Νέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Από τον Ουεά στον Βενγκέρ η ύψιστη τιμή της Λιβερίας!

Ο πρώην ποδοσφαιριστής και σημερινός πρόεδρος της Λιβερίας, Ζωρζ Ουεά ( γεννημένος στη Μονρόβια το 1966), είναι ο μοναδικός αφρικανικός που έχει κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 1995.

Στην Ευρώπη έφτασε το 1988 για τη Μονακό, μετά από απαίτηση του Αρσέν Βενγκέρ. Στη συνέχεια πέρασε από ομάδες όπως η Παρί ΣΖ, Μίλαν – όπου έπαιζε όταν  ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς,  Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αλλά δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι ήταν ο Βενγκέρ εκείνος ο οποίος του άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης, γι ‘αυτό και την Παρασκευή θα του απονείμει την υψηλότερη τιμή της χώρας του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Ουεά είπε ότι Βενγκέρ τον φρόντισε «σαν ένα γιο», ενώ  σημείωσε ότι χωρίς τη βοήθεια του Γάλλου προπονητή «δεν θα ήταν δυνατό να παίξει στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Βενγκέρ είπε ότι η ιστορία του πρώην ποδοσφαιριστή είναι «ένα θαύμα». «Θυμάμαι όταν έφτασε στο Μονακό, λίγο χαμένος, χωρίς να γνωρίζει κανέναν και χωρίς να έχει σημαντικές αναφορές ως ποδοσφαιριστής. Στη συνέχεια έγινε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και ο πρόεδρος της χώρας του», είπε ο Αρσέν Βενγκέρ.

Πριν φτάσει στο Μονακό, ο Ουεά έπαιξε για την ομάδα του Καμερούν, Τονέρε Γιαουντέ. Εκείνη την εποχή, ο σημερινός προπονητής της ομάδας του Τόγκο, ο Γάλλος Κλωντ Λε Ρόι, προπονούσε στο Καμερούν, όπου συνάντησε τον Λιβεριανό. Ήταν αυτός που πρότεινε στον φίλο του Βενγκέρ να τον αποκτήσει, έτσι κι αυτός θα λάβει τιμές  από την κυβέρνησης της Λιβερίας την Παρασκευή.

Η απόφαση δεν πέρασε απαρατήρητη από τους επικριτές του Ουεά στη Λιβερία. Η αντιπολίτευση είπε ότι η διάκριση που θα λάβει ο Βένγκερ δεν πρέπει να δίνεται σε άτομα που έκαναν κάτι προσωπικό για τον πρόεδρο, αλλά για τη χώρα. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε ο προπονητής θα πρέπει να μην αναγνωρίζεται μόνο για ό,τι έκανε για τον Ουεά, αλλά και για τη συμβολή του «στον αθλητισμό στην Αφρική και επειδή έδωσε ευκαιρίες σε αρκετούς παίκτες από την ήπειρο». Ως προπονητής της Άρσεναλ, ο Βενγκέρ πήρε στο 16 παίκτες από την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων του Κόλο Τουρέ  της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λορέν  του Καμερούν και Κανού της Νιγηρίας.

Ο 51χρονος Ουεά, αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 2003 για να αφοσιωθεί στην πολιτική στη Λιβερία, ακριβώς μετά από το άγριο δεύτερο εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε τη χώρα τους για τέσσερα χρόνια. Το 2017, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, εμφανίστηκε για τρίτη φορά σε προεδρικές εκλογές ως επικεφαλής του κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, νικώντας στον δεύτερο γύρο.

Η τελετή απονομής των Βενγκέρ και Λε Ρόι θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στη Μονροβία, πρωτεύουσα της Λιβερίας, με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας της σημαίας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button