεί και το χρησιμοποιούμε κι εμείς στις κουβέντες μας. Έχουμε και καλές σχέσεις με τους ανθρώπους εκεί, πάντα τους συμβουλευόμαστε για πράγματα διαδικαστικά. Καλό είναι τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν να τα χρησιμοποιείς πάντα για να προσπαθείς να μάθεις κάτι, παρά να τα υποβιβάζεις».

Για το όλο πρότζεκτ της ομάδας: «Έχει γίνει κάτι πολύ καλό και πολύ μεγάλο, το οποίο επειδή το βιώνουμε δεν καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι ξεκινώντας απ’ το μηδέν. Όταν ξεκίνησε ο Έσπερος δεν είχε κανένα παιδί στη ακαδημία, κανέναν αθλητή, κανέναν διοικητικό, κανέναν φίλαθλο. Ξεκινώντας απ’ το μηδέν, τώρα έχουμε πάνω από 350 παιδιά στην ακαδημία, όλα τα αγωνιστικά τμήματα μάς δίνουν δύναμη. Όση χαρά παίρνεις βλέποντας ένα παιδί να αγωνίζεται με το τμήμα παμπαίδων ή παγκορασίδων με τη φανέλα του Εσπέρου ξέροντας ότι το έχεις δημιουργήσει απ’ το μηδέν, η χαρά είναι ίδια με αυτήν που κερδίσαμε την Ελευθερούπολη. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε και βάλαμε το μπάσκετ στους δημότες της Λαμίας απ’ το μηδέν. Αυτό για ‘μας είναι τεράστιο. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε, αλλά δε θα είμαστε και μια ομάδα “φωτοβολίδα” η οποία θα βρει έναν άνθρωπο που θα βάλει λεφτά για την Α1 και μετά θα διαλυθεί. Στηριζόμαστε πάντα στους πολλούς, γι’ αυτό η ομάδα έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει. Ποτέ η ομάδα δε θα εξαρτηθεί απ’ τον έναν. Η ομάδα θα πηγαίνει σταθερά και θα στηρίζεται στη βοήθεια των πολλών. Αν θέλουμε 10 ευρώ, θα βρούμε 10 ανθρώπους να βάλουν από ένα ευρώ, δε θα ψάξουμε ποτέ έναν να βάλει 10 ευρώ».

Διαβάστε επίσης

Back to top button