FeaturedΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

O Νίκος Παπαδόπουλος… «αποκαλύπτεται»

«Μέχρι και αντίπαλο θα αγκάλιαζα» τονίζει ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Λαμία και πρόσωπο της 13ης αγωνιστικής Νίκος Παπαδόπουλος.

Ένα σκηνικό στο τελευταίο λεπτό του αγώνα ΠΑΣ Λαμία-Παναιτωλικός στο ΔΑΚ Λαμίας, έμελλε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον από όλους τους αγώνες της 13ης αγωνιστικής.

Ο Βουό βάζει το γκολ, η Λαμία επιστρέφει από την «κόλαση» στον «παράδεισο» και ο Παπαδόπουλος τρελαμένος μετά την ισοφάριση αγκαλιάζει τον διαιτητή…

Όπως όμως σημείωσε και ο ίδιος στην συνέντευξη που έδωσε στο sdna, θα αγκάλιαζε ακόμη και αντίπαλο σε μια παρόμοια τέτοια κατάσταση.

Πιο αναλυτικά:

“Με ενόχλησε αρκετά που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη κίνηση για να γίνει “πολιτική” από τον Παναιτωλικό. Είχα ανέβει απλώς στη συγκεκριμένη φάση, γιατί περίμενα πως θα ήταν η τελευταία, μπήκε το γκολ κι απλά βλέπω κάποιον δίπλα μου. Δεν καταλάβαινα εκείνη τη στιγμή ποιος είναι. Ακόμη κι αντίπαλο αν έβλεπα μπορεί να τον αγκάλιαζα! Ηταν τέτοια η χαρά κι ο ενθουσιασμός που το μυαλό είχε θολώσει εντελώς. Πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί αποβλήθηκα, απλά τον αγκάλιασα… Με στενοχώρησε όμως ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από κάποιους. Νομίζω ήταν μία ανθρώπινη στιγμή”, ήταν το σχόλιο του “Κέρβερου” της Λαμίας για το… χάι λάιτ της προχθεσινής αναμέτρησης.

Όσο για το παιχνίδι, θεωρεί τελικά δίκαιο το 2-2; “Δύσκολο να απαντήσεις. Για να πούμε την αλήθεια ο Παναιτωλικός έδειξε στο μεγαλύτερο μέρος να πατάει καλύτερα, ήταν αυτός που έκανε περισσότερες φάσεις. Αλλά όταν ένα τέτοιο ματς δεν καταφέρνεις να το καθαρίσεις, τότε σίγουρα φταις. Από την άλλη όμως κι εμείς δείξαμε για μία ακόμη φορά ότι δεν παρατάμε κανένα παιχνίδι μας. Και με τον Απόλλωνα την προηγούμενη αγωνιστική ισοφαρίσαμε ξανά στις καθυστερήσεις. Κάτι δείχνει σίγουρα αυτό για τον χαρακτήρα της ομάδας…”.

«Με μία νίκη ακόμα στον πρώτο γύρο, θα σωθούμε»!

Με 15 βαθμούς μετά από 13 αγωνιστικές, στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη. Είναι θετικό το πρόσημο; 

“Οπωσδήποτε είναι, καταφέραμε να πετύχουμε πολλά παραπάνω πράγματα από αυτά που αρκετοί περίμεναν. Έχουμε μπροστά μας δύο παιχνίδια ακόμα για τον πρώτο γύρο, με ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός) και Λάρισα (εντός), αν καταφέρουμε να κερδίσουμε το ένα από αυτά και φτάσουμε στους 18 βαθμούς, θεωρώ ότι σίγουρα θα σωθεί η Λαμία! Ο β’ γύρος βέβαια θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, γιατί πλέον οι αντίπαλοί μας θα είναι πιο υποψιασμένοι. Πιστεύω όμως ότι έχουμε όλα τα φόντα για να ανταποκριθούμε. Η ομάδα στηρίζεται στο σύνολο κι αυτό είναι το μυστικό της, έχει πολύ καλά αποδυτήρια. Από τον Πανιώνιο είχα να το συναντήσω αυτό”.

Όσο για τον Μπάμπη Τεννέ; Μιλάμε για έναν προπονητή με τεράστια διαδρομή στα ελληνικά γήπεδα. Έχει ανεβάσει τόσες ομάδες, έχει γράψει περισσότερες από 300 συμμετοχές στους πάγκους. Δεν μπορεί να μην είναι καλός έναν τέτοιος προπονητής. Προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, αυστηρός εκεί που πρέπει, αλλά ξέρει πολύ καλά την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών”. 

«Μικρό προβάδισμα στην ΑΕΚ»

Πάμε όμως να δούμε τα πράγματα και εκτός Λαμίας; Αναμφίβολα εξάλλου βλέπουμε το πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Ποιον θεωρεί φαβορί; 

“Οπωσδήποτε είναι το πιο αμφίρροπο, για μένα δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Βάζω και τον Ατρόμητο, γιατί όχι; Έχει σίγουρα αναβαθμιστεί κι αυτό είναι καλό για όλους. Από τη μία ενισχύθηκαν η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, από την άλλη δεν βγήκαν κάποιες επιλογές στον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως διαθέτει πολύ δυνατό κορμό και παραμένει εκ των φαβορί. Δεν βγήκε σίγουρα όμως και ο Χάσι. Δεν ξέρω αν είναι καλός ή κακός προπονητής, αλλά προφανώς δεν “έδεσε” με την ομάδα. Από εκεί και πέρα θα έδινα ένα πολύ μικρό προβάδισμα στην ΑΕΚ που δείχνει να είναι πιο δεμένη. Όμως μου αρέσει πολύ και το ρόστερ που έχει ο ΠΑΟΚ σαν μονάδες, είναι πολύ δυνατό”. 

«Μακάρι να δούμε τον Ατρόμητο ή τον Πανιώνιο πρωταθλητή»

Στη συζήτηση που κάναμε ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές το δέσιμο του 27χρονου τερματοφύλακα με τον Πανιώνιο, από τον οποίο έχει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις. Δεν κρύβει μάλιστα πως θα ήθελε να τον δει ακόμη και πρωταθλητή…

“Ήταν τα καλύτερά μου ποδοσφαιρικά χρόνια στον Πανιώνιο. Εκεί ανδρώθηκα. Τα έζησα όλα στον Πανιώνιο, γιατί βρέθηκα και σε μία πολύ δύσκολο περίοδο της ομάδας, αλλά τα καταφέραμε κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Μακάρι κάποια στιγμή να βλέπαμε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρωταθλητές ομάδες όπως ο Ατρόμητος ή ο Πανιώνιος. Νομίζω είναι το υπέρτατο συναίσθημα για έναν ποδοσφαιριστή να ζήσει κάτι τέτοιο με αυτές τις ομάδες, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι με μεγαλύτερους συλλόγους…”. 

«Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν πέφτει ο Παναθηναϊκός»

Τι έχει όμως να πει και για τον Παναθηναϊκό, τον οποίο θα βρει απέναντί της η Λαμία στο Κύπελλο; Τι πιθανότητες δίνει στην ομάδα του; 

“Μπορούμε σίγουρα να διεκδικήσουμε την πρόκριση με καλές πιθανότητες. Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν φοβίζει κανέναν και είναι σίγουρα κρίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτίμησή μου ότι οι πιθανότητες στο Κύπελλο είναι 60-40 και θα “χτυπήσουμε” στα ίσια την πρόκριση”. 

Όσο για την εικόνα των “πρασίνων” τη φετινή σεζόν: “Ό,τι προβλήματα κι αν έχεις, δεν δικαιολογείται αυτή η εικόνα από τους ποδοσφαιριστές. Είναι βαριά η φανέλα της ομάδας, σε τέτοιες καταστάσεις είναι προτιμότερο να στηρίζεσαι στο ελληνικό στοιχείο, κάτι που δεν έκανε ο Παναθηναϊκός. Από εκεί και πέρα ακούγονται πολλά για το μέλλον της ομάδας, αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να πέσει, μόνο αν το επιλέξει ο ίδιος ο σύλλογος”. 

«Με αδίκησε ο Ουζουνίδης, δύο επίπεδα πάνω ο Βαλβέρδε»

Μπορεί αρκετοί να μην το θυμούνται, αλλά ο Παπαδόπουλος είχε την τύχη να βρεθεί υπό τις οδηγίες ορισμένων σπουδαίων προπονητών. Συγκεκριμένα τόσο των τεχνικών που έχουν στους πάγκους τους αυτή τη στιγμή οι δύο “αιώνιοι”, όσο όμως και η… Μπαρτσελόνα! Στον Ολυμπιακό άλλωστε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά… μπουσουλήματα κι έζησε από κοντά τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

“Ο Ουζουνίδης θεωρώ ότι με αδίκησε (σ.σ. τη σεζόν 2015-16). Δεν γνωρίζω αν έγινε σκόπιμα ή όχι. Δεν έλαβα τη στήριξη που είχαν άλλα παιδιά της ομάδας εκείνον τον καιρό στον Πανιώνιο. Πρόκειται πάντως για πολύ ικανό προπονητή, φοβερό γνώστη του αθλήματος”.

Όσο για τον Ερνέστο Βαλβέρδε: “Εξαιρετικός προπονητής. Η σκέψη του ήταν δύο επίπεδα πάνω απ’ όλους, πρόσεχε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στις αναλύσεις. Εγώ, που ήμουν τέταρτος τερματοφύλακας τότε και με καλούσε προσωπικά στο γραφείο του, μαζί με τον Ράντο, για μου πει τι να διορθώσω, πού πρέπει να βελτιωθώ. Που δεν είχε βέβαια κανένα όφελος να το κάνει, δεν με είχε ανάγκη, αλλά δείχνει με αυτόν τον τρόπο τον ποιόν του σαν προπονητής”.

Ενώ για τον Τάκη Λεμονή τον οποίο επίσης έζησε κατά την επταετή (2005-12) παρουσία του στο μεγάλο Λιμάνι; “Με βοήθησε πάρα πολύ, έχω εξαιρετική άποψη. Έχει δείξει και πολύ μεγάλη βελτίωση μαζί του ο Ολυμπιακός, πιστεύω ότι σίγουρα θα πρέπει να συνεχίσει στον πάγκο του”. 

«Κορυφαίοι οι Πετράκης, Καρνέζης, Φορτούνης»

Αυτή τη στιγμή όμως, ποιον θεωρεί κορυφαίο Έλληνα προπονητή;Νομίζω θα επέλεγα τον Γιάννη Πετράκη, αν δούμε τι έχει πετύχει αυτά τα χρόνια στον ΠΑΣ, που τον έβγαλε Ευρώπη με τέτοιο μπάτζετ. Δεν κινδύνεψε ποτέ η ομάδα του. Έχει εξαιρετικά στοιχεία”.

Καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας; Σίγουρα ο Ορέστης Καρνέζης, είναι δίκαια ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής. Δικό μου πρότυπο ήταν ο Φαν ντερ Σαρ, αλλά ο Νόιερ θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει ποτέ. Δύο επίπεδα πάνω απ’ όλους”!

Κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής; “Από άποψη ταλέντου, πιστεύω ο Κώστας Φορτούνης, αλλά έχει μείνει στάσιμος. Θα μπορούσε να ανέβει πολύ… Από εκεί και πέρα όμως ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Εδώ και οχτώ χρόνια παίζει στο τοπ επίπεδο, δεν είναι τυχαίο…”. 

Μέσι ή Ρονάλντο; “Φυσικά Μέσι”!

Άρα και Μπαρτσελόνα; Όχι, Ράγιο Βαγιεκάνο. Που είναι αριστεροί…”! 

«Αν με είχε εμπιστευτεί ο Ολυμπιακός, θα έφτανα ψηλά»

Από εκεί και πέρα τον ρωτήσαμε και για το ποδοσφαιρικό του απωθημένο του. Έχει τέτοιο;

“Θεωρώ πως η καριέρα μου θα ήταν πολύ διαφορετική αν με είχε στηρίξει ο Ολυμπιακός. Θα ήθελα πραγματικά να δω πως θα είχαν εξελιχτεί τα πράγματα αν με είχε εμπιστευτεί. Πιστεύω ότι θα έφτανα πολύ ψηλά…”. 

«Έχω οργή μέσα μου»!

Όσο για το φινάλε, αφήσαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της προσωπικότητας του τερματοφύλακα της Λαμίας. Κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί άλλωστε είναι η έντονη πολιτικοποίησή του, αλλά και η κοινωνική του δράση. Θυμίζουμε ότι βρισκόταν ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που -εξ αρχής- είχαν υπογράψει τη δήλωση αλληλεγγύης της Ηριάνας Β.Λ. που βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας της ερωτικής της σχέσης με αναρχικό που κατηγορούνταν για παράνομες πράξεις, ενώ έχει βρεθεί κι ο ίδιος στη Λέσβο για να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες.

“Η έντονη πολιτικοποίησή μου οφείλεται κυρίως στον πατέρα μου, που μου έδωσε όλα τα εφόδια, να σκέφτομαι και να προβληματίζομαι για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δραστήριο άτομο. Δεν είναι μυστικό ότι εντάσσομαι στον χώρο της αριστεράς, αν κι αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Για την υπόθεση της Ηριάνας; Τι να πρωτοπώ… Έχω πραγματικά πολλή οργή μέσα μου! Κράτα αυτό…”, ήταν το πρώτο σχόλιό του.

Ενώ για τη βοήθεια που έχει προσφέρει σε μετανάστες: “Το να βοηθήσεις 5-10 άτομα, να τους ντύσεις, να προσφέρεις λίγο φαγητό, δεν λύνει το πρόβλημα. Μόνο πολιτικά μπορεί να λυθεί. Ηταν μία δική μου πρωτοβουλία πριν δύο χρόνια, είχα επικοινωνήσει με φίλους που είχα στους “Πάνθηρες”, τον σύνδεσμο φιλάθλων του Πανιωνίου και καταφέραμε να οργανωθούμε και να συγκεντρώσουμε έναν σημαντικό αριθμό αγαθών για να τα προσφέρουμε σε μετανάστες, που εκείνο το διάστημα έρχονταν με πολύ μεγάλο ρυθμό στην Ελλάδα. Είχα πάει ο ίδιος στη Λέσβο σε μία διακοπή του πρωταθλήματος. Με χαροποίησε πολύ που έβλεπα ανθρώπους να χαρίζουν τον χρόνο τους για τον συνάνθρωπό τους. Είδα πολύ δυστυχία όμως, πρόσωπα σκυθρωπά, θλιμμένα, σε “έπιανε” η ψυχή σου”. 

Έχουν αναρωτηθεί ωστόσο πολλοί αν οι άνθρωποι του αθλητισμού κάνουν λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσαν αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα… 

“Ναι, εννοείται. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Μάλλον φοβούνται. Όλη η κοινωνία όμως κάνει λιγότερα, όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Ενας λόγος πιστεύω πως είναι ότι έχουν χαμηλό πολιτικό επίπεδο. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να ασχολείται με τα κοινά…”.  

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button