Α΄ ΦθιώτιδαςΠοδόσφαιροΤοπικό Ποδόσφαιρο

Γιάννης Μαντζίκος στο Lamiasports:”Η Λάρυμνα έχει όλα τα φόντα για να πετύχει”

Τιμημένο μέλος της περήφανης ιστορίας του ΠΑΣ Λαμία, ένας πολυταξιδεμένος προπονητής που αφιέρωσε χρόνια ολόκληρα από τη ζωή του στην ανάδειξη των ακαδημιών, φτάνοντας να δουλέψει μέχρι και στα τμήματα υποδομής της Μπάγερν Μονάχου, ένας άνθρωπος με εμπειρίες και παραστάσεις υψηλού επιπέδου και εσχάτως, ο νέος τεχνικός της Προοδευτικής Λάρυμνας.

Ο Γιάννης Μαντζίκος άνοιξε τα χαρτιά του στο Lamiasports και μίλησε για όλους και για όλα. Από τη νέα πρόκληση που ανοίγεται στην καριέρα του, μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Λάρυμνας, μέχρι την πορεία του ΠΑΣ Λαμία, τις προοπτικές του λαμιώτικου ποδοσφαίρου αλλά και τα φαβορί του επερχόμενου Μουντιάλ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του νέου προπονητή της Προοδευτικής Λάρυμνας:

Καταρχάς πείτε μου δύο λόγια για τη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά σας, έχοντας συμφωνήσει να αναλάβετε ως προπονητής της Λάρυμνας.

Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας που με επέλεξε για τη θέση του προπονητή ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να δώσω στους κ.κ. Κώστα Σακελλάρη, πρόεδρο της ΕΠΣ Φθιώτιδας και Νίκο Χαλκιά, για την γενικότερη εμπιστοσύνη και στήριξή τους προς το πρόσωπό μου.

Από κει και πέρα, οι άνθρωποι του διοικητικού συμβουλίου που με προσέγγισαν είναι και φίλοι μου πέρα από όλα, πέρα ακόμα και από το αθλητικό κομμάτι, οπότε αυτό έκανε τα πράγματα πιο εύκολα και η επίτευξη της μεταξύ μας συμφωνίας για το προπονητικό πόστο ήρθε φυσιολογικά.

Έχετε κάνει κάποια αξιολόγηση της νέας σας ομάδας, σε ότι αφορά το ρόστερ, τις εγκαταστάσεις και τη δυναμική που έχει;

Προσωπικά είχα εικόνα από την ομάδα πολύ πριν την αναλάβω. Στο περσινό πρωτάθλημα την είχα παρακολουθήσει αρκετές φορές και κατά τη γνώμη μου είχε τη δυναμική για να πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό που έγραψε ο τελικός απολογισμός. Τώρα το ζήτημα περί του τι έφταιξε και η ομάδα δεν έκανε το βήμα παραπάνω αλλά τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας, είναι κατά βάση πολυπαραγοντικό. Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως είναι δύσκολο για μια ομάδα να προοδεύει σε σταθερή βάση και να μην ταλαιπωρείται ποτέ από σκαμπανεβάσματα. Θα έρθουν και οι χρονιές  που αυτά τα σκαμπανεβάσματα θα οδηγήσουν σε στασιμότητα, ακόμα και αν οι δυνατότητες της ομάδας είναι για κάτι περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές όμως  υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, μια σοβαρή διοίκηση αλλά και αξιόλογοι ποδοσφαιριστές που μπορούν, σε συνδυασμό και με την απαραίτητη αλλαγή νοοτροπίας αλλά και τη σκληρή δουλειά, να φέρουν τον σύλλογο εκεί που του αξίζει, ακόμα ψηλότερα.

Δεν υπόσχομαι το πρωτάθλημα φυσικά, αλλά αν όλα πάνε καλά νομίζω πως η ομάδα διαθέτει τα φόντα για να βελτιώσει τη θέση της στον βαθμολογικό πίνακα της επόμενης σεζόν από 2 έως και 4 θέσεις.

Όπως είπατε και νωρίτερα, είστε κοντά στο τοπικό πρωτάθλημα και το παρακολουθείτε. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε με πρωταθλήτρια τη Στυλίδα;

Νομίζω πως ήταν ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα  στο σύνολο του παρά το γεγονός ότι είχαμε μια διοργάνωση τριών ταχυτήτων.  Από τη μία ήταν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα που ξεχώρισαν, από την άλλη η μεσαία κατηγορία στην οποία ανήκαν σύλλογοι όπως η Λάρυμνα και ο Ευρυτανικός και τέλος οι ομάδες της ουράς που έδωσαν μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Αν πάντως συγκρίνουμε το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε με τα πρωταθλήματα των προηγούμενων χρόνων, νομίζω πως το ποδοσφαιρικό θέαμα και η ποιότητα ήταν ανώτερη. Γι’αυτό και έκανα λόγο για ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα.

Από κει και πέρα, σε αυτή τη μαραθώνια κούρσα φάνηκε πως η Στυλίδα είχε μια μεγαλύτερη δυναμική, ήθελε περισσότερο την άνοδο και τελικά την εξασφάλισε πετυχαίνοντας και μια ευρεία διαφορά, κάτι που προσωπικά μου έκανε εντύπωση.

Πολλοί μιλάνε ήδη για την επόμενη σεζόν και μάλιστα μοιράζουν απλόχερα τον τίτλο του φαβορί σε διάφορες ομάδες, ενώ είμαστε ακόμα στις αρχές του Ιουνίου. Εσείς πως βλέπετε το επερχόμενο πρωτάθλημα;

Φαβορί αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν παρά μόνο στα λόγια. Τα πραγματικά  φαβορί φαίνονται μέσα στο γήπεδο και κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Η γνώμη μου για την επόμενη σεζόν είναι ότι θα δούμε μια ακόμα καλή διοργάνωση και ένα ωραίο πρωτάθλημα.

Πείτε μας δυο λόγια για την προπονητική σας φιλοσοφία και μεθοδολογία. Από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο προπονητής Γιάννης Μαντζίκος;

Καταρχάς να πω ότι οι καταβολές μου πηγάζουν από τη γερμανική σχολή. Αυτό σημαίνει πως δίνω ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της πειθαρχίας και επίσης περιμένω από τους ποδοσφαιριστές μου να έχουν όρεξη για πολλή δουλειά τόσο στην προπόνηση όσο και σε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Αυτοί είναι οι δύο κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους δουλεύω και τους θεωρώ κομβικούς για την επιτυχία ενός συλλόγου.

Και όλα αυτά θα τα καταλάβουν άμεσα και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας με την προσέλευση μου εκεί και θα έχουν την ευκαιρία να τα εμπεδώσουν καλύτερα μέσα από την προετοιμασία και τους αγώνες.

Από κει και πέρα, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για μένα είναι οι υποδομές, οι ακαδημίες. Στο παρελθόν έχω δουλέψει σε αυτό το κομμάτι σε μεγάλους συλλόγους της Γερμανίας, της Ιταλίας αλλά και της Κύπρου. Θεωρώ ότι ένας προπονητής για να δείξει έργο πρέπει να ξεκινήσει από τα χαμηλά. Προσωπικά μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το κομμάτι ώστε παρέμεινα εκεί και παρόλο που δεν είχα να αναμένω κάποια μεγάλη οικονομική ανταμοιβή, εντούτοις εξέλαβα σημαντική ηθική ικανοποίηση. Και αυτό για μένα είναι σημαντικότερο και από τα χρήματα και από τη δόξα.

Η Λαμία μετά από μια περίπλοκη αγωνιστική χρονιά κρατήθηκε στην πρώτη εθνική  έστω και μετά κόπων και βασάνων. Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία της ομάδας την περασμένη σεζόν και πως τη βλέπετε στο μέλλον, ενόψει της νέας περιόδου;

Η Λαμία είχε μια επιτυχημένη σεζόν αφού ο αντικειμενικός στόχος της παραμονής στην κατηγορία επετεύχθη, έστω και αν υπήρξαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στο δεύτερο γύρο. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ομάδα ανταπεξήλθε στις δυσκολίες που της εμφανίστηκαν και έσωσε τη χρονιά, κάτι που είναι και το σημαντικότερο.

Τώρα πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτό και νομίζω πως τη δεύτερη σεζόν στην πρώτη εθνική η ομάδα θα εμφανιστεί πιο οργανωμένη και πιο σταθερή στην πορεία της. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξει περισσότερο είναι το κομμάτι των υποδομών, στο οποίο χρειάζεται σωστή δουλειά και άνθρωποι που δεν θα φοβούνται να δώσουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά.

Ένας σύλλογος δεν μπορεί να συντηρηθεί αποκλειστικά με ξένες μεταγραφές, ειδικά σε αυτή την περίοδο κρίσης που μαστίζει και την πόλη αλλά και τη χώρα ολόκληρη. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπει ως πρώτος στόχος η ανάπτυξη των ακαδημιών και να δοθεί μεγάλη προσοχή  στην Κ20, στην Κ17 αλλά και στην Κ15, από την οποία ξεκινάνε όλα.

Κλείνοντας, μια ερώτηση για το Μουντιάλ που ξεκινάει στα γήπεδα της Ρωσίας. Βλέπετε κάποιο φαβορί, έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση;

Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλές ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης. Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει φερ’ ειπείν ,ομοσπονδιακά κλαμπ όπως η Γερμανία αλλά και η Ισπανία. Ωστόσο η αίσθηση μου είναι πως φέτος θα ξεχωρίσουν οι Λατινοαμερικάνικες ομάδες και αναφέρομαι κυρίως στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button