FeaturedΑφιερώματαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Όταν η Λαμία «χόρευε» τον Ολυμπιακό!(pics+vid)

Αύριο ο ΠΑΣ Λαμία θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «8» του Κυπέλλου Ελλάδος, έχοντας ήδη αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στην προηγούμενη φάση.

Η προϊστορία μικρή ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά αξέχαστη!

Εκτός από τα δύο παιχνίδια που έδωσαν οι δύο ομάδες στο περσινό πρωτάθλημα της SuperLeague αλλά και το φετινό στο «Καραϊσκάκης» οι δύο σύλλογοι έχουν να συνταντηθούν στο ΔΑΚ Λαμίας αρκετά χρόνια.

Σήμερα με τη βοήθεια του retroballa.gr, θα θυμηθούμε τι είχε γίνει στους αγώνες Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΣ Λαμία, στο «κάστρο» της Φθιώτιδας:

Επόμενος αντίπαλος, ο Ολυμπιακός σε διπλές αναμετρήσεις καθώς είχε αλλάξει η δομή του θεσμού.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο στις  11 Δεκεμβρίου 1985 η ομάδα της Λαμίας κατέβηκε στο γήπεδο για το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων, και όχι μόνο κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εξαιρετική εμφάνιση, αλλά καρδιοχτύπησε το φαβορί μπαίνοντας μπροστά στο σκόρ με κεφαλιά του Κατσούνου στο 33ο λεπτό, αφού πρώτα είχε χάσει σωρεία ευκαιριών για να διευρύνει το σκορ υπέρ της.

Οι γηπεδούχοι καθόλου υποψιασμένοι από το προηγούμενο πάθημα της ΑΕΚ, τα είχαν χαμένα και είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στο να διαμαρτύρονται στον διαιτητή της αναμέτρησης Μπρέντα , που είχε αρνηθεί ένα πέναλτι στο ξεκίνημα. Το Β΄ημίχρονο θα είχε πιθανά την ίδια εικόνα αν δεν συνέβαιναν δύο γεγονότα, η αποβολή του Μαντζίκου με δεύτερη κίτρινη αλλά και η είσοδος του Τάσου Μητρόπουλου που έδωσε πνοή στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού.

Τελικά η ισοφάριση θα έρθει με γκολ που κατά γενική ομολογία δεν θα έπρεπε να μετρήσει αφού ο σκόρερ (Μητρόπουλος) ήταν σε θέση οφσάιντ. Κάπου εκεί οι παίκτες της Λαμίας έμειναν από «καυσιμα» και οι γηπεδούχοι έχασαν πολλές ευκαιρίες και θα μπορούσαν να  είχαν»καθαρίσει» το θέμα πρόκρισης αλλά έπεφταν πάνω στον εκπληκτικό τερματοφύλακα, Τικταπανίδη. Τελικά ο Ουρουγουανός Μπάριος, στο 75ο λεπτό θα γράψει το τελικό 2-1 που άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για την ρεβάνς.

Ο επαναληπτικός αγώνας στη Λαμία αναμενόταν σκληρός. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» , Αντώνης Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του αγωνιστικού χώρου, καθώς και την αξία του αντιπάλου, θα προετοιμάσει τους παίκτες του κάνοντας σκληρές προπονήσεις 100 λεπτών στο χωμάτινο τότε, γήπεδο της Νίκαιας.

Σε ένα κατάμεστο δημοτικό στάδιο, στις 29 Δεκεμβρίου 1985, οι δύο ομάδες  κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο με μοναδικό κίνητρο την νίκη-πρόκριση. Απόρροια της κρισιμότητας , ήταν να γίνει παιχνίδι κέντρου και σκληρών μονομαχιών χωρίς ιδιαίτερες φάσεις μέχρι το 23ο λεπτό, τότε που ο Καλλιντέρογλου βγήκε τετ α τετ με τον Αρβανίτη αλλά το πλασέ του βρήκε το κάθετο δοκάρι της εστίας του Ολυμπιακού.

Οι φιλοξενούμενοι πιο έμπειροι, ροκάνιζαν τον χρόνο και κρατούσαν την μπάλα στα πόδια τους περιμένοντας τη «στιγμή» για να χτυπήσουν. Αυτή ήρθε από τον σκόρερ τους, Νίκο Αναστόπουλο. Ένας αγώνας που δεν έμεινε στην ιστορία μόνο από την εξαιρετική παρουσία μιας ομάδας που προερχόταν από την τρίτη κατηγορία αλλά και από το υπέροχο γκόλ του «μουστάκια» όπως τον αποκαλούσαν.

Κόρνερ στο 70ο λεπτό , κεφαλιά του Τάσου Μητρόπουλου και ανάποδο ψαλίδι του Αναστόπουλου που σημείωσε ένα από τα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του σε ένα τόσο δύσκολο αγωνιστικό χώρο. Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια για τις δύο ομάδες , όμως η πορεία της Λαμίας εκείνη την περίοδο , μνημονεύεται ακόμη.

Δείτε σπάνια στιγμιότυπα του αγώνα από το αρχείο της retroballa.gr ,όπως τα μετέδωσε ο Γιάννης Αργυρίου για λογαριασμό της ΕΡΤ 2.

πηγή:Προσωπικό Αρχείο (retroballa), Εφημερίδες Φίλαθλος, Μεσημβρινή, Αθλητική Ηχώ, ΕΡΤ 2

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button