Άλλα αθλήματα

Ποιός ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας,  όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, υποδέχεται δρομείς από 105 χώρες.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του Νομού Αρκαδίας και προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Το Σεπτέμβριο του 1931 γράφτηκε στην Εμπορική και Λογιστική Σχολή «Παναγιωτόπουλου» με σκοπό να ακολουθήσει τον εν λόγο κλάδο.

Μετά από δύο χρόνια σπουδές αποφάσισε να δώσει εξετάσεις (Σεπτέμβριος 1933) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία εισήχθη ανάμεσα στους πρώτους. Χάρη στους βαθμούς του κατόρθωσε να εγγραφεί δωρεάν σε τρία συνεχή πανεπιστημιακά έτη.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολείται από το 1931 και με τον κλασσικό αθλητισμό. Είναι αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου και γυμνάζεται με τον Τάκη Σακελλαρίου.

Στα 19 του χρόνια αναδεικνύεται πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62 μ. Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτιώνει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15 μ καταρρίπτοντας το παλαιό 7,02μ του Κυπρίου Παπαμιχαήλ. Μια βδομάδα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει δυο χρυσά στους Βαλκανικούς στο μήκος (7,10 μ) και στο τριπλούν (14,13 μ).

Το 1936 κερδίζει και πάλι τους Βαλκανικούς στο τριπλούν με 14,19μ. Κατακτά χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς το 1937 (μήκος 7,05μ), το 1938 (μήκος 6,94 μ) και το 1939 (μήκος, τριπλούν, 100μ και 200μ). Τον Αύγουστο του 1938 βελτιώνει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος. Στους Ελληνο – Αιγυπτιακούς αγώνες σημειώνει 7,16μ, στους περιφερειακούς έχει άλμα στα 7,20μ και στους προ-βαλκανικούς πετυχαίνει 7,37μ που παραμένει «όρθιο» 21 ολόκληρα χρόνια.

Είναι μόνιμο μέλος της εθνικής ομάδας στα 100μ, 200μ, μήκος και τριπλούν για έξι ολόκληρα χρόνια. Αναδεικνύεται πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης και μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Στην καριέρα του πήρε μέρος σε 6 Βαλκανιάδες και έχει κατακτήσει συνολικά 12 χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες (7 σε ατομικά αγωνίσματα και 5 σε ομαδικά) και 10 τίτλους πανελληνιονίκη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) είναι 11ος και το 1937 καταλαμβάνει την 4η θέση στο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα.

Ο σκληρός ελληνο – ιταλικός πόλεμος τελείωσε με ακόμα σκληρότερο τρόπο: τη γερμανική κατοχή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν τότε 29 ετών. Μαζί με άλλους αθλητές ιδρύει το 1943 την Ένωση Ελλήνων Αθλητών (ΕΕΑ) η οποία είχε για στόχους της την συνέχιση της αθλητικής κίνησης, την περίθαλψη ασθενών αθλητών, κλπ.

Οι αθλητές προσπαθούσαν τότε να διοργανώσουν συλλαλητήρια, συσσίτια και έναν αθλητικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αρχικά είχε δοθεί άδεια η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Ο Λαμπράκης μπήκε επικεφαλής αθλητών στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ στο Κολωνάκι και τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά. Στη συνέχεια πήγαν στην Πλατεία Φιλικών, στεφάνωσαν το μνημείο του Ξάνθου και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι αγώνες έγιναν τελικά στο Καλλιμάρμαρο με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και την έπαρση της ελληνικής σημαίας. Ο Λαμπράκης στην ΕΕΑ διαδραματίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο. Έχει δημιουργήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγειονομικής παρακολούθησης και περίθαλψης. Με πρόεδρο τον Ρένο Φραγκούδη, γενικό γραμματέα τον Γιώργο Θάνο, ταμία τον Γιώργο Καραγιώργο και άλλους, έσωσε τη ζωή πολλών συναθλητών και συνανθρώπων του.

Το καλοκαίρι του 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς ο αδελφός του, ο οποίος στη συνέχεια στέλνεται σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία.

Πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση του ΣΕΓΑΣ μετά την απελευθέρωση. Την υγειονομική οργάνωση της κατοχής μετέφερε στον ΣΕΓΑΣ ο Γρηγόρης Λαμπράκης στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια, όταν έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1946).

Δημιούργησε παράλληλα και έναν νέο αθλητικό οργανισμό το Ταμείο Υγείας και Περίθαλψης Αθλητών (ΤΥΠΑ) στο οποίο δραστηριοποιήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη γυναικολογία. Έλαμψε σαν επιστήμονας, έγραψε ιατρικά συγγράμματα εξελέγη το 1959 υφηγητής της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1961 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά. Μεγάλος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Συνέδρια για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Στις 21 Απριλίου του 1963 κάνει όλο τον κόσμο να μείνει άφωνος. Πραγματοποιεί μόνος του την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται. Στις 22 Μαϊου του 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχεται δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς και βαριά τραυματισμένος υποκύπτει πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαίου 1963.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button