Άλλα αθλήματα

Η ευκαιρία της Κίνας και οι διαμαρτυρίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022, προσφέρουν στη διοργανώτρια Κίνα μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία. 

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022, προσφέρουν στη διοργανώτρια Κίνα μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη με τον κορονοϊό στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα «χαρούμενο ραντεβού σε καθαρό πάγο και χιόνι» που θα ξεκινήσει στις 4 Φεβρουαρίου 2022.

«Η Κίνα επιθυμεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να δημιουργήσουν μια νέα σελίδα σχετικά με τη χώρα που ανοίγει ξανά τα σύνορά της», δήλωσε ο Ράνα Μίτερ, ο οποίος διδάσκει κινεζική ιστορία και πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι διοργανωτές δεν έχουν αναλύσει ακόμα το πλάνο τους για το πώς θα υποδεχθούν όλους τους αθλητές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή τα σύνορα είναι κλειστά για τους περισσότερους αλλοδαπούς

Ο Γουανγκ Χουιγκάο, πρόεδρος του Κέντρου Παγκοσμιοποίησης της Κίνας επεσήμανε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για την Κίνα να αλλάξει την εικόνα της. «Οι άνθρωποι θα δουν ότι δεν έχει σημασία. Μαύρη γάτα, λευκή γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια», δήλωσε ο Γουάνγκ, χρησιμοποιώντας μια κινέζικη παροιμία κατά του ρατσισμού.

Παρά την προσπάθεια των Κινέζων να αποδείξουν ότι οι αγώνες μπορεί να γίνουν με ασφάλεια, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εναντιωθεί με τους διοργανωτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραάμπ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Βρετανία μπορεί να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της μεταχείρισης της Κίνας έναντι των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική περιοχή της Σινγιάνγκ.

Η Κίνα αρνήθηκε τις κατηγορίες για δίωξη και καταναγκαστική εργασία στο Σινγιάνγκ, και υπεράσπισε την καταστολή ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, όπως απαιτείται.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την ΔΟΕ να εξηγήσει τις προσπάθειές της για τη διαχείριση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τον Φεβρουάριο, όταν ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση ενός έτους.

Η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια της HRW της Κίνας, δήλωσε ότι δεν είχε ακόμη λάβει επίσημη απάντηση. Η απάντηση της Κίνας στον ακτιβισμό από αθλητές είναι μια από τις πολλές ανησυχίες της για τους αγώνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button