Άλλα αθλήματα

Λαμβάνει μέτρα η IWF

Η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ελπίζει ότι οι «καινοτόμοι και δημιουργικοί» κανόνες που στοχεύουν χώρες που έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, θα εξασφαλίσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον του αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, με υψηλά ποσοστά ντόπινγκ, θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία του αθλήματος των δυνατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η IWF επιτρέπει στην Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν μόνο με δύο αθλητές στους αγώνες του Τόκιο το 2020. Αυτό οφείλεται στους νέους κανονισμούς, που ορίζουν, ότι από κάθε χώρα  με 20 ή περισσότερες παραβιάσεις ντόπινγκ από το 2008 έως το 2020 θα επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο ενός άνδρα και μιας γυναίκας στους Αγώνες.

Σε δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας μετά την συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο γενικός διευθυντής της IWF Ατίλα Αντάμφι, είπε ότι οι νέοι κανονισμοί πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα πως το ντόπινγκ δεν θα γίνει ανεκτό.

«Έχουμε την καινοτόμο και δημιουργική προσέγγιση για να είμαστε σε θέση να παρέχουμε τη δυνατότητα σε όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και να επιβραβεύουμε τις καθαρές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές με περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερες ποσοστώσεις στις συμμετοχές αθλητών. Συνεπώς, δεν επιβάλλουμε κυρώσεις σε κανέναν, απλά παρέχουμε πρόσθετα οφέλη στις καθαρές χώρες», είπε ο Αντάμφι.

Η νέα πολιτική έχει την έγκριση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απειλεί το άθλημα με έξοδο από το ολυμπιακό πρόγραμμα στους Αγώνες του Παρισιού το 2024, αν δεν υπάρξει βελτίωση στην υπόθεση του  ντόπινγκ. Το πρόβλημα της φαρμακοδιέγερσης οδήγησε την ΔΟΕ να θέσει υπό δοκιμασία το άθλημα, αφού απαιτεί  συνεχείς ενημερώσεις από την IWF, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

«Δεν είναι μυστικό, σαφώς είμαστε υπό πίεση», δήλωσε ο Αντάμφι και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η διεθνής ομοσπονδία πρέπει να είναι δημιουργική και σκληρή σε αυτό το θέμα, για να αποδείξει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στο ευρύτερο κοινό ότι είναι απολύτως αποφασισμένη να καθαρίσει το άθλημα».

Συνολικά, Ρωσία, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία και Αρμενία είχαν από το 2008, πάνω από 130 παραβάσεις ντόπινγκ, με πολλές υποθέσεις ακόμα να τελούν υπό έλεγχο, σύμφωνα τουλάχιστον με την ιστοσελίδα του IWF. Και οι πέντε είναι μεταξύ των εννέα χωρών που εκτίουν αποκλεισμό ενός έτους, μέχρι τον Οκτώβριο, για πολλαπλές παραβάσεις.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα για τις καθαρές ομοσπονδίες μέλη είναι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τους προστατέψουμε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού. Θα στείλουμε επίσης ένα μήνυμα, με την αυστηροποίηση των ελέγχων, που θα λέει: Μην προσπαθήσετε, γιατί θα σας πιάσουμε», τόνισε ο γενικός διευθυντής της IWF.

Μεταξύ άλλων μέτρων που λαμβάνει η διεθνής ομοσπονδία, προβλέπεται ότι ο αθλητής που θέλει να συμμετάσχει στο Τόκιο, θα πρέπει να έχει έξι διεθνείς συμμετοχές το διάστημα των προηγούμενων 18 μηνών ου διαρκεί η διαδικασία πρόκρισης στη διοργάνωση. Αυτό καθιστά αδύνατο για τους αθλητές να παραμένουν εκτός αγώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button