Άλλα αθλήματαΜπάσκετ

Πρώτο «διπλό» για ΑΕΚ!

Ένα χαμένο τρίποντο του ΜακΦάντεν στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, ήταν αρκετό για να δώσει την πρώτη νίκη της ΑΕΚ εκτός έδρας επί της Κύμη.

Ο Μακ Φάντεν αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο του αγώνα και η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει στη Χαλκίδα την Κύμη με 79-77 και να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της στο πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου! Σάκοτα και Χάρις τράβηξαν… κουπί σε όλο τον αγώνα, όμως στο τέλος “καθάρισε” ο Γκριν.

Η Κύμη τρόπον τινά “αυτοκτόνησε”, αφού στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα έχασε τρεις από τις τέσσερις βολές που εκτέλεσε!

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα χαλαρά, κατά την προσφιλή της συνήθεια, και η Κύμη δεν το άφησε αυτό ανεκμετάλλευτο. Με τον Οκερεαφόρ να… αλωνίζει υπό τη διακριτική επιτήρηση του Γκριν, τον Μακ Φάντεν επίσης να δημιουργεί ρήγματα, αφού ο Λαρεντζάκης δεν μπορούσε να τον σταματήσει και με τα επιθετικά ριμπάουντ να ανανεώνει τις επιθέσεις της, έτρεξε ένα σερί 12-0 από το 4′ ως το 7′ και προηγήθηκε με 19-10, ενώ εκλεισε την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 24-18.

Η ΑΕΚ, εκτός από τα προβλήματά της στην άμυνα, δεν είχε λύσεις ούτε στην επίθεση, αφού ήταν άστοχη από την περιφέρεια και τα περίμενε όλα από τον Μάνι Χάρις. Ο Αμερικανός ήταν ο μόνος που είχε σταθερή σύνδεση με το καλάθι, ενώ βοηθούσε και οργανωτικά, όμως μετά από αυτόν δεν υπήρχε κανείς να βγει μπροστά.

Στη δεύτερη περίοδο, όμως το σκηνικό άλλαξε. Η είσοδος των Ξανθόπουλου, Σάκοτα, Μαυροειδή στην πεντάδα της ΑΕΚ τής έδωσαν άλλη πνοή και της επέτρεψαν να επιστρέψει. Ο πρώτος συμμάζεψε την περιφερειακή άμυνά της, οι άλλοι δύο έδωσαν πολλές επιθετικές λύσεις, ο Μαυροειδής μάλιστα βοήθησε πολύ και στο κομμάτι των ριμπάουντ μαζεύοντας 8 (4 επιθετικά) στο πρώτο μέρος. Έτσι η Ένωση έτρεξε γρήγορα ένα σερί 9-0, πέρασε μπροστά με 27-24 και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι.

Η Κύμη δεν έχασε την ψυχραιμία της, αντίθετα βρήκε τρόπο να αντιδράσει χτυπώντας αρχικά με τον ΜακΓκι μέσα στη ρακέτα και στη συνέχεια με τα τρίποντα, που τη βοήθησαν να διατηρήσει την επαφή της με το σκορ. Τζόουνς και Μανωλόπουλος βοήθησαν τον ΜακΦάντεν, από την άλλη μεριά Σάκοτα και Χάρις σήκωναν το βάρος της επίθεσης της ΑΕΚ, έτσι το ημίχρονο έληξε με την Κύμη να προηγείται με βραχεία κεφαλή (42-40).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είνα νευρικές. Η ΑΕΚ έκανε πολλά λάθη και ό,τι καλό έπαιρνε της το έδινε ο Καββαδάς, η Κύμη ήταν άστοχη, έτσι το σκορ έδειχνε να έχει κολλήσει. Ωστόσο στα μισά της τρίτης περιόδου με ένα ξέσπασμα του Μακ Φάντεν οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 51-44 στο 25′ και διατήρησαν αυτό το προβάδισμα ως το τέλος της περιόδου (60-56), καθώς μετά τον Μακ Φάντεν, που περιορίστηκε από τον Ξανθόπουλο, τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε ο Τζόουνς, ενώ βοήθησε και ο Τσαγκαράκης. Από την άλλη μεριά Σάκοτα και Χάρις εξακολουθούσαν να είναι ζεστοί, όμως η άμυνα της ΑΕΚ δεν ήταν καλή και δεν τη βοηθούσε να ανατρέψει την εις βάρος της διαφορά.

Το παιχνίδι συνεχιζόταν στο ίδιο μοτίβο μέχρι τα μισά της τελευταίας περιόδου όταν η ΑΕΚ βρήκε από τους Γκριν και Ξανθόπουλο δύο σουτ, με τα οποία κατάφερε να ισοφαρίσει 67-67 στο 35′. Από εκεί και μετά έγινε φανερό ότι ο αγώνας θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Ποιες ήταν αυτές; Το ξύπνημα του Μάικ Γκριν και η αστοχία της Κύμης στις βολές. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ πήρε την μπάλα στα χέρια του στα τελευταία λεπτά, πέτυχε επτά κρίσιμους πόντους με ένα τρίποντο και έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ με μια διαφορά, που ήταν μικρή μεν, αλλά ικανή να την κρατήσει όρθια ως το τέλος.

H Κύμη, που έχασε και δύο κρίσιμες βολές στο τελευταίο δίλεπτο, μείωσε 76-77 με τον Μακ Γκι 22” πριν από το φινάλε, στη συνέχεια ο Χάρις έχασε και αυτός μία βολή και με μία εύστοχη έκανε το 78-76 με να απομένουν και στην τελευταία επίθεση της Κύμης ο ΜακΦάντεν αστόχησε αρχικά, ο Τζόουνς όμως πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και 9” πριν από τη λήξη ο Μακ Γκι κέρδισε δύο βολές. Τις έχασε, ο Κάιζερ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ κέρδισε κι αυτός βολές, αλλά έβαλε μία. Η Κύμη δηλαδή εκτέλεσε 4 βολές μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, έβαλε μόνο μία και 8” πριν από τη λήξη συνέχισε να είναι πίσω στο σκορ (77-78)!

Ο Γκριν στη συνέχεια έχασε κι αυτός μία βολή, αλλά το 79-77 που διαμόρφωσε με τη δεύτερη έμελλε να είναι το τελικό σκορ, καθώς ο Μακ Φάντεν αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο του αγώνα και η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της για φέτος.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ: O Mάικ Γκριν έκανε μία ακόμα εμφάνιση άοσμη, άχρωμη, άγευστη, ώσπου στο τέλος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Στα τελευταία τρία λεπτά πέτυχε τους 8 από τους 14 πόντους του, κουβάλησε την ΑΕΚ στις πλάτες του και απέδειξε πόσο χρήσιμος είναι όταν αποφασίζει να παίξει. Πάντως ο Γκριν βγήκε μπροστά, αφού προηγουμένως οι Σάκοτα και Χάρις είχαν κρατήσει όρθια την ΑΕΚ.

H ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Στα τελευταία δύο λεπτά η Κύμη έχασε πέντε βολές, ενώ συνολικά είχε 11/18 από τη γραμμή. Αυτή η αστοχία της ήταν καταλυτική και πέταξε στα σκουπίδια τη μεγάλη διαφορά που είχε υπέρ της στα λάθη (έκανε 5 και η ΑΕΚ 15), αλλά και τα 16 επιθετικά ριμπάουντ, που μάζεψε.

πηγή: basketa.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button