Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ρωσία και Μουντιάλ: 1% αύξηση ΑΕΠ, 220.000 νέες θέσεις εργασίας και 2,545 δισ ευρώ κέρδη

Σήμερα ξεκινάει στο στάδιο Luzhniki το 21ο Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στη Ρωσία. Τριάντα δύο ομάδες, 64 παιχνίδια σε δώδεκα στάδια σε έντεκα πόλεις στη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο.

Οι συνολικές δαπάνες για την κορυφαία διοργάνωση στον κόσμο φτάνουν, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Marca τα 9,165 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 55% προέρχεται απευθείας από τη ρωσική κυβέρνηση. Περίπου 2,8 δις. είναι από ιδιώτες επενδυτές και άλλα 1,272 έχουν εκταμιευθεί από τις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Οι δαπάνες κατανέμονται 50% για ξενοδοχεία, μεταφορές και κατασκευή υποδομών και άλλα 33% για την κατασκευή αθλητικών σταδίων και εγκαταστάσεων.

Η ίδια η οργανωτική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η φιλοξενία του Μουντιάλ συνέβαλε στην αύξηση του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ η Βραζιλία, που διοργάνωσε το Μουντιάλ 2014 ήταν μόνο 0,6 %.

Στην πραγματικότητα η Ρωσία ξεπερνά σε απόλυτους αριθμούς τους διοργανωτές των τελευταίων τεσσάρων Μουντιάλ (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία). Αυτό μεταφράζεται σε αριθμούς ύψους 12,728 δισ ευρώ, εκ των οποίων  τα 1,697 συνδέονται με τον τουρισμό, σχετικά με  τον αντίκτυπο που είχε στην εθνική οικονομία από το 2013.

Η κληρονομιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσον αφορά το δίκτυο μεταφορών, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις στην ασφάλεια και την υποδομή θα είναι τεράστια. Μετά το τελευταίο σφύριγμα στο Luzhniki, το Μουντιάλ , θα αποφέρει περίπου 2,545 δισ ευρώ στην εθνική οικονομία, για την περίοδο μεταξύ 2019 και 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα ανάληψης της διοργάνωσης το 2010, δημιουργήθηκαν περίπου 220.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες επέτρεψαν στον πληθυσμό να αυξήσει τα έσοδά του κατά περίπου 5,940 δις ευρώ και, κατά συνέπεια, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο.

Υπήρξε βελτίωση της ασφάλειας σε δρόμους, σιδηροδρομικές μεταφορές, ιατρικές εγκαταστάσεις, άλλες υπηρεσίες. Φαίνεται λοιπόν ότι η Ρωσία, που δεν δείχνει να μπορεί να κερδίσει το Μουντιάλ με την εθνική ομάδα που διαθέτει, έχει καταφέρει να κερδίσει το… άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button