Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Οι υποδομές, τα «φυτώρια» και η ελληνικότητα της Super League

Η Super League εξέτασε το ποσοστό των Ελλήνων παικτών που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. καθώς και εκείνων που έχουν προωθηθεί από τα τμήματα υποδομών, καταλήγοντας σε άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

H παρατεταμένη οικονομική κρίση φέρεται να έχει δημιουργήσει παράπλευρα οφέλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τους συλλόγους να κάνουν μια στροφή προς τα τμήματα υποδομής τους, προτάσσοντας τους νέους έναντι κοστοβόρων ξένων αμφιβόλου ποιότητας.

Μάλιστα, η Super League σε συνέχεια συζητήσεων σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου και αξιοποιώντας τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της, παραθέτει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που δείχνουν ότι οι υποδομές των ΠΑΕ αποτελούν δυναμικά φυτώρια εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν την αγωνιστική περίοδο 2016-17 και τον πρώτο γύρο της φετινής περιόδου, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  •  Μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι 300 (περίπου 19 ανά Π.Α.Ε.). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) ποδοσφαιριστών είναι 214 (περίπου 13 ανά Π.Α.Ε.

 

  • Το 46% των ποδοσφαιριστών που ανήκει στα ρόστερ των ομάδων έχει συμμετάσχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής των ΠΑΕ, συνεπώς σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί σε ΠΑΕ που συμμετείχε στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η Super League. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, σχεδόν 1 στους 3 (29%) έχουν προέλθει από την ίδια ακαδημία.

 

  •  Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/17 αγωνίστηκαν συνολικά 477 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 251 ήταν Έλληνες και οι 226 ήταν αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη). Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 52,6%-47,4%.

 

  •  Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2016/17: Από τους 477 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, οι 155 (ποσοστό 32%) προέρχονται από τις ακαδημίες των ΠΑΕ.

 

  • Για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, η οποία είναι σε εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση του Α’ γύρου, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί είναι 387, εκ των οποίων 193 Έλληνες ποδοσφαιριστές και 194 αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη) ποδοσφαιριστές. Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 50%-50%.

 

  • Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2017/18 (Α’ Γύρος): Από τους 387 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Α’ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος, οι 130 (ποσοστό 34%) προέρχονται από τις ακαδημίες των ΠΑΕ. Το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι ΠΑΕ τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των ΠΑΕ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

 

  • Προώθηση νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα Υποδομών στην επαγγελματική ομάδα: Το 2016/17 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τους στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία 44 νέοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τα τμήματα Υποδομών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button