Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Το Ιράκ θα διοργανώσει το 10ο πρωτάθλημα Ασίας

Τέλος στον ποδοσφαιρικό αποκλεισμό του Ιράκ αποφάσισε να βάλει η FIFA. Μετά το 1990 η πολύπαθη χώρα του Κόλπου δεν μπορούσε να φιλοξενήσει διεθνή παιχνίδια, με απόφαση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, για λόγους ασφαλείας, με τα τόσα κακά που της έτυχαν από τις ξένες καταστροφικές (στρατιωτικές) επεμβάσεις…

Τώρα το Ιράκ μπαίνει ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, καθώς για πρώτη φορά, μετά από τρεις, σχεδόν δεκαετίες, θα φιλοξενήσει διεθνές τουρνουά, αφού θα διοργανώσει στη Βασόρα, το Νοέμβριο, το 10ο πρωτάθλημα Ασίας. Συγκεκριμένα η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Ασίας ανακοίνωσε πως το Ιράκ θα διοργανώσει τους αγώνες αυτούς, στους οποίους θα λάβουν μέρος 12 εθνικές ομάδες.

Να σημειωθεί πως πριν από τρεις μήνες ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε, μετά από συνεδρίαση της συνομοσπονδίας στην Κολομβία, πως δόθηκε η άδεια σε τρεις πόλεις του Ιράκ (Βασόρα, Κερμπάλα και Ερμπίλ) να φιλοξενούν διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της ομοσπονδίας να δοθεί η σχετική άδεια και στην πρωτεύουσα, Βαγδάτη, υποσχόμενος πως στο άμεσο μέλλον θα επανεξεταστεί το αίτημα.

Η αρχή έγινε τον περασμένο μήνα με το διεθνές φιλικό τουρνουά, στο οποίο συμμετείχαν οι εθνικές ομάδες του Ιράκ, του Κατάρ και της Συρίας. Επίσης ο Ινφαντίνο πως μέσα στο καλοκαίρι θα εξεταστεί και το αίτημα του Ιράκ για την επανέναρξη του εθνικού πρωταθλήματος, που κι αυτό έχει διακοπεί, εδώ και πολλά χρόνια, για λόγους ασφαλείας.

Τελευταία φορά που άρθηκε η απαγόρευση ήταν το 2011, όταν το Ιράκ υποδέχθηκε την Ιορδανία στην Ερμπίλ για προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Η απαγόρευση επανήλθε λίγο αργότερα λόγω της τεταμένης κατάστασης στη χώρα.

Μέχρι τώρα, οι εντός έδρας αγώνες του Ιράκ φιλοξενούνταν σε Κατάρ, Ιορδανία, ΗΑΕ και Ιράν, συνήθως με άδειες κερκίδες ή ακόμα και με αριθμητικό πλεονέκτημα του τύποις φιλοξενουμένου. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Ιράκ αποτελεί τη μοναδική χώρα στην ιστορία που έχει προκριθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 1986), χωρίς να δώσει εντός έδρας αγώνα στα προκριματικά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button