Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Η πορεία του «Ντούντα» με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας (vids)

O Nτούσαν Ίβκοβιτς τιμήθηκε χθες από τον Ολυμπιακό και άλλους φίλους από το μπάσκετ και όχι μόνο, σε ένα παιχνίδι που θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων.

Μία μέρα μετά σας θυμίζουμε τα “θαύματα” του “Ντούντα” με την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας από το το μακρινό 1988 έως και το πρόσφατο 2010.

Η αρχή έγινε με ασημένιο στη Σεούλ το 1988

O Ντούσαν Ίβκοβιτς ανέλαβε πρώτος προπονητής στην ομάδα της Γιουγκοσλαβίας μετά το Eurobasket του 1987. Η πρώτη του διοργάνωση στον πάγκο της ομάδας στους Ολυμπιακούς του 1988, στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Δεύτερη θέση και αργυρό μετάλλιο για τους «Πλάβι», χάνοντας στον τελικό από την Σοβιετική Ένωση με 76-63.

Η ομάδα αποτελούνταν από αστέρες όπως οι Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ντίβατς, Ράτζα, Βράνκοβιτς, Πάσπαλι και άλλοι. Αυτή ήταν μόνο η αρχή…

Το χρυσό του 1989

Αυτό που δεν κατάφερε η Εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το πέτυχε απέναντι στην Ελλάδα το 1989. Στον μεγάλο τελικό του Ζάγκρεμπ η τρομερή ομάδα του «Ντούντα» επικράτησε 98-77 της χώρας μας και πανηγύρισε το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο.

Εκείνο το βράδυ ο Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν ο ηγέτης των νικητών με 28 πόντους, με τον Βλάντε Ντίβατς να προσθέτει 25. Για την Ελλάδα ο συνήθης ύποπτος Νίκος Γκάλης σκόραρε 30 πόντους και ο Φασούλας 22.

https://www.youtube.com/watch?v=D-gBVqYrB_Q

 Το πρώτο χρυσό στο Παγκόσμιο το 1990.

Μετά την πρόσφατη κατάκτηση της κορυφής ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες του είχαν μπροστά τους ακόμα μία πρόκληση.

Η μία και μοναδική ήττα από το Πουέρτο Ρίκο δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την  πορεία των Γιουγκοσλάβων στην ίσως πληρέστερη ομάδα όλων των εποχών για τους “Πλάβι”.

Στον ημιτελικό κέρδισαν τις ΗΠΑ με 99-91 και στον τελικό τους Σοβιετικούς με 92-75.

https://www.youtube.com/watch?v=13VjUl1c6b8

“Περπατώντας” το Eurobasket της Ιταλίας το 1991

Επίδειξη δύναμης για την τρομερή ομάδα του Ίβκοβιτς το 1991, με τους «Πλάβι» να κάνουν πλάκα και με 5-0 νίκες επικράτησαν στον τελικό 88-73 των γηπεδούχων Ιταλών. Μεάγλοι  πρωταγωνιστές στο παιχνίδι για το χρυσό ήταν οι Ντίνο Ράτζα (23π) και Τόνι Κούκοτς (20π).

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στο συγκεκριμένο τουρνουά δεν έδωσε το “παρών” ο Ντράζεν Πέτροβιτς, καθώς η μετακίνηση από τους Μπλέιζερς στους Νετς και κυρίως η διαμάχη με τον Ντίβατς ως αποτέλεσμα του περιστατικού με τη σημαία της Κροατίας στάθηκε εμπόδιο στη συμμετοχή του “Μότσαρτ”.

Μάλιστα η Γιουγκοσλαβία ολοκλήρωσε την διοργάνωση με 11 παίκτες, διότι ο Σλοβένος,Γιούρι Ζντοβτς, είχε δεχθεί εντολή από την κυβέρνηση της υπο δημιουργίας χώρα του να αποχωρήσει από το Ευρωμπάσκετ και να μην αγωνιστεί κάτω από την σημαία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή ήταν και η τελευταία παράσταση της ομάδας ως ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Ο Ίβκοβιτς όμως κατάφερε να κρατήσει ενωμένους τους παίκτες του στα αποδυτήρια και να κατακτήσει ξανά την κορυφή της Ευρώπης

2 χρυσά σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμιο και 1 ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι στιγμής…

Το χρυσό στην Αθήνα το 1995

Τα μετάλλια συνεχίζονται!Οι “Πλάβι” κατάφεραν για πολλοστή φορά να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής χωρίς να γνωρίσουν ήττα (9-0), ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στον απίστευτο Σάσα Τζόρτζεβιτς! Οι 41 πόντοι (2/3 δίποντα, 9/12 τρίποντα, 10/12 βολές) παραμένουν ως σήμερα το απόλυτο highlight της διοργάνωσης και μία επίδοση που δύσκολα μπορεί να «σπάσει». Ο Γκόραν Ντράγκιτς με 35 πόντους στον πρόσφατο τελικό ήταν κοντά, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση.

Επιστροφή στη Σερβία το 2008 και το αργυρό !

Μετά από 13 χρόνια απουσίας ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποφάσισε να κάνει πράξη την μεγάλη επιστροφή. Οι Σέρβοι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε βάθρο μετά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2002.

Παρά το γεγονός πως το ρόστερ της Σερβίας ήταν ιδιαίτερα νεανικό, ο χαρισματικός προπονητής βρήκε τον κατάλληλο τρόπο να δημιουργήσει μία συμπαγή ομάδα. Ηγέτης δε θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσει η Σερβία στο μετάλλιο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2009, η Σερβία επέστρεφε στις επιτυχίες, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στον τελικό του Eurobasket (ηττήθηκε από την Ισπανία στον τελικό με 85-63) και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, “έγραφε” την τελευταία σημαντική σελίδα, με την Εθνική Ομάδα, στην καριέρα του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button