ΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Λαμία: Το «τρικ» του Βόκολου που… κλείδωσε τα «ατού» του Ολυμπιακού

Για 43 ολόκληρα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός δεν είχε ηττηθεί στην επαρχία και συγκεκριμένα στην έδρα της Λαμίας, σε επίπεδο πρωταθλήματος μετρούσε 6/6 «αποδράσεις».

Για 43 ολόκληρα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός δεν είχε ηττηθεί στην επαρχία και συγκεκριμένα στην έδρα της Λαμίας, σε επίπεδο πρωταθλήματος μετρούσε 6/6 «αποδράσεις».

Δείγματα, αριθμοί, στατιστικά που κατέρρευσαν σαν… χάρτινος πύργος με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή το απόγευμα της Τετάρτης (03/01).

Η Λαμία δεν γινόταν να ξεκινήσει καλύτερα το 2024 καθώς επικράτησε με 1-0 των Πειραιωτών, διατήρησε την απόσταση τριών βαθμών από την εξάδα και αύξησε ακόμα περισσότερο τη διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη.

«Η Λαμία δεν έκλεψε τη νίκη αλλά την άξιζε κόντρα στον Ολυμπιακό», ήταν η ατάκα του Λεωνίδα Βόκολου στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι. Η εικόνα του παιχνιδιού τον επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό όμως το… μυστικό επιτυχίας κρύβεται στα «τρικ» του Έλληνα προπονητή.

Το Gazzetta σας εξηγεί πως το πλάνο του έμπειρου κόουτς «μπλόκαρε» τα δυνατά σημεία των Πειραιωτών, ο ρόλος του Σλίβκα αλλά και η άρτια κατανόηση από όλους.

Η… έκπληξη με Σλίβκα ως εξτρέμ

Όταν κάποιος είδε σε πρώτη εικόνα την εντεκάδα της Λαμίας κόντρα στον Ολυμπιακό, σίγουρα θα κατάλαβε ότι θα παραταχθεί με τριάδα στη μεσαία γραμμή, έχοντας τον Τζανδάρη, τον Νούνιες και τον Σλίβκα. Ωστόσο με την έναρξη του παιχνιδιού, από 4-3-3, ο σχηματισμός στο γήπεδο έδειξε το 4-4-1-1, με τους δύο πρώτες στον άξονα και τον Λιθουανό σε ρόλο… εξτρέμ.

Αυτή η μίνι… έκπληξη είχε εξήγηση και αρκετά κομβικής σημασίας για το πλάνο του Βόκολου. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής έπεσε πάνω στον Ροντινέι και έγινε η… σκιά του. Τον ακολουθούσε παντού και δεν του επέτρεπε να ανεβαίνει ως φουλ μπακ, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παιχνίδια φέτος (μην ξεχνάμε πως ο Ολυμπιακός έχει πάρει δύο γκολ και τέσσερις ασίστ από εκείνον).

Ωστόσο σε αυτόν τον ρόλο, τον βοήθησε πάρα πολύ και ο Αμαράλ. Ο Πορτογάλος φουλ μπακ ήταν εκείνος που αναλάμβανε τα χρέη του εξτρέμ καθώς έπαιρνε συνεχώς μέτρα και ουσιαστικά κάλυπτε την πλευρά όταν ο Σλίβκα έμπαινε προς τα μέσα ή έδινε μάχες με τον Ροντινέι. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει αρκετές προσπάθειες με σέντρες και επιθέσεις. Ο Σλίβκα έβγαλε άρτια τη δουλειά που είχε και έτσι το πρώτο κομμάτι του… τρικ, βγήκε με επιτυχία.

Η διπλή «αποστολή» του Νούνιες και το copy/paste του Στάνκο

Ο Φορτούνης δεν φάνηκε σχεδόν καθόλου στο συγκεκριμένο ματς και είχε και το χαμένο πέναλτι στο 50ο λεπτό. Αυτό ήταν μία συλλογική προσπάθεια όλων των παικτών της Λαμίας, ωστόσο εκείνος που δεν τον άφησε ούτε λεπτό ήταν ο Κρίστοφερ Νούνιες. Ο Κοσταρικανός χαφ έκανε μεγάλο παιχνίδι κόντρα στους Πειραιώτες και φάνηκε το πόσο… έλειψε όσο ήταν τραυματίας από τα πλάνα του Βόκολου.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής είχε διπλό ρόλο στο συγκεκριμένο ματς. Αρχικά βοηθούσε τους κεντρικούς αμυντικούς με την περίπτωση του Γιώργου Μασούρα που έβγαινε ως «κρυφός κυνηγός» μαζί με τον Γιόβετιτς στο πρώτο ημίχρονο και αντίστοιχα με τον Ναβάρο στο δεύτερο.

Την ίδια στιγμή, ήταν ο άνθρωπος που έπεφτε πάνω στον Φορτούνη όταν έπαιρνε μπάλα στη μεσαία γραμμή για να… φτιάξει το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Δεν ήταν μόνος του φυσικά καθώς τον βοηθούσε και ο Σλίβκα όταν βρισκόταν προς τα αριστερά (η πιο συνηθισμένη θέση για να πάρει μπάλα ο Έλληνας μεσοεπιθετικός).

Ο 24χρονος μέσος ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του γηπέδου αφού μέσα σε όλα, κατάφερε να κρατήσει και την κατοχή της μπάλας κερδίζοντας σημαντικά φάουλ κατά τη διάρκεια επιθέσεων του Ολυμπιακού ενώ έβγαζε και στην αντεπίθεση τη Λαμία. Η κούραση ήταν ο λόγος που εν τέλει αντικαταστάθηκε στο 62′ από τον Στάνκο, δείγμα του πόσα πρόσφερε σε χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αμερικανός χαφ από την πλευρά του, είχε τις ίδιες οδηγίες με τον Νούνιες. Ο 30χρονος χαφ υπηρέτησε το πλάνο με εξαιρετικό τρόπο, κάτι που το μαρτυρά και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έγινε επικίνδυνος από τη δεξιά πλευρά του μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Ο Τζανδάρης ολοκλήρωσε το «μπλοκ»

Και πάμε στον τρίτο της… παρέας. Ο Φάνης Τζανδάρης είχε τον ρόλο του καθαρού «κόφτη» στη μεσαία γραμμή. Ένας ποδοσφαιριστής για να συμμαζεύει τη μεσαία γραμμή και να καλύπτει τον Νούνιες όταν εκείνος έπεφτε πάνω στον Φορτούνη. Κατάφερε να διαχειριστεί τις παρουσίες των Μαντί Καμαρά και Έσε και παράλληλα έδινε τις απαραίτητες βοήθειες στον Κοσταρικανό χαφ.

Ο 30χρονος μέσος «κατάπιε» επίσης αρκετά χιλιόμετρα, διατήρησε τις ισορροπίες και προσπάθησε να… ντουμπλάρει τον Σιμόν στη δεξιά πλευρά όταν ο Ποντένσε επέλεγε να μπει προς τα μέσα με το καλό του πόδι.

Χάρη σε αυτή την τριάδα συν τον Στάνκο, η Λαμία κατάφερε να μπλοκάρει το δυνατό χαρτί του Ολυμπιακού που είναι η δεξιά πλευρά του. Τα ανεβάσματα του Ροντινέι, η συνεργασία με τον Φορτούνη και ο τρόπος που ο Έλληνας μεσοεπιθετικός φτιάχνει το παιχνίδι και δημιουργεί ανισορροπίες στις αντίπαλες άμυνες.

Όλα αυτά δεν λειτούργησαν ποτέ χάρη στην άριστη συνεργασία αλλά και προσωπική απόδοση αυτών των ποδοσφαιριστών, με τον Βίκιντας Σλίβκα να είναι και ο άνθρωπος που με δικό του γκολ, χάρισε τη μεγάλη νίκη στην ομάδα του.

Το «πάρτι» στα αποδυτήρια και η επόμενη μέρα

Όπως ήταν λογικό, στα αποδυτήρια της Λαμίας ακολούθησε ένα… πάρτι των παικτών και του τεχνικού τιμ για τη συγκεκριμένη νίκη. Άπαντες στον σύλλογο γνωρίζουν πόσο σημαντικοί ήταν αυτοί οι τρεις βαθμοί αλλά ο…πρωταγωνιστής είναι και ο τρόπος που ήρθαν, αφού η εμφάνιση άφησε τους πάντες ικανοποιημένους.

«Σήμερα θα το χαρούν όλοι, αλλά από αύριο έχουμε δουλειά γιατί έχουμε δρόμο ακόμα στο πρωτάθλημα». Ο Λεωνίδας Βόκολος από την περσινή σεζόν που ανέλαβε τη Λαμία, δεν έχει σταματήσει να θέτει όλο και ψηλότερα τον πήχη και να κρατάει… χαμηλά την μπάλα.

Ο Έλληνας τεχνικός πανηγύρισε, γέλασε, χάρηκε αυτή τη νίκη αλλά τόνισε τόσο στις δηλώσεις όσο και στα αποδυτήρια, ξεκαθάρισε ότι από το επόμενο πρωί, ξεκινάει μία καινούργια μέρα και η ομάδα θα επικεντρωθεί στην εκτός έδρας μάχη κόντρα στον ΟΦΗ (08/01, στις 20:00).

πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button