Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

«Είμαστε όλοι Άννα Φρανκ» – Σκληρή απάντηση σε ανιστόρητους, ακροδεξιούς οπαδούς (pics)

Μια κίνηση ντροπής των (ακροδεξιών και ανιστόρητων) οπαδών της Λάτσιο και μια συγκινητική απάντηση από όλες τις άλλες ομάδες της Serie A. Πρωταγωνίστρια η Άννα Φρανκ.

Η Άννα Φρανκ, η Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας έφυγε από τη ζωή το 1945.

Επτά δεκαετίες βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και η ιστορία της μπλέκεται με το ποδόσφαιρο με έναν τρόπο πικρό και εξοργιστικό.

Την περασμένη Κυριακή, κατά την διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος της Λάτσιο με την Κάλιαρι, οι οπαδοί των γηπεδούχων κόλλησαν στην Curva Sud του «Ολίμπικο» αυτοκόλλητα με τη φωτογραφία της Άννας Φρανκ να φορά φανέλα της Ρόμα, αλλά και αυτοκόλλητα με αντισημιτικά συνθήματα. Κίνηση, φυσικά, που δεν ήταν πρωτοφανής με δεδομένη την ιδεολογία των οπαδών των «λατσιάλι».

«Αυτό δεν είναι curva, αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, αυτό δεν είναι αθλητισμός. Κρατήστε τους αντι-σημιτιστές έξω από τα γήπεδα» έγραψε στο twitter η Ρουθ Ντουρέγκελο, πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρώμης, ενώ θέση πήρε και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ανησυχητικό για τη χώρα».

«Είναι μία συμπεριφορά απάνθρωπη και ανησυχητική για την χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ματαρέλα, ο οποίος απαίτησε από τον υπουργό Εσωτερικώννα βρεθούν «οι υπεύθυνοι για την απεχθή συμπεριφορά και να αποκλειστούν οριστικά από τα γήπεδα».

«Εϊναι κάτι απίστευτο, απαράδεκτο και η σημασία του δεν πρέπει να υποβαθμιστεί»σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, λέγοντας: «Αν ήμουν ο πρόεδρος μιας ομάδας ποδοσφαίρου, θα πήγαινα στο πεδίο με το αστέρι αντί το σήμα του χορηγού. Και θα εξηγούσα στους φιλάθλους για την Άννα Φρανκ. Πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι».

Η διοίκηση της ιταλικής ομάδας καταδίκασε το γεγονός και ο πρόεδρος, Κλαούντιο Λοτίτο, δήλωσε ότι ο σύλλογος έχει σχεδιάσει τη διοργάνωση μίας ετήσιας εκδρομής για 200 νέους οπαδούς στο Άουσβιτς, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να περιηγηθούν στο μέρος όπου έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί περισσότερο ένα εκατομμύριο άνθρωποι και συντελέστηκαν οι μεγαλύτερες φρικαλεότητες στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.

«Θέλω να ανακοινώσω ότι η Λάτσιο ξεκινά μια ετήσια πρωτοβουλία, από την οποία 200 νεαροί οπαδοί της ομάδας θα ταξιδέψουν στο Άουσβιτς για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν για γεγονότα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχαστούν» είπε ο Λοτίτο.

Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Λάτσιο «απάντησαν» στους οπαδούς της ομάδας. Ο Φελίπε Άντερσον και ο Ουάλας επισκέφτηκαν συναγωγή στη Ρώμη και ζήτησαν συγγνώμη, ενώ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μπολόνια όλοι εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια τα οποία είχαν την φωτογραφία της Άννα Φρανκ.

Οι οπαδοί των «λατσιάλι» στις εξέδρες του «Νταλ’ Άρα» συνέχισαν απτόητοι να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα…

Κρατώντας στα χέρια τους «Το ημερολόγιο της Αννα Φρανκ» οι αρχηγοί των ομάδων της serie A, διάβασαν ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, πριν από την έναρξη των αγώνων στην αγωνιστική της Serie A, που διεξήχθη την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Βλέπω έναν κόσμο ο οποίος σταδιακά γίνεται έρημος. Ακούω τον κεραυνό που πλησιάζει, αυτόν που μία μέρα θα μας καταστρέψει όλους. Νιώθω τα πάθη εκατομμυρίων. Και, παρ’ όλα αυτά, όταν κοιτάζω τον ουρανό, νιώθω πως κατά κάποιο τρόπο όλα θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο, πως αυτή η αγριότητα θα λάβει τέλος, πως η ειρήνη και η ηρεμία θα επιστρέψουν και πάλι» ήταν το απόσπασμα που ακούστηκε από τα μεγάφωνα σε όλα τα γήπεδα.

Οι κάμερες οδήγησαν στην ταυτοποίηση 16 εκ των δραστών, ανάμεσά τους και τριών ανηλίκων, ο ένας μόλις 13 ετών. Την υπόθεση έχει αναλάβει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Φραντσέσκο Καποράλε, ο οποίος θα κρίνει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες για υποκίνηση εγκλήματος λόγω φυλετικού μίσους.

Μέσα στον γενικότερο ντόρο, αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, νυν προπονητή της Τορίνο και πρώην ποδοσφαιριστή της Λάτσιο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η Άννα Φρανκ.

«Δεν ξέρω ποια ήταν η Άννα Φρανκ. Δεν διάβαζα εφημερίδες, δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό, συγχωρέστε με, αλλά έχω άγνοια γι’ αυτό το θέμα» ήταν η ατάκα του, η οποία φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις…

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button