ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο πιο… άνισος τελικός όλων των εποχών

Ενας από τους πιό… άνισους αγώνες της ποδοσφαιρικής Ιστορίας και ειδικότερα του γαλλικού ποδοσφαίρου, θα διεξαχθεί αύριο (8/5) το βράδυ στο «stade de France» των Παρισίων.

Πρόκειται για τον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας, όπου οι «οικοδεσπότες» της Παρί Σεν Ζερμέν, θα φιλοξενήσουν τους παίκτες της Λεζ Ερμπιέρ, μίας ομάδας που συμμετέχει στην Γ` κατηγορία και διεκδικεί για πρώτη -και προφανώς τελευταία- φορά το βαρύτιμο τρόπαιο.

Κι εάν στο βάθος των αιώνων, αρχής γενομένης από την «μάχη» του Δαυίδ με τον Γολιάθ, υπήρξαν πολλές ανάλογες αναμετρήσεις με την έκπληξη να κάνει ουκ ολίγες φορές την εμφάνιση της, στον αυριανό τελικό, οι αριθμοί μπορούν κάλλιστα να πουν την αλήθεια και απλώς να επιβεβαιώσουν τον τελικό νικητή…

Η Λεζ Ερμπιέρ είναι ένας σύλλογος με ετήσιο προϋπολογισμό που μετά βίας ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η αυριανή αντίπαλος της, δαπανά αφειδώς προκειμένου να ανέλθει στην κορυφή της Ευρώπης.

Τουλάχιστον σε 540 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο προϋπολογισμός της Παρί για την χρονιά που ολοκληρώνεται, όπερ σημαίνει ότι η Λεζ Ερμπιέρ θα μπορούσε να υπάρξει ποδοσφαιρικά 270 χρόνια (!) με μόλις έναν ετήσιο κύκλο εργασιών των «πρωτεουσιάνων».

Θα μπορούσε ακόμη να υποστηρίξει κανείς, ότι μόνον η αξία του Νεϊμάρ που υπολογίζεται σε 222 εκατομμύρια ευρώ, δύναται να καλύψει την Λεζ Ερμπιέρ για 111 χρόνια…

Σε πιό …εξατομικευμένο επίπεδο, οι αριθμοί είναι ακόμη πιό αντιπροσωπευτικοί της χαώδους διαφοράς που χωρίζει τις δύο αυριανές αντιπάλους. Κάθε παίκτης της Λεζ Ερμπιέρ, εισπράττει περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως, την ώρα που τα αντίστοιχα έσοδα -κατά μέσο όρο- για τους παίκτες της Παρί, ανέρχονται σε 750.000 ευρώ!

Χαρακτηριστική η διαφορά και στη… φίλαθλη υποστήριξη, δεδομένου πως το «stade Massabielle» όπου αγωνίζεται η Λεζ Ερμπιέρ φιλοξενεί περίπου 1.300 άτομα, όταν το «Parc des Princes», έχει χωρητικότητα 46.000 θεατών.

Αξίζει ωστόσο, ν΄ αναφερθεί ότι στον προημιτελικό με την Λανς (0-0, 4-2 στα πέναλτι) που διεξήχθη στο γήπεδο της Ναντ, παρεβρέθησαν 25.000 άτομα, όταν ο πληθυσμός της κοινότητας Λεζ Ερμπιέρ, αριθμεί 16.000 κατοίκους!

Ρεκόρ που ξεπεράσθηκε στον ημιτελικό με την Σαμπλί, που έγινε στο «Μποζουάρ» παρουσία 34.653 θεατών. Προσέλευση που αποτελεί ρεκόρ για αγώνα ομάδων της Γ` κατηγορίας.

«Το κύπελλο Γαλλίας, είναι ένα μπόνους για τον σύλλογο, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αθλητικό επίπεδο. Η Ιστορία θα γράφει ότι ήμασταν εκεί, ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία θα παίζουμε.

Θα το γιορτάσουμε και θα το απολαύσουμε όπως πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Λεζ Ερμπιέρ Μισέλ Λαντρό, που θα δει να μπαίνουν στα ταμεία της ομάδας του, περίπου 1,5 εκ. ευρώ σε περίπτωση απώλειας του τροπαίου και σχεδόν 2,4 εκ. ευρώ, εάν σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Παρί, Ουνάϊ Εμερι, δήλωσε αναφερόμενος στην αυριανή αντίπαλο του: «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον τελικό με κάθε σεβασμό. Εχουν φθάσει στον τελικό, επειδή το αξίζουν.

Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες που αποκλείσθηκαν στην εξέλιξη της διοργάνωσης. Συγχαρητήρια στην Λεζ Ερμπιέρ, θα ζήσουν μία ιστορική στιγμή, όπως κι εμείς. Θα παίξουμε για έναν τίτλο, θα παίξουμε στο Stade de France, θα παίξουμε σ΄ ενα γεμάτο γήπεδο. Πρόκειται για μία μοναδική στιγμή στην ζωή».

Από τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα του αυριανού τελικού, θα είναι και η συνάντηση του Κιλιάν Μπαπέ με τον Ροντρίγκ Μπονγκονγκουϊ. Αμφότεροι, έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα στην Μποντί – που εδρεύει στο ομώνυμο παρισινό προάστιο- πριν ακολουθήσουν εντελώς διαφορετικούς δρόμους…

«Θα δούμε εάν με θυμάται, γιατί ήταν μικρός. Χωρίς αμφιβολία θα ήθελα να ανταλλάξουμε μερικές λέξεις και -γιατί όχι;- τις φανέλες μας», δήλωσε με νόημα ο Μπονγκονγκουϊ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button