Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Η προϊστορία της ΑΕΚ… με την Μίλαν!

ΑΕΚ και Μίλαν συναντώνται για πέμπτη φορά, ακριβώς 23 χρόνια μετά την πρώτη τους.

Υπερηφάνεια, απογοήτευση, παραδοχή στην ανωτερότητα, αλλά και βραδιές βγαλμένες από παραμύθι. Όλα τα έχει η ιστορία των αναμετρήσεων της ΑΕΚ με τη Μίλαν. Οι δύο ομάδες συναντώνται στο “San Siro” για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League (19/10, 22:05).

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε η πέμπτη αναμέτρηση των “κιτρινόμαυρων” με τους “ροσονέρι” να διεξάγεται 23 χρόνια μετά την πρώτη. Άλλωστε και στις δύο σεζόν που συναντήθηκαν η Ένωση με τη Μίλαν – και οι δύο για φάσεις ομίλων Champions League – οι Ιταλοί έφθασαν μέχρι τον τελικό. Θυμηθείτε τα τέσσερα ματς του παρελθόντος.

Η πρώτη συνάντηση των “ροσονέρι” με τους “κιτρινόμαυρους” ήταν ακριβώς πριν 23 χρόνια. Στις 19 Οκτώβρη του 1994, η ΑΕΚ υποδέχθηκε στο “Νίκος Γκούμας” της Νέας Φιλαδέλφειας τη Μίλαν για το Champions League. Οι δύο ομάδες ήταν στον τέταρτο όμιλο της διοργάνωσης εκείνης της σεζόν, μαζί με τον Άγιαξ και την Καζίνο Ζάλτσμπουργκ.

Το ματς διεξήχθη για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων (όπως κατά σύμπτωση και σήμερα), η Ένωση προήλθε από την ισοπαλία στην Αυστρία και την εντός έδρας ήττα από τον Άγιαξ, η ιταλική ομάδα από την ήττα στο Άμστερνταμ και τη νίκη στο “San Siro” επί της Ζάλτσμπουργκ. Οι 19.669 θεατές είδαν το “Δικέφαλο” να αναδεικνύεται ισόπαλος χωρίς γκολ (0-0) απέναντι στη Μίλαν.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Κοπιτσής (77′ Κοπιτσής), Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαβέφσκι, Τσιάρτας, Κασάπης, Σαραβάκος, Κωστής (62′ Κετσπάγια).

ΜΙΛΑΝ (Φάμπιο Καπέλο): Ρόσι, Τασότι, Μαλντίνι (11′ Πανούτσι), Γκούλιτ, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Αλμπερτίνι, Μάσαρο (89′ Στρόπα).

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά τη δεύτερη ημέρα του Νοέμβρη εκείνου του έτους (1994). Όχι στο Μιλάνο, αλλά στο “Stadio Nereo Rocco” της Τεργέστης. Οι “κιτρινόμαυροι” άνοιξαν το σκορ με τον Τόνι Σαβέφσκι στο 16ο λεπτό του ματς, αλλά η έκπληξη στις ακτές της Αδριατικής δεν ολοκληρώθηκε.

Αντίθετα, οι “ροσονέρι” έφθασαν στην ανατροπή με δύο γκολ του Κριστιάν Πανούτσι (το πρώτο στο 67′, το δεύτερο στο 73′).

Άγιαξ και Μίλαν εξασφάλισαν την κατάκτηση των δύο πρώτων θέσεων του τετάρτου ομίλου και της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Μάλιστα, αυτές οι δύο ομάδες αποτέλεσαν και το “ζευγάρι” του τελικού εκείνης της σεζόν. Ο “Αίαντας” αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον τελικό της Βιέννης χάρη στο γκολ του Κλάιφερτ στο 85ο λεπτό.

ΜΙΛΑΝ (Φάμπιο Καπέλο): Ρόσι, Τασότι (46′ Λεντίνι), Μαλντίνι, Αλμπερτίνι, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Πανούτσι, Ντεσαγί, Σιμόνε, Ντοναντόνι (74′ Στρόπα), Μάσαρο.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Κοπιτσής (76′ Κετσπάγια), Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Κασάπης, Σαβέφσκι, Τσιάρτας (74′ Αγορογιάννης), Σαραβάκος, Κωστής.

Η τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων έγινε στο Μιλάνο, πάλι για το Champions League. Ήταν η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων και το ημερολόγιο έδειχνε 13 Σεπτέμβρη του 2006.

Οι “ροσονέρι” δεν συνάντησαν αντίσταση από την Ένωση και πήραν τη νίκη με 3-0. Τα γκολ των “ροσονέρι” πέτυχαν οι Ιντσάγκι, Γιουρκίφ και Κακά.

https://youtu.be/XcGEfg-esP8

ΜΙΛΑΝ (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Μαλντίνι, Σίμιτς, Φαβάλι (78′ Γιανκουλόβσκι), Μπρόκι (74′ Αμπροζίνι), Γκατούζο, Γιουρκίφ, Ρικάρντο Ολιβέιρα (70′ Ζέεντορφ), Ιντσάγκι, Κακά.

ΑΕΚ (Λορένθο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Μόρας, Τσιρίλο, Παουτάσο, Τζιωρτζιόπουλος, Δέλλας (55′ Ίβιτς), Έμερσον (70′ Τόζερ), Ντελίμπασιτς, Λυμπερόπουλος, Καπετάνος (45′ Λαγός), Ζούλιο Σέζαρ.

Η τέταρτη και τελευταία μέχρι την (σημερινή) πέμπτη συνάντηση Μίλαν και ΑΕΚ ήταν στις 21 Νοεμβρίου του 2006 για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων εκείνης της σεζόν.

Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Ζούλιο Σέζαρ με εκείνη την εκπληκτική εκτέλεση φάουλ έστειλε στα “ουράνια” τους φίλους της Ένωσης. Άλλωστε, πρόκειται για μια σπουδαία επικράτηση, από τις σημαντικότερες βραδιές στην ιστορία του “Δικεφάλου”.

Μία έμπνευση του Βραζιλιάνου, η επιμονή του να εκτελέσει το φάουλ και να μην αφήσει τον νυν τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Νίκο Λυμπερόπουλο, μία λάθος εκτίμηση του Ντίντα συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας μαγικής βραδιάς για τους “κιτρινόμαυρους”.

https://youtu.be/leldEaz1vzA

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, καθώς η Μίλαν στην τελευταία αγωνιστική πήρε… μαζί της τη Λιλ. Η συνάντηση με τους “κιτρινόμαυρους” αποδείχθηκε καρμική για τους “ροσονέρι” γι’ ακόμη μία φορά. Έφθασαν ξανά στον τελικό, αυτή φορά κατέκτησαν το τρόπαιο.

Η επιστροφή της Μίλαν στην Αθήνα, την 23η Μάη του 2007, είχε μόνο χαμόγελα καθώς τα δύο γκολ του Ιντσάγκι (45′ και 82′) έδωσαν τη νίκη επί της Λίβερπουλ (2-1) και το 7ο τρόπαιο.

ΑΕΚ (Λορένθο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος (78′ Μόρας), Παπασταθόπουλος, Δέλλας, Μαντούκα, Ζήκος, Έμερσον, Τόζερ (66′ Κυριακίδης), Λυμπερόπουλος, Ζούλιο Σέζαρ (86′ Χετεμάι).

ΜΙΛΑΝ (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα (78′ Κάλατς), Μαλντίνι, Κοστακούρτα (45′ Γιανκουλόβσκι), Μπονέρα, Μπρόκι, Ζέεντορφ, Γιουρκίφ, Πίρλο, Ρικάρντο Ολιβέιρα (70′ Μποριέλο), Ιντσάγκι, Κακά.

πηγή: sport-24

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button