Νέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

SuperLeague 2018-2019: Το έτος εδραίωσης του ΠΑΣ Λαμία!(pics)

Μία χρονιά φεύγει, γεμάτη αναμνήσεις, χαρές αλλά και λύπες, αφού στον αθλητισμό παρατηρούνται εναλλαγές συναισθημάτων και η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν ελάχιστα .

Ας θυμηθούμε με «πινελιές» τι… πέρασαν οι ομάδες της Super League στη χρονιά που θα μας αποχαιρετήσει σε μερικές ώρες, που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, αλλά και τον αγώνα που έδωσαν στο 2018 και δεν θα τον… ξεχάσουμε. Η αναφορά τους γίνεται με βάσει την τωρινή τους βαθμολογική θέση.

Παναιτωλικός: Από το ναδίρ στο ζενίθ… 

«Επεισοδιακά» ξεκίνησε για τον Παναιτωλικό το 2018, αφού μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ στο πρώτο ματς της χρονιάς, απομακρύνθηκε ο Μάκης Χάβος από τον πάγκο του και τον διαδέχθηκε ο Τραϊανός Δέλλας. Στην πορεία η ηρεμία… επέστρεψε στο Αγρίνιο, όπου συγκαταλέγονται πλέον στις σταθερές δυνάμεις της κατηγορίας. Μάλιστα τόσο την περασμένη σεζόν όσο και την τρέχουσα «φλερτάρουν» με την πεντάδα και παραμένουν εδραιωμένοι στο πρώτο γκρουπ. Παράλληλα το καλοκαίρι άλλαξαν μερικώς  φιλοσοφία και πλέον στηρίζουν πολλά στα δικά τους παιδιά. Στο φινάλε του έτους πάτησαν… γκάζι και το έκλεισαν με νίκες κόντρα σε ΑΕΚ και Αρη, αποτελέσματα που τους δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στη 13η θέση με 15 πόντους βρίσκονταν ο Παναιτωλικός πέρσι τέτοια εποχή. Ενα χρόνο μετά φιγουράρει στην 6η με 21 έχοντας μάλιστα και έναν αγώνα λιγότερο και αυτόματα το πρόσημο είναι θετικό.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 20 Οκτωβρίου ο Παναιτωλικός επικράτησε στους «Ζωσιμάδες» με 2-0 και πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας του στα Γιάννινα, στο πλαίσιο της μεγάλης κατηγορίας.

Ξάνθη: Η «αθόρυβη» δύναμη  

Για δεκαετίες η Ξάνθη έχει εδραιωθεί στη μεγάλη κατηγορία και το 2018 μπορεί εύκολα να της απονεμηθεί ο «τίτλος» της πιο… αθόρυβης δύναμης. Χωρίς ιδιαίτερες «τυμπανοκρουσίες» διεκδίκησε την περασμένη σεζόν την ευρωπαϊκή της έξοδο, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και φέτος. Η χρονιά ξεκίνησε με τρεις σερί νίκες (Λαμία, Λάρισα, Πλατανιάς), αλλά έκλεισε με αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα, καθώς στα 6 τελευταία επίσημα παιχνίδια της γνώρισε 5 ήττες. Παρόλα αυτά παραμένει ψηλά, ενώ το ημερολογιακό έτος που θα μας αφήσει σε μερικές ημέρες, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως «η χρονιά του Γέντρισεκ». Ο Σλοβάκος σε 28 ματς της Super League σημείωσε 12 γκολ και είναι μακράν ο κορυφαίος της ομάδας του.

Που ήταν και που βρίσκεται: Την 8η θέση με τον Λεβαδειακό μοιράζονταν η Ξάνθη στο φινάλε του 2017, στην 7η ισοβαθμώντας με τον Αρη βρίσκεται σήμερα. Η συγκομιδή της τότε ήταν 18 πόντοι, φέτος μετρά ήδη 19 με ένα παιχνίδι λιγότερο και το πρόσημο είναι θετικό.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 15 Απριλίου η Ξάνθη κέρδισε τον ΠΑΣ με 3-0 και παρέμεινε τότε στο ευρωπαϊκό «κόλπο». Στο τέλος δεν τα κατάφερε, αλλά θα θυμόμαστε για καιρό το φανταστικό γκολ που πέτυχε ο Γέντρισεκ στο 56′.

Αστέρας Τρίπολης: Μια «τρελή» χρονιά

Από τις πιο «τρελές» χρονιές ήταν για τον Αστέρα Τρίπολης το 2018. Το πρώτο επίσημο ματς των Αρκάδων ήταν η «λευκή» ισοπαλία στους «Ζωσιμάδες», ακολούθησε η ήττα του Περιστερίου, αλλά μετά… πήραν μπρος. Χάρις σε ένα απίστευτο ντεμαράζ με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο τους, στο φινάλε τσέκαρον το «εισιτήριο» για το Γιουρόπα Λιγκ και την ευρωπαϊκή τους επιστροφή. Οπου στάθηκαν άτυχοι και στα δύο παιχνίδια τους με τη Χιμπέρνιαν και έτσι έμειναν νωρίς εκτός διοργάνωσης, ενώ στην αρχή της σεζόν κλήθηκαν να διαχειριστούν μία «κατάρα». Σε πολλά ματς στάθηκαν άτυχοι και στις 12 Νοεμβρίου προχώρησαν σε αλλαγή στην τεχνική τους ηγεσία και τα «ηνία» πήρε ο Γιώργος Παράσχος. Εσχάτως επανήλθαν στην κανονικότητα και το έτος «έκλεισε» με σειρά νικών.

Που ήταν και που βρίσκεται: Το φινάλε του 2017 τον βρήκε στην κατάταξη με 22 βαθμούς μετά από 15 ματς και εκείνο του 2018 με 18 ύστερα από 14 αναμετρήσεις. Πάνω-κάτω κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.

Αγώνας που μας έμεινε: Το 3-2 επί του ΠΑΟΚ στις 4 Μαρτίου. Ο Ιγκλέσιας χάρισε στις καθυστερήσεις τη νίκη, παρότι μόλις στο 89′ ο Πρίγιοβιτς είχε ισοφαρίσει σε 2-2. Ηταν το αποτέλεσμα που έβαλε τον Αστέρα για τα… καλά στο ευρωπαϊκό «κόλπο».

Πανιώνιος: «Μεταβατική» χρονιά

«Μεταβατικό» μπορεί να χαρακτηριστεί το 2018 για τον Πανιώνιο, καθώς από τον Γενάρη άρχισε να αποχωρεί η «παλιά φρουρά» και πλέον στην πλατεία άλλαξαν πολλά. Η χρονιά ξεκίνησε με το 3-1 επί της Κέρκυρας και μέχρι το φινάλε της σεζόν προσπάθησε να «χωρέσει» δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, καθώς με τον Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου και διεκδίκησε την ευρωπαϊκή του έξοδο. Το «πάλεψε», στάθηκε πολύ άτυχος (στις καθυστερήσεις έχασε από τον ΠΑΣ και ισοφαρίστηκε από τον Ατρόμητο σε δύο κομβικά του παιχνίδια)  και το καλοκαίρι θέλησε να γυρίσει σελίδα με την πρόσληψη του Ζοσέ Ανιγκό. Ομως ο Γάλλος δεν πέτυχε και τα ηνία βρίσκονται πλέον στον Ακη Μάνζιο, ο οποίος είναι ο 3ος διαφορετικός προπονητής του μέσα στη χρονιά. Πλέον προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στην 5η θέση με 22 πόντους βρήκε τον Πανιώνιο το φινάλε του 2017, ενώ τώρα βρίσκεται στην 10η με 18, έχοντας ένα ματς λιγότερο.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 7 Φεβρουαρίου ο Πανιώνιος κέρδισε τη Λαμία με 4-1 στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του θεσμού, για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά από 18 χρόνια.

Λάρισα: Εκείνο το «αχ» του Κυπέλλου 

Ακόμη μία «επεισοδιακή» χρονιά ήταν το 2018 για την ΑΕΛ, που πάντως σε αγωνιστικό επίπεδο κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι «βυσσινί» άλλαξαν μέσα στο έτος τέσσερις προπονητές  (Φυντάνης, Ντόστανιτς, Αντωνίου, Φέστα), ενώ προχώρησαν και σε πάρα πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους. Εσχάτως έχουν βρει τα πατήματά τους και είναι ενδεικτικό ότι να μεν ξεκίνησαν τον περασμένο Γενάρη με τρεις σερί ήττες, «αποχαιρέτησαν» το έτος με μόλις δύο στα εννέα τελευταία τους παιχνίδια. Πάντως μας «μένει» η κόντρα μεταξύ διοίκησης και οργανωμένων οπαδών, αλλά και τα κοινωνικά «μηνύματα» που πέρασε πολλές φορές μέσω της φανέλας της.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στην 7η θέση με 20 βαθμούς «αποχαιρέτησε» η ΑΕΛ το 2017, στην 11η με 15 τη βρήκε το φινάλε του 2018.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 18 Απριλίου η ΑΕΛ φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, όπου και κλήθηκε να υπερασπιστεί  το 2-1 που είχε κερδίσει στο πρώτο ματς. Μέχρι και τις καθυστερήσεις «κράταγε» το 0-0, αλλά τότε ο Χριστοδουλόπουλος σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ και έστειλε την Ενωση στον τελικό, σε ένα παιχνίδι όπου οι «βυσσινί» άγγιξαν τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου.

ΠΑΣ Γιάννινα: Χρονιά με… σκαμπανεβάσματα 

Αρκετά «σκαμπανεβάσματα» επιφύλαξε το 2018 για τον ΠΑΣ, ο οποίος πάντως παραμένει μία σταθερή αξία για την κατηγορία. Η χρονιά ξεκίνησε με το 0-0 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και έκλεισε με το 3-1 επί του Πανιωνίου, όμως ενδιάμεσα συνέβησαν πολλά. Μάλιστα ο Πέδρο Κόντε δεν είναι πλέον κοντά μας καθώς συνεχίζει στα Η.Α.Ε., ενώ το καλοκαίρι για πρώτη φορά δεν ήταν και τόσο… αυτονόητο πως θα συνεχίσει ο Γιάννης Πετράκης στον πάγκο του (ο έμπειρος κόουτς είχε προτάσεις). Την περασμένη σεζόν πάντως «φλέρταρε» με την έξοδό του στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ τον Γενάρη παραχώρησε τον Μαυροπάνο στην Αρσεναλ, σε ένα deal που μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως εξαιρετικό. Το καλοκαίρι για τα… στάνταρ του έκανε αρκετές μεταγραφές χωρίς όμως μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και για αυτό «ψάχνεται», αλλά εσχάτως άρχισε να ξεκολλά από την ουρά.

Που ήταν και που βρίσκεται: Πάνω-κάτω στα ίδια με πέρσι επίπεδα βρίσκεται ο ΠΑΣ, καθώς στις γιορτές του 2017 είχε συγκομιδή 17 βαθμών σε 15 ματς, ενώ φέτος 14 με μία αναμέτρηση λιγότερη. Ομως τότε βρίσκονταν στη 10η θέση, ενώ τώρα στην 12η.

Αγώνας που μας έμεινε: Φινάλε της περασμένης σεζόν (6 Μαϊου) και ο ΠΑΣ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό, τον οποίο και κέρδισε με 3-0. Μπορεί το ματς να ήταν βαθμολογικά αδιάφορο, αλλά μίας τέτοιες έκτασης νίκη επί των «ερυθρολεύκων», δεν δύναται να περάσει απαρατήρητη.

ΟΦΗ: Στον «αστερισμό» του Μπούση 

Χρονιά ορόσημο ήταν για τον ΟΦΗ το 2018 και σε διάστημα ενός έτος άλλαξαν πάρα πολλά. Πέρσι τέτοιο εποχή βρίσκονταν στα «αλώνια» της Football League και η χρονιά ξεκίνησε με το άνετο 3-0 επί του Κισσαμικού. Πλέον 365 ημέρες μετά όχι μόνο είναι στα «σαλόνια», αλλά φαίνεται πως αποτίναξε τη διοικητική αβεβαιότητα. Το καλοκαίρι πανηγύρισε την άνοδό του στη Super League και τον Σεπτέμβριο εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Μιχάλης Μπούσης, ο οποίος πήρε τις μετοχές και πλέον είναι ο «ηγέτης» των κρητικών. Οι οποίοι γύρισαν σελίδα και οι φετινές γιορτές δεν θυμίζουν σε τίποτα τις περσινές.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στη 2η θέση της Football League που μόλις είχε συμπληρώσει την 8η αγωνιστική, βρίσκονταν πέρσι σαν σήμερα ο ΟΦΗ. Ενα χρόνο μετά είναι μία κατηγορία πάνω και στη 13η της Super League με 11 βαθμούς.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 21 Οκτωβρίου ο ΟΦΗ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και όχι μόνο πήρε την πρώτη νίκη (1-0) της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν, αλλά για πρώτη φορά ο Μιχάλης Μπούσης παρακολούθησε από κοντά ματς των κρητικών. Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η παρουσία του νέου ιδιοκτήτη της ομάδας στην εξέδρα, κράτησε αυτό το ματς στο μυαλό όλων.

 

ΠΑΣ Λαμία: Ετος «εδραίωσης» 

Χρονιά «εδραίωσης» ήταν η τρέχουσα για τη Λαμία, καθώς πέρσι τέτοια εποχή έκανε τις πρώτες της γιορτές στη Super League. Ως «νεοφώτιστη»… ζορίστηκε αλλά τελικά κατάφερε να… σώσει την παρτίδα, ενώ το καλοκαίρι συνέχισε με τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της. Ωστόσο μετά από μόλις δύο ματς στη νέα περίοδο αποχώρησε και τον διαδέχθηκε ο Μάκης Χάβος. Με σταθερά βήματα προσπαθεί να «μονιμοποιηθεί» στα «σαλόνια», ενώ το καλοκαίρι προχώρησε στην απόκτηση του Ασίμ Μαστούρ, του Μαροκινού πρώην εξτρέμ της Μίλαν που παλαιότερα συγκαταλέγονταν στα «παιδιά θαύματα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, χωρίς πάντως να δείξει κάτι το αξιόλογο. Το φινάλε του έτους τη βρήκε σε φθίνουσα πορεία και στην κατηγορία έχει να βρει δίχτυα από τις 27 Οκτωβρίου και το 3-2 επί του Λεβαδειακού.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στη 12η θέση με 16 βαθμούς συγκομιδή «αποχαιρέτησε» η Λαμία το 2017, ενώ το φινάλε του 2018 την βρίσκει 13η με 11 πόντους, αλλά και έναν αγώνα λιγότερο.

Αγώνας που μας έμεινε: Στις 10 Ιανουαρίου γνώρισε την πιο γλυκιά ήττα της ιστορίας της. Τότε κόντρα στον Παναθηναϊκό στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου κλήθηκε να «υπερασπιστεί» το 4-1 που είχε κερδίσει 20 ημέρες πριν. Τα κατάφερε και παρά το 1-0 υπέρ των «πράσινων» πήρε το «εισιτήριο» για τους «8», όπου έμεινε εκτός από τον Πανιώνιο.

Λεβαδειακός: Τον πήρε από… κάτω

Από το ζενίθ στο ναδίρ βρέθηκε ο Λεβαδειακός στο 2018. Οχι μόνο γιατί ξεκίνησε τη χρονιά με τη βαριά ήττα της Τούμπας, αλλά επειδή στο ημερολογιακό έτος που διανύουμε κέρδισε μόλις τα 6 από τα 33 επίσημα ματς που έδωσε σε πρωτάθλημα και Κύπελλο μαζί (είχε ακόμη 6 ισοπαλίες και 21 ήττες). Το φινάλε του 2017 τον βρήκε ψηλά, αλλά έκτοτε τον πήρε η… κάτω βόλτα, το καλοκαίρι ο Ζοσέ Ανιγκό αποχώρησε από τον πάγκο του και τον διαδέχθηκε ο Ακης Μάντζιος, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε τη θέση του στον Τζουζέπε Σανίνο. Στην ομάδα άλλαξαν πολλά και κυρίως στο δεύτερο μισό της χρονιάς, διαγράφει φθίνουσα πορεία. Μάλιστα στις αρχές του έτους ο για δεκαετίες ισχυρός του άνδρας Γιάννης Κομπότης, παραχώρησε τις μετοχές του και δεν κατέχει θέση στην ΠΑΕ.

Που ήταν και που βρίσκεται: Στην 7η θέση με 18 πόντους είχαν βρει τον Λεβαδειακό οι περσινές γιορτές, αλλά στις αντίστοιχες φετινές τον βλέπουμε 15ο και με συγκομιδή μόλις 8 βαθμούς!

Αγώνας που μας έμεινε: Λίγο μετά την είσοδο του 2018 (14/01) ο Λεβαδειακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό και τον κέρδισε εύκολα με 3-2. Μάλιστα στο 50′ προηγούνταν με 3-0 και οι «πράσινοι» μείωσαν στο τέλος.

Απόλλων Σμύρνης: Με έξι προπονητές και δεκάδες μεταγραφές 

Από τις πιο «τρελές» χρονιές ήταν για τον Απόλλωνα το 2018, καθώς χαρακτηρίστηκε από δεκάδες μεταγραφές (συνολικά 41 από την αρχή της περασμένης σεζόν), ενώ στον πάγκο του έκατσαν έξι διαφορετικοί προπονητές. Ο Γιώργος Παράσχος του… έκανε ποδαρικό με ήττα από τον Ατρόμητο, όμως τελικά κατάφερε να τον οδηγήσει στην παραμονή και αποχώρησε το καλοκαίρι. Τότε ανέλαβε ο Βαλεριέν Ισμαέλ που έμεινε όμως μόνο για ένα ματς, ακολούθησε ο «υπηρεσιακός» Λευτέρης Βελέντζας, ο Αλμπέρτο Μοντεαγούδο, ο Γιάννης Ματζουράκης και πλέον ο Μπάμπης Τεννές. Το φινάλε της χρονιάς τον βρίσκει μεν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά προβάλει ως το Νο1 φαβορί για υποβιβασμό και έχοντας κερδίσει μόλις σε 6 από τα συνολικά 33 επίσημα παιχνίδια που έδωσε σε όλες τις διοργανώσεις.

Που ήταν και που βρίσκεται: Οριακά πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκονταν πέρσι τέτοια εποχή ο Απόλλων, καθώς ήταν στην 14η θέση με 12 βαθμούς. Ενα χρόνο μετά παρουσιάζεται «καθηλωμένος» εντός αυτής και ουραγός, με μόλις 5 πόντους.

Αγώνας που μας έμεινε: Μέσα στο 2018 ο Απόλλων κέρδισε τον Ολυμπιακό (1-0 στις 22/4), αλλά το ματς που θυμούνται οι περισσότεροι ήταν η νίκη στα Γιάννινα. Το 1-0 της 4ης Απριλίου ήταν το αποτέλεσμα «κλειδί» στην τότε «μάχη» της παραμονής.

*Η αναφορά γίνεται με βάση τη βαθμολογική τους θέση. 

ΠΗΓΉ: gazzetta

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button