ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Σωτήρης Τσιλούλης: Ο άνθρωπος για τις δύσκολες καταστάσεις (vids)

Σωτήρης Τσιλούλης ο «λυτρωτής»...

«Ήταν μία κατάθεση ψυχής από όλους και αυτό μας έσωσε στην κατηγορία», ήταν τα λόγια του Σωτήρη Τσιλούλη στο Gazzetta, λίγα λεπτά με τον… τελικό της Νίκαιας ανάμεσα στον Ιωνικό και τη Λαμία της περσινής σεζόν, όπου η ομάδα της Φθιώτιδας πανηγύρισε την παραμονή της στην κατηγορία μετά το ισόπαλο 2-2.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είχε βιώσει ήδη δύο υποβιβασμούς στην καριέρα του και δεν είχε… χώρο και για τρίτο, βοηθώντας με τη σειρά του τον σύλλογο να πετύχει τον στόχο της. Από εκείνο το βράδυ, η εξέλιξη της ομάδας ήταν τεράστια και αυτή τη στιγμή, περίπου έξι μήνες μετά, ο 28χρονος ποδοσφαιριστής βλέπει το κλαμπ του να βρίσκεται στην 6άδα έπειτα από εννιά αγωνιστικές.

Ο ίδιος ήταν ο… λυτρωτής στο δύσκολο παιχνίδι της Τρίπολης κόντρα στον Αστέρα, όπου με δικό του γκολ στο 88′ χάρισε στη Λαμία το πρώτο διπλό της σεζόν αλλά και την ευκαιρία να φτάσει τους 15 βαθμούς. Σημαντικό ότι στην κανονική διάρκεια πέρσι, η ομάδα σύλλεξε συνολικά 17 πόντους (!). Δύο περισσότερους από όσους φέτος σε εννιά αγωνιστικές.

Το Gazzetta σας κάνει μία μικρή αναδρομή στην ιστορία στα πεπραγμένα του Σωτήρη Τσιλούλη, τη συνεργασία του με τον Λεωνίδα Βόκολο αλλά και τα άκρως σημαντικά τέρματα της καριέρας του.

Μετά από δύο υποβιβασμούς, έζησε τη χαρά της παραμονής

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει περάσει από διάφορες ομάδες της μεγάλης κατηγορίας και σε κάθε μία από αυτές έχει δείξει την ποιότητα και το ταλέντο του. Ωστόσο ήταν τέτοια η μοίρα που τον έφερε μπροστά όχι σε έναν αλλά δύο υποβιβασμούς και αμφότερες οι φορές ήταν με μία ιστορική ομάδα.

Συγκεκριμένα ο 28χρονος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2018 καθώς ξεχώρισε με την ομάδα του Απόλλωνα Λάρισας. Πολύ γρήγορα κέρδισε μία θέση στο βασικό σχήμα και επί μία διετία είχε προσφέρει στα μέγιστα για τον σύλλογο της Νέας Σμύρνης έχοντας δέκα γκολ και τρεις ασίστ σε 63 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Ωστόσο τη σεζόν 2019/20 ήταν από τους παίκτες που προσπάθησε όσο λίγοι να διατηρήσουν το ιστορικό κλαμπ στη μεγάλη κατηγορία. Με τον Λεωνίδα Βόκολο να βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, οι Νεοσμυρνιώτες πάλεψαν στα play-out την παραμονή τους με τον Τσιλούλη να βρίσκει τρεις φορές δίχτυα σε επτά αγώνες.

Τελικά ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε και ο νεαρός μεσοεπιθετικός βρέθηκε στις τάξεις του Απόλλωνα Σμύρνης ο οποίος είχε ξεχωρίσει την περίπτωση του μέσα από την ποιότητα που έβγαζε στο χορτάρι. Εκεί έμεινε επίσης για δύο χρόνια και στη τελευταία του σεζόν, βίωσε ξανά το πικρό συναίσθημα του υποβιβασμού. Αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και είχε ένα γκολ με μία ασίστ και εν τέλει ο Απόλλων Σμύρνης έπεσε στη δεύτερη κατηγορία.

Όπως κατέληξε στον Απόλλωνα Σμύρνης μετά τον υποβιβασμό του Πανιωνίου, κάπως έτσι ο Τσιλούλης έμεινε στη μεγάλη κατηγορία καθώς η Λαμία προχώρησε στην απόκτησή του λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής ουσιαστικά επέστρεψε στους «κυανόλευκους» στους οποίους έπαιξε για ένα εξάμηνο τη σεζόν 2015/16 και ο… εφιάλτης του υποβιβασμού ζωντάνεψε ξανά.

Αν και η σεζόν ξεκίνησε με τον Φέστα, στο ενδιάμεσο τον διαδέχθηκε ο Παντελίδης και στη συνέχεια, στα μέσα Φλεβάρη, ο Λεωνίδας Βόκολος ανέλαβε τα ηνία και κλήθηκε να οδηγήσει τη Λαμία προς την παραμονή παρότι η ομάδα ήταν στην τελευταία θέση και έμεναν λίγες στροφές μέχρι τα play-out.

Οι δύο άντρες συνεργάστηκαν ξανά από τη κοινή τους παρουσία στον Πανιώνιο και εκτός από το γκολ κόντρα στον Βόλο στην κανονική διάρκεια, ο Τσιλούλης είχε και στην ασίστ στον «τελικό» της παραμονής απέναντι στον Ιωνικό στην τελευταία στροφή των play-out για να μειώσει η ομάδα σε 2-1 πριν έρθει το τελικό 2-2. Αυτό το σκορ κράτησε και τη Λαμία στη μεγάλη κατηγορία, με τον Τσιλούλη να «σπάει» την προσωπική του… κατάρα.

Πολυεργαλείο στα χέρια του Βόκολου

Εκτός από τη συνεργασία τους στον Πανιώνιο, όπως αναφέραμε και πριν, ο Βόκολος συναντήθηκε με τον Τσιλούλη και στη Λαμία, με τον οποίο είναι μέχρι και τώρα καθώς ο Έλληνας τεχνικός παρέμεινε στο τιμόνι των «κυανόλευκων».

Ο έμπειρος κόουτς γνωρίζει τι έχει στα χέρια του καθώς πρόκειται για έναν μεσοεπιθετικό που μπορεί να αγωνιστεί σε αρκετές θέσεις στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Συγκεκριμένα, υπό τις οδηγίες του Βόκολου, ο Τσιλούλης έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις σε συνολικά 14 ματς.

Πιο αναλυτικά, έχει παίξει ως αριστερό και ως δεξί εξτρέμ, ως δεύτερος επιθετικός αλλά και ως φορ στην κορυφή. Την ίδια στιγμή, με τη φανέλα της Λαμίας και τον Βόκολο στον πάγκο, ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έχει τρία γκολ και δύο ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες του πολύ σημαντικά ματς με πιο πρόσφατο παράδειγμα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Ο ποδοσφαιριστής για τις δύσκολες καταστάσεις

Ο Τσιλούλης δεν είναι ο παίκτης που θα ολοκληρώσει τη σεζόν με +10 γκολ ή ασίστ αλλά είναι εκείνος που κάθε προπονητής θέλει να έχει στο δυναμικό του καθώς με μία ασίστ ή ένα τέρμα μπορεί να κρίνει ένα αποτέλεσμα. Τα παραδείγματα από την άλλη, είναι αρκετά για να επαληθεύσουν στο ακέραιο το παραπάνω.

Από τα συνολικά 15 τέρματα που έχει πετύχει στη μεγάλη κατηγορία, τα 10 έχουν κρίνει ή βοηθήσει τις ομάδες του να πάρουν βαθμούς ή έστω τον έναν βαθμό της ισοπαλίας. Αντίστοιχα και στο κομμάτι των ασίστ, όπου από τις συνολικά πέντε στην πρώτη κατηγορία, οι τρεις έχουν κρίνει το αποτέλεσμα σε ένα παιχνίδι.

Πάμε πιο συγκεκριμένα, με τη φανέλα του Πανιώνιο στην κανονική διάρκεια του 2018/19 είχε:

  • Άρης-Πανιώνιος 1-1 (ισοφάρισε στο 56′)
  • Λεβαδειακός-Πανιώνιος 1-2 (ισοφάρισε σε 1-1 στο 28′)

Στα play-out του 2019/20 με τον Πανιώνιο είχε:

  • Πανιώνιος-Βόλος 1-0 (Το μοναδικό γκολ του ματς στο 57′)
  • Λαμία-Πανιώνιος 0-1 (Το μοναδικό γκολ του ματς στο 27′)
  • Πανιώνιος-Ξάνθη 2-1 (Το 2-0 στο 66′)

Με τον Απόλλων Σμύρνης είχε:

  • Απόλλων Σμύρνης-Βόλος 3-3 (Έκανε το 1-0 στο 45+2′)
  • ΑΕΛ-Απόλλων Σμύρνης 0-1 (Το μοναδικό γκολ του ματς στο 73′)
  • Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης 2-2 (Έκανε το 1-1 στο 69′)

Με τη Λαμία:

  • Βόλος-Λαμία 1-1 (Έκανε το 0-1 στο 38′)
  • Λαμία-ΟΦΗ 2-2 (Πέτυχε το 1-1 στο 47′)
  • Αστέρας Τρίπολης-Λαμία 0-1 (Το γκολ της νίκης στο 88′)

Όσο για τις ασίστ…

Τη σεζόν 2018/19 για την 10η αγωνιστική της Superleague έδωσε την τελική πάσα στον Μασούρα για να διαμορφώσει το τελικό 0-1 του Πανιωνίου στην έδρα της Ξάνθης στο 36′.

Με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνης, τη σεζόν 2020/21 έκανε την ασίστ στον Άντονι για το 0-1 στην έδρα του ΟΦΗ στο σπουδαίο διπλό με 0-2 για το κλαμπ.

Ίσως από τις πιο κομβικές ασίστ στην καριέρα είναι αυτή στην τελευταία αγωνιστική των περσινών play-out. Ένας… τελικός για την παραμονή ανάμεσα στον Ιωνικό και τη Λαμία στη Νίκαια, όπου οι γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 2-0. Ο Τσιλούλης έκανε την ασίστ στον Νούνιες για τη μείωση του σκορ στο 53′ και ο Τόσιτς ολοκλήρωσε την ανατροπή στο τελικό 2-2, το οποίο κράτησε τη Λαμία στην κατηγορία.

Ανάμεσα στους Έλληνες ποδοσφαιριστές που αποτελούν τη βάση για τη φετινή Λαμία

Με την ολοκλήρωση της περσινής σεζόν, η Λαμία αποφάσισε να διατηρήσει τον Λεωνίδα Βόκολο στο τιμόνι και από εκεί και πέρα, ξεκίνησε τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Μεταγραφές όπως ο Καρλίτος, ο Τζαγκόεφ και ο Λόνγκο ανέβασαν το επίπεδο των Λαμιωτών αλλά το κύριο συστατικό για τη φετινή συνταγή ήταν το ελληνικό στοιχείο.

Η παραμονή του Κυριάκου Παπαδόπουλου που μαζί με τον Τζανετόπουλο είναι το μόνιμο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Ο Τζανδάρης και ο (άτυχος) Σαραμαντάς που είναι από τα πιο παλιά μέλη του συλλόγου και φυσικά στον Σωτήρη Τσιλούλη.

Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός είναι από τους Έλληνες παίκτες που αποτελούν τη βάση της φετινής Λαμίας τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στα αποδυτήρια. Μετά από εννέα στροφές, η ομάδα της Φθιώτιδας είναι από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος καθώς έχει παραμείνει στην πρώτη εξάδα και δείχνει έτοιμη να παραμείνει με ευκολία στη μεγάλη κατηγορία.

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button