ΓενικάΝέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Κάντανος: Ο διαιτητής διέκοψε αγώνα λόγω πανό κατά του φασισμού

Στη διακοπή του αγώνα ποδοσφαίρου της Γ΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Χανίων, μεταξύ των ομάδων της Υρτακίνας και του Ασπάλαθου στο γήπεδο της μαρτυρικής Καντάνου προχώρησε ο διαιτητής της αναμέτρησης.

Αιτία ήταν το αντιφασιστικό πανό που ανάρτησαν οι οπαδοί του Ασπάλαθου και το οποίο δεν είναι αποδεκτό σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA.

Το πανό έγραφε: «Την Κάντανο τα Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί, φασίστες δε χωράνε σ’ ολόκληρη τη Γη».

Αρχικά το πανό είχε στηθεί σε ύψωμα έξω από το χώρο του γηπέδου ωστόσο ο διαιτητής ζήτησε να κατέβει απειλώντας ότι θα διακόψει το παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο το πανό εμφανίστηκε και πάλι στην εξέδρα των φιλάθλων του Ασπάλαθου, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα για την τύχη του οποίου πλέον θα αποφασίσει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων.

Την ώρα της διακοπής το σκορ ήταν 3-1 υπέρ της Υρτακίνας.

Ποιος είναι ο Ασπάλαθος

Ο Ασπάλαθος είναι ένας νέος αυτο-οργανωμένος αθλητικός σύλλογος που εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού δρώντας ταυτόχρονα αθλητικά αλλά και πολιτικά. Στο αρχικό κείμενο με το οποίο συστήθηκε η ομάδα στο κοινό των Χανίων στην έναρξη του πρωταθλήματος αναφέρει:

[..] θέλουμε να σπείρουμε και εμείς το μικρόβιο μιας διαφορετικής έννοιας του αθλητισμού στην πόλη που ζούμε. Αυτό σημαίνει ότι αυτο–οργανώνουμε τις προπονήσεις μας με συλλογικό τρόπο, είμαστε ενάντια στην εμπορευματική μορφή του αθλητισμού γενικότερα, εναντιωνόμαστε στην ιεραρχία λειτουργώντας με οριζόντιες διαδικασίες. Αποφασίζουμε ομόφωνα και όχι πλειοψηφικά μέσα από τις συνελεύσεις μας. Εναντιωνόμαστε στην “no politica” λογική, καθώς θεωρούμε ότι είμαστε πολιτικά και όχι κομματικά όντα και έχουμε φωνή ενάντια στο φασισμό, το σεξισμό, το ρατσισμό και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυπικής ή άτυπης εξουσιαστικής τάσης. Μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να αναδείξουμε και να βιώσουμε μια ανάγκη που έχει μετατραπεί σε μπίζνα στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας.

Ειδικά για τα θέματα της ανάρτησης πανό με πολιτικά μηνύματα τα μέλη του Ασπάλαθου αναφέρουν:

«Σαν Ασπάλαθος πέρα από την χαρά της ήττας και της νίκης, την αποκατάσταση του ποδοσφαίρου σαν μια γιορτή, θεωρούμε αναγκαίο να αγωνιζόμαστε και σε γενικότερο επίπεδο. Πέρα από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, παλεύουμε και στον αγώνα κατά του διαχωρισμού των ανθρώπων με βάση την φυλή, το φύλο, την καταγωγή, την σεξουαλική προτίμηση επομένως και στον αγώνα ενάντια στα μορφώματα που αντιπροσωπεύουν τέτοιου είδους λογικές όπως είναι ο φασισμός, ο καπιταλισμός και κάθε του προέκταση. Είναι εύκολο να τον αναγνωρίσει κανείς καθώς άφησε ένα τεράστιο στίγμα στην παγκόσμια ιστορία, του 20ου αιώνα συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα… Συνεπώς η λογική της όποιας FIFA, ΕΠΟ ή ΕΠΣ που επιτρέπει να γίνονται αναφορές στον αντιρατσισμό και φιμώνει οποιαδήποτε φωνή απέναντι στον φασισμό, με την πρόφαση της πολιτικής προπαγάνδας, μας βρίσκει φανερά αντίθετους.

Συνεπώς τονίζουν: «Είναι σαφές λοιπόν πως δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να αναρτούμε πανό, να φωνάζουμε συνθήματα και να λαμβάνουμε δράση στα πλαίσια της ομάδας μας ενάντια σε αντικοινωνικούς μισάνθρωπους και ρατσιστικά, φασιστικά μορφώματα».

Αντίστοιχου χαρακτήρα και σκεπτικού είναι η ομάδα Τηγανίτης, στην ανατολική Κρήτη, που εδώ και δύο χρόνια συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηρακλείου.

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button