FeaturedΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Οι δύο «άσοι στο μανίκι» του Μπάμπη Τεννέ!(pics)

Δύο από τους συνεργάτες του Μπάμπη Τεννέ στον ΠΑΣ Λαμία, ο Γιώργος Μουντάκης και ο Σάκης Παντελίδης… «αποκαλύπτονται».

Η Λαμία πανηγυρίζει την παραμονή της στη Superleague και η επιτυχία οφείλεται σε όσους είδαμε στο προσκήνιο, αλλά και σε ανθρώπους που δούλευαν πίσω από τα «φώτα», επωμιζόμενοι τη «βρώμικη» δουλειά της καθημερινότητας.

Ο γυμναστής της ομάδας, Σάκης Παντελίδης και ο προπονητής τερματοφυλάκων, Γιώργος Μουντάκης, μιλούν στο gazzetta.gr κι εξηγούν τη δουλειά τους στη φετινή σεζόν.

Μπορεί να… καθυστέρησαν να πανηγυρίσουν, ωστόσο τελικά οι Φθιωτοί έμειναν… άφθαρτοι στη «μάχη» της παραμονής στη «μεγάλη» κατηγορία. Το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΔΑΚ για την 29η αγωνιστική τους βρήκε νίκητές και παράλληλα διασωθέντες, στην πρώτη τους σεζόν στα «σαλόνια», έναν χρόνο μετά τον προβιβασμό τους από τη Football League.

Η επιτυχία της ομάδας του Μπάμπη Τεννέ συντελέστηκε χάρις στη σταθερότητα που επέδειξαν σε όλη την «κούρσα», από την αρχή ως το τέλος. Δίχως να κοιτάξουν ψηλότερα απ’ ό,τι επέβαλαν οι συνθήκες, αλλά και χωρίς να βρεθούν εντός της ζώνης του υποβιβασμού, κινδύνεψαν μόνο μαθηματικά, φέρνοντας καλά αποτελέσματα σε κρίσιμα σημεία της Superleague και φτάνοντας στον στόχο που εξαρχής είχε τεθεί. Παράλληλα, η ιστορική «4αρα» στον Παναθηναϊκό και η πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα!

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η δουλειά που έγινε φέτος στη Λαμία, από τον τεχνικό της ομάδας, τη σιγουριά της διοίκησης, ως και από στελέχη που είναι «καταδικασμένα» να δουλεύουν πίσω από τα φώτα, προετοιμάζοντας τους παίκτες και συντηρώντας τους σε καλή κατάσταση από αγώνα σε αγώνα.

Ο γυμναστής των «κυανόλευκων», Σάκης Παντελίδης και ο προπονητής τερματοφυλάκων, Γιώργος Μουντάκης, αμφότεροι επιλογές του Τεννέ, ήταν αυτοί που κατά βάση ανέλαβαν τη «δουλειά», κάνοντάς την καλά, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς και τα δεδομένα. Αυτά, περιλαμβάνοντας τις μόλις δυο θλάσεις στη σεζόν, συνιστούν «ρεκόρ» για την κατηγορία και δικαιώνουν τον τεχνικό για την επιλογή τους να τους επιστρατεύσει στη Λαμία και να τους προσθέσει στους υπάρχοντες Γιώργο Κολτση και Γιώργο Αδάμ.

Ποιος είναι ο Σάκης Παντελίδης; Aπόφοιτος των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, έχει εργαστεί ως γυμναστής σε επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες στην Superleague, στη Football League και στη Γ΄ Εθνική (Εθνικός Κατερίνης, Πιερικός, Παναιτωλικός, Πανσερραϊκός, Πλατανιάς, Καλλονή, Ηρακλής, Άρης, Πανθρακικός). Έχει γράψει το βιβλίο «Προετοιμασία στο επαγγελματικο ποδόσφαιρο» και η δουλειά του, την οποία ο Τεννές είδε από «πρώτο χέρι» στην Καλλονή, τον έφερε στο πλευρό του έμπειρου τεχνικού στη Λαμία.

Οι μόλις δυο σοβαροί μυικοί τραυματισμοί παικτών που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν παραστάσεις από την κορυφαία κατηγορία, παίζοντας ως τον Φεβρουάριο σε πολλές περιπτώσεις δυο παιχνίδια την εβδομάδα και μετά από μια σεζόν 37 αγώνων, αποτελεί παράσημο για τον πρώτο, που δούλεψε σωστά για να πάρει το «παράσημο» και το άτυπο ρεκόρ στην κατηγορία. Οι νεοφώτιστοι ήταν σε θέση σε πολλές περιπτώσεις να παίζουν με ένταση ως το τέλος των αγώνων, με αποτελέσματα όπως η ισοφάριση απέναντι στον Παναιτωλικό στις καθυστερήσεις, το 1-1 κόντρα στον ΠΑΣ στα Γιάννενα στο 87 ή το γκολ στο 96’ απέναντι στον Απόλλωνα στη Ριζούπολη να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μουντάκης συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Τεννέ, με τη συνύπαρξή τους στη Λαμία να βγάζει στον «αφρό» τον Νίκο Παπαδόπουλο, που έκανε φέτος μια εξαιρετική σεζόν. Ο 28χρονος τερματοφύλακας αποτέλεσε «σταθερά» για τον σύλλογο, του «χάρισε» πολλούς βαθμούς με τις επεμβάσεις του, κέρδισε τις εντυπώσεις και η διαφαινόμενη μετακίνησή του στον «ευρωπαίο» Αστέρα Τρίπολης είναι το κέρδος του από τη «γεμάτη» χρονιά που έκανε, με 25 συμμετοχές.

Στο «πρόσωπό» του απεικονίστηκε η καλή δουλειά που έγινε με τους τερματοφύλακες στη Λαμία, με τον Μουντάκη να τους… στάζει και να τους βγάζει τον καλύτερο εαυτό. Εξάλλου, η δήλωση του Τεννέ στους Ζωσιμάδες ότι η Λαμία διαθέτει την καλύτερη τριάδα τερματοφυλάκων, όταν χρειάστηκε να επιστρατεύσει τον αναπληρωματικό Νίκο Μελίσσα, που τον έβγαλε «ασπροπρόσωπο», διαφημίζει τον προπονητή των γκολκίπερ των Φθιωτών.

Με παρελθόν στον Αστέρα Τρίπολης, ο Μουντάκης έβαλε τους παίκτες του να «χτυπηθούν» δυνατά και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ομάδα. Με την ιδιοσυγκρασία του Μουντάκη, τον χαρακτήρα και τις συμβουλές του, η τριάδα προσέδωσε σιγουριά και ασφάλεια, κάτι παραπάνω από απαραίτητο σε μια ομάδα που κλήθηκε κυρίως να υπερασπιστεί την εστία της σε μια δύσκολη, πρώτη σεζόν στη Superleague.

Ποια είναι όμως τα μυστικά της δουλειάς τους; Το gazzetta.gr μίλησε με τους δυο τερματοφύλακες, προσπαθώντας να καταλάβει τα «μυστικά» της δουλειάς τους, που φέτος, βάσει των αποτελεσμάτων, κρίνεται απολύτως πετυχημένη.

ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ: «Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ»

– Σε ποια χαρακτηριστικά διαφέρει η προπόνηση ενός τερματοφύλακα απ’αυτη ενός παίκτη σε άλλη θέση, στην προετοιμασία, αλλά και στην καθημερινότητα;

«Σίγουρα οι διαφορες με σχέση έναν παίκτη είναι πολλές. Η φυσική κατάσταση, τα τεχνικο-τακτικά και νοητικά στοιχεία και η ψυχολογία είναι χαρακτηριστικά που απαιτούν εξειδίκευση στην προπόνηση. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο σύγχρονος τερματοφύλακας πλεον συμμετέχει αρκετά στο  παιχνίδι, άρα θα πρέπει αυτό να γίνεται και στην προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα, να υπαρχει δηλαδή μια «ρεαλιστική» προπόνηση, με κανονικές πιεστικές φάσεις, ώστε να προσομοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται σε συνθήκες παιχνιδιού».

– Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας τερματοφύλακας να βελτιώνεται αγωνιστικά και τεχνικά ;

«Πιστεύω κάθημερινα. Στην προπόνηση ένας τερματοφύλακας βελτίωνεται ανεξάρτητα την ηλικία, είναι λάθος ότι η τεχνική δεν αναβαθμίζεται μετα τα 22-23 χρόνια. Όλα εξαρτώνται από τρεις παράγοντες: 1) Επανάληψη και ρυθμός προπόνησης, 2) ποιότητα προπόνησης, 3) υγιής και δυνατος συναγωνισμός μεταξύ των τερματοφύλακων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Παπαδόπουλου, λόγω της μεγάλης αγωνιστικής απραξίας, έπρεπε να λαβω υπόψιν μου στον σχεδιασμό της προπόνησης  της παραπάνω προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει βελτίωση».

– Τα δυνατά σημεία καθενός από τους τερματοφύλακες που προπονήσατε στη φετινή σεζόν;

«Θέλαμε να έχουμε διαφορετικούς τερματοφύλακες διότι σαν νεοφώτιστη ομάδα δεν ξέραμε τι δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε και ανάλογα θα πραταμε. Ο Παπαδόπουλος ο οποίος είναι ένας τερματοφύλακας, που το κύριο χαρακτήριστικο του είναι η αυτοσυγκέντρωση στο παιχνίδι στο να διαβάσει και να αντιμετοπισει με ψυχραιμία μια φάση αυτό το χαρακτηριστικό είναι το πιο σημαντικό, διότι δίνει μια σιγουριά στην ομάδα .

Ο Μελίσσας είναι πολυ γρήγορος τερματοφύλακας, “εκρηκτικός” κάτω από τα δοκαρια, με γρήγορες σκέψεις και αρκετά σταθερός στις επεμβάσεις του. Τέλος, για τον Πίτκα, αυτό που τον διακρίνει, λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχει, είναι η αντίληψη της κάθε αγωνιστικης κατάστασης.

Και οι τρεις είχαν έναν υγιή συναγωνισμό, μεγάλη όρεξη για δουλειά και διάθεση, όλο αυτο βγήκε και στα παιχνίδια και στα “δύσκολα” ήταν εκεί, ανεξαρτήτως ποιός έπαιζε. Αυτό ήταν και δείγμα του άριστου κλίματος που υπήρχε στα αποδυτήρια της Λαμίας».

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ: «ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ»

– Παλιά οι προετοιμασίες είχαν πολύ τρέξιμο και λίγο ποδόσφαιρο. Πλέον πολλοί προτιμούν να μειώνουν το τρέξιμο και βάζουν περισσότερη μπάλα. Υπάρχει κάτι από τα δύο που θεωρείται καλύτερο ή είναι θέμα προπονητή;

«Η περίοδος προετοιμασίας είναι πάρα πολύ σημαντική για τον ποδοσφαιριστή και ιδιαίτερα επίπονη τις περισσότερες των περιπτώσεων. Η κατάρτιση της δομής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τον στόχο της ομάδας, την μεταβατική περίοδο, τη συγκρότηση και το “πάντρεμα” του ρόστερ με νέους και παλιούς ποδοσφαιριστές, την φιλοσοφία του προπονητή, τον τεχνικό εξοπλισμό που παρέχει σε έναν γυμναστή η ομάδα, αλλά και χρονικά η έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Για τις ομάδες που ξεκινάνε νωρίς με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αυτή η περίοδος απαιτεί σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Σίγουρα, η προπόνηση με την χρήση της μπάλας είναι πιο ευχάριστη για τον ποδοσφαιριστή και πιο κοντά στις απαιτήσεις του αθλήματος. Μέσα από αυτή την διαδικασία ο προπονητής και οι συνεργάτες του έχουν την δυνατότητα να εξασκήσουν πολλές πτυχές της φυσικής κατάστασης και παράλληλα να εκπαιδεύσουν τα τεχνικοτακτικά στοιχεία που θέλουν. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ένα συγγραφικό έργο δικό μου που αποτελεί χρήσιμο οδηγό για την περίοδο προετοιμασίας και περιλαμβάνει αρκετές απαντήσεις σε τέτοιους προβληματισμούς.

Γενικότερα,στο σύγχρονο ποδόσφαιρο,που απαιτεί πλέον ταχύτητα και άριστη τεχνική κατάρτιση, η προπόνηση με την μπάλα είναι απαραίτητο στοιχείο στην δόμηση των προπονητικών μονάδων».

– Ένας παίκτης που παίζει κυρίως ένα παιχνίδι τη βδομάδα, στο τέλος των 30 αγωνιστικών είναι “πτώμα” ή μπορεί να συνεχίσει; Αν ναι, για πόσο;

«Οι επιβαρύνσεις που δέχεται ο ποδοσφαιριστής καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν εξαρτάται όμως τόσο από τον αριθμό των παιχνιδιών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ομάδες αγωνίζονται σε 3 και 4 διοργανώσεις και τελειώνουν έχοντας 45-50 αγώνες. Άλλωστε για αυτόν το λόγο καθορίζεται ο στόχος και η κατεύθυνση των προπονητικών εντάσεων. Μέσα από αυτές τις εντάσεις, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε ο αθλητής να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Η υποδομή που διαθέτει ένας ποδοσφαιριστής και το προπονητικό του υπόβαθρο αποτελεί θεμέλιο λίθο. Πιο συγκεκριμένα στην ομάδα μας, ο Πιτι, ο Αναστασιάδης, ο Ομο, ο Μπλαζιτς, είναι αθλητές που το έχουν αυτό και ίσως ήταν ο λόγος που δεν τραυματίστηκαν, παρά το γεγονός ότι έπαιξαν σε όλα τα 90λεπτα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης αποκατάστασης και ενεργειακά ο ποδοσφαιριστής προετοιμάζεται πιο γρήγορα από ποτέ. Το ψυχολογικό κομμάτι ίσως είναι αυτό που επηρεάζει την απόδοση του, παράλληλα με την σωματική του καταπόνηση.

Συγκεκριμένα, φέτος στην Λαμία, υπήρχε πολύ μικρός χρόνος οργάνωσης και προγραμματισμού, καθώς η ομάδα τελειώσε τις υποχρεώσεις της Football League πολύ αργά. Παρόλα αυτά η αγωνιστική εικόνα σε όλη την διάρκεια της χρονιάς κυμάνθηκε σε υψηλά στάνταρ. Δεν σου κρύβω πως το 85% των παιδιών έχουν παίξει όλα τα 90λεπτα και κατέχουμε πλέον το ρεκόρ της Superleague, σύμφωνα με γνωστή στατιστική υπηρεσία, όσον αφορά τους μυϊκούς τραυματισμούς, όπου είχαμε μόνο δύο.

Βέβαια ένα τέτοιο αποτέλεσμα αποδίδεται κατά μεγάλο ποσοστό στον γυμναστή και τον προπονητή, αλλά συμβάλλει και ο επαγγελματισμός των παιδιών, καθώς και η αποκατάσταση που παρέχει η ιατρική ομάδα».

– Μετά το τέλος της σεζόν, το καλοκαίρι, οι παίκτες πρέπει να αποφορτιζονται τελείως ή να κάνουν ορισμένες ασκήσεις για να μη βγαίνουν τελείως εκτός ρυθμού;

«Η μεταβατική περίοδος είναι μια παρεξηγημένη, αλλά πολύ σημαντική περίοδος για έναν αθλητή. Με το πέρας των υποχρεώσεων, οι περισσότεροι αδρανοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και με την έναρξη της προετοιμασίας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής. Αυτό ίσως να οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση, σε έλλειψη πειθαρχίας, ή ακόμα και σε αυξημένη ανάγκη “αποτοξίνωσης”.

Σαφώς ο όγκος και η διάρκεια, καθώς και ο στόχος των προπονήσεων, είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς της αγωνιστικής περιόδου. Προπόνηση συντήρησης, αλλά και βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς, συνθέτουν ένα πρόγραμμα 4 εβδομάδων εξειδίκευμενης μορφής, ώστε να μην μειωθεί το επίπεδο των καρδιοαναπνευστικων προσαρμογών.

Προσωπικά, σε κάθε ομάδα με την οποία ολοκληρώνω την αγωνιστική περίοδο, κατευθύνω προς αυτήν την λογική τους ποδοσφαιριστές μου και τους παραδίδω πληρες ατομικό πρόγραμμα καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών τους».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button