ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Γέρι Μίνα με nickname… «χρυσορυχείο»

Όταν ο Γέρι Μίνα, ο κορυφαίος έως τώρα σκόρερ της Κολομβίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας (2 γκολ), ήταν ένα παχουλό, ντροπαλό παιδί στη μικρή πόλη που καλλιεργούσε ζαχαροκάλαμα, Γκουέιν, δεν ονειρευόταν να σκοράρει αλλά να μην επιτρέπει να μπαίνουν τα γκολ.

Ως νεαρός προσπάθησε για πρώτη φορά στην θέση του τερματοφύλακα, θέλοντας να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα και του θείου του, ο οποίος είχε παίξει επαγγελματικά στη συγκεκριμένη θέση.

Αλλά η Μίνα ήταν τόσο κακός, που ο πρώτος προπονητής του, ο Σεϊφάρ Απόνσα, τον μετέφερε σε άλλες θέσεις. Τώρα σε ηλικία 23 ετών, ο διεθνής αμυντικός μπορεί να είναι ο παίκτης-αποκάλυψη της Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αν και δεν έπαιξε στον πρώτο αγώνα εναντίον της Ιαπωνίας, σημείωσε δύο τέρματα με κεφαλιά κατά των Σενεγάλης και Πολωνίας, κερδίζοντας το ψευδώνυμο «Mina de Oro», ή «χρυσωρυχείο». Ολόκληρη η Κολομβία θα ελπίζει σε μια επανάληψη εναντίον της Αγγλίας στην φάση των «16», το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μίνα ακολουθεί τα βήματα του τραυματία, Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος είχε «λάμψει» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας απόντος του τραυματία, Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο πανύψηλος αμυντικός (1.95μ), συχνά έκανε προπόνηση ξυπόλητος και πάντοτε έφτανε πολύ νωρίς στο γήπεδο όταν ήταν παιδί.

«Η προπόνηση ξεκινούσε στις 4 το απόγευμα και αυτός πήγαινε στο γήπεδο από τη μία», εξομολογήθηκε η μητέρα του, Μαριανέλα Γκονζάλες στο ράδιο «Caracol» και πρόσθεσε: «Θα έλεγε: “Μαμά, θέλω να είμαι πάντα πρώτος.»

Κάποτε πρότεινε να γίνει το πρόγραμμα ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον Απόνσα: «Αυτό με έκανε να πιστεύω ότι ο Γέρι θα γινόταν υπέροχος». Εκτός από αυτόν τον ενθουσιασμό, ο νεαρός  Μίνα, του οποίου το όνομα «Γέρι» επιλέχθηκε από τη μητέρα του βλέποντας το πιο γνωστό ποντίκι της σειράς κινουμένων σχεδίων «Τομ και Τζέρι», που άρεσε στους γονείς του να παρακολουθούν.

Ο Μίνα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος σε μεγάλες διαδρομές για να επισκεφτεί τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε στον γειτονικό Ισημερινό. «Έκανε εμετό σε όλη τη διαδρομή» παραδέχθηκε η μητέρα του.

Η εμμονή του, όμως, απέδωσε. Έγινε ο πρώτος Κολομβιανός που έπαιξε στη Μπαρτσελόνα, όπου μετακόμισε στις αρχές του 2018 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια παρουσίας σε διάφορους συλλόγους της Κολομβίας.

Είχε προτάσεις να παίξει σε συλλόγους διαφόρων πόλεων, ακόμη και ως έφηβος, αλλά η μητέρα του τον έπεισε να παραμείνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Γκουατσενε, έως ότου τελείωνε το γυμνάσιο.

Μετά την αποφοίτησή του, ο Μίνα εντάχθηκε στην επαγγελματική ομάδα της Κολομβίας, Ντεπορτίβο Παστο, αλλά απογοητεύτηκε πολύ γρήγορα από το μικρό χρόνο συμμετοχής που είχε. Ήταν έτοιμος να τα παρατήσει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Η μητέρα του και ο Απόνσα του μίλησαν και σύντομα πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε.

Η επί πέντε χρόνια σύντροφός του, Τζεραλντίν Μολίνα, κατάγεται επίσης από το Γκουατσένε. Πρώτα ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου της όταν ήταν στο γυμνάσιο, αλλά απέτυχε να γράψει το τελικό ψηφίο.

Όπως είπε στο ραδιόφωνο «Caracol», κάλεσε όλες τις πιθανές διαμορφώσεις μέχρι να φτάσει στο σωστό αριθμό 8. Παρά την επιτυχία του Μίνα, ο Απόνσα εξακολουθεί να βλέπει ένα ντροπαλό αγόρι. «Όταν ο Γέρι κάνει ένα λάθος κλείνεται στον εαυτό του, το πρώτο πράγμα που έκανε πιο παλιά ήταν να κλάψει, νομίζω ότι αυτό το συναίσθημα τον διακατέχει ακόμη…»

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button