Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Υποβιβάζεται ως τελευταίος ο ΟΦΗ – Το σκεπτικό της απόφασης βόμβας

Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας δείχνει τον δρόμο για το πώς θα υποβιβαστεί η ομάδα του Ηρακλείου, εφόσον τελεσιδικήσει η ποινή βόμβα. Το SDNA αποκαλύπτει το σκεπτικό.

Το σκεπτικό της απόφασης βόμβα για τον ΟΦΗ και τον Αιγινιακό, σύμφωνα με το οποίο οι δύο ομάδες υποβιβάζονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία για τα όσα τους καταλογίζονται για τον μεταξύ τους αγώνα,  τον Νοέμβριο του 2017, δείχνει τον δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο θα υποβιβαστούν οι δύο ομάδες, εφόσον φυσικά η απόφαση τελεσιδικήσει στην Επιτροπή Εφέσεων.

Στην απόφαση γίνεται λόγος για υποβιβασμός δια της κατάληψης της τελευταίας θέσης της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19.

Ο ΟΦΗ δηλαδή, θα είναι, εφόσον η ποινή δεν αλλάξει, η μία από τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας, ως 16η και οι υπόλοιπες ομάδες θα παλέψουν για να αποφύγουν το δεύτερο εισιτήριο και τον αγώνα μπαράζ, εφόσον γίνει η αναδιάρθρωση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Αιγινιακό στο πρωτάθλημα της Football League.

Το άρθρο 29 του Κώδικα Δεοντολογίας πάντως, κάνει λόγο απλώς για υποβιβασμό και δεν παίρνει θέση ως προς τον τρόπο που αυτός θα γίνει.

Η κατάθεση Καλαϊτζίδη

Στο σκεπτικό 17 σελίδων γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις καταγγελίες του Δημήτρη Καλαϊτζίδη τόσο στην Επιτροπή  Δεοντολογίας αλλά και στην κατάθεση του στις αρχές.

«Δηλαδή αρκεί για την κατάφαση της τέλεσης της πράξης, η χειραγώγηση να γίνεται με σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους μέσω αποδόσεων απο στοιχηματισμό, ενώ η απόπειρα επίτευξης του κέρδους και η επίτευξη κέρδους κρινόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων πιθανολογείται σφόδρα και ΕΠΑΛΗΘΕΎΕΤΑΙ από τη σαφή και λεπτομερή κατάθεση του μάρτυρα Δημητρίου Καλαϊτζίδη, που επαναλήφθηκε σχεδόν αυτούσια τόσο ενώπιων αυτής της επιτροπής και της ερευνήτριας του ερευνητικού τμήματος όσο και ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της Θεσσαλονίκης, χωρίς παρεκκλίσεις παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος. Συνάδει δε η περιγραφή των περιστατικών όπως κατατέθηκαν από τον Δημήτριο Καλαϊτζίδη με την αντίστοιχη κατάθεση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Γεωργιάδη και κατά το πλέον ουσιώδες μέρος της επαληθεύεται αποδεικτικά με στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και δη από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πιθανολογείται σφόδρα…»

Όπως αναφέρεται μάλιστα, «πιθανολογείται σφόδρα» ότι ο πρώην πρόεδρος του Αιγινιακού κ. Νιώπας είχε πει στον Καλαϊτζίδη «για ύπαρξη γκρουπ ομάδων που λειτουργούσαν μεταξύ τους υποστηρικτικά με σκοπό την χειραγωγηση και τον προκαθορισμό των αποτελεσμάτων αγώνων» ενώ «πιθανολογείται σφόδρα” και η εν συνεχεία τέλεση των κατηγοριών».

Για τους τρεις ποδοσφαιριστές, Λιόλιο, Τόλιο, Γιαζιτζόγλου σημειώνεται ότι… «ενήργησαν κατά τρόπο που βλάπτει την  ακεραιότητα του αγώνα, της όλης διοργάνωσης, αντιαθλητικά, ανήθικα και διεφθαρμένα».

Επίσης, αναφέρεται ότι… «Από αρχές Νοέμβρη του 2017 έως 12/11, οι Τσάλος, Νιώπας, Μαχαιρίδης, Λιόλιος, Τολιος, Γιαζιτζόγλου συμμετείχαν σε πράξη χειραγώγησης του αποτελέσματος αγώνα ενεργώντας κατά τρόπο που βλάπτει την ακεραιότητα του, για να προσπορίσουν στον εαυτό τους και σε τρίτους περιουσιακά οφέλη μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό αφετέρου δε προκειμένου να προσπορίσουν βαθμολογικά οφέλη στον ΟΦΗ».

«Δεν αναιρεί την τέλεση, ότι δεν έπαιξαν…»

Για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν όλοι στον επίμαχο αγώνα του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό, στο σκεπτικό σημειώνονται τα εξής: «Περαιτέρω το γεγονός της μη συμμετοχής τους ή της χρονικά περιορισμένης συμμετοχής τους στον αγώνα δεν αναιρεί την τέλεση των αποδιδόμενων σε αυτούς πειθαρχικών αδικημάτων αφενός διότι όλες αυτές αποτελούν συμπεριφορές που επιδρούν στο τελικό αποτέλεσμα, λαμβανομένου μάλιστα, υπόψη ότι επρόκειτο περί των παλαιότερων και εμπειρότερων ποδοσφαιριστών της ομάδας και αφετέρου διότι αρκεί για την τέλεση των πειθαρχικών αδικημάτων η αποδοχή υπόσχεσης δώρου όπως και η οποιαδήποτε μορφή απόπειρας ή συμμετοχής στις πράξεις σύμφωνα με όσα εκτίθενται στη μείζονα σκέψη».

Το αεροπορικό ταξίδι, τα έξοδα και ο Τσάλος

Γίνεται επίσης αναφορά για μετακίνηση των Βασίλειου Λιόλιου, Αθανάσιου Τόλιου και Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου με αεροπλάνο στο Ηράκλειο για τον αγώνα και την επιστροφή στη βάση.

«Τα αεροπορικά εισιτήρια εκδόθηκαν την 10.11.2017 από το ταξιδιωτικό γραφείο AIR MARITIME που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οι δε κρατήσεις των εισιτηρίων πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και πληρώθηκαν ηλεκτρονικά στην Eurobank από τον Νικόλαο Αποστολίδη  του Χαραλάμπους για τον οποίο πάντως, δεν προκύπτει συγκεκριμένη σχέση του με κάποια από τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο του σκεπτικού, η Επιτροπή είναι καταπέλτης για τον πρώην πρόεδρο του ΟΦΗ. «Ο ισχυρισμός των καθών ότι η κάλυψη των εξόδων σίτισης και μέρους των εξόδων μεταβίβασης και διαμονής συνιστούσε απλώς για φιλική εξυπηρέτηση, τα δε χρήματα επεστράφησαν στον Φώτιο Τσάλο δεν επαληθεύεται από απολύτως κανένα έγγραφο στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση ο Φώτιος Τσάλος δεν επιτρεπόταν να παράσχει στην ΠΑΕ Αιγινιακός κανενός είδους οικονομική διευκόλυνση ούτε προέκυψε να συνηθίζεται κάτι τέτοιο στο πρωτάθλημα της Football League».

Η αθώωση Πηρουνάκη

Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Πηρουνάκης που κατέβαλε τα λεφτά για τη μετακίνηση, αθωώθηκε.

Η εξήγηση… «Από τα ίδια αποδεικτικά στοιχεία δεν προέκυψε, κατά την κρίση της Επιτροπής, ευθύνη ως προς τον διωκόμενο Γεώργιο Πηρουνάκη, ο οποίος κατά τα ανωτέρω κατέβαλε μέσω WINBANK στην εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ SUPERFAST ποσό 1.909 ευρώ, για λογαριασμό του κουμπάρου του Φώτιου Τσάλου, ενόψει του ότι δεν πιθανολογήθηκε κατά τον απαιτούμενο βαθμό δικανικής πεποίθησης ότι αυτός γνώριζε ότι το εν λόγω ποσό προοριζόταν να καλύψει έξοδα μετακίνησης της ομάδας του Αιγινιακού στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αθέμιτης συμφωνίας του Φώτιου Τσάλου με τον Ιωάννη Νιώπα, λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς του ανωτέρω, ότι λόγω της οικογενειακής σχέσης που τον συνδέει με τον Φώτιο Τσάλο και των πολλών επαγγελματικών κλπ υποχρεώσεών του τελευταίου, αυτός του ανέθετε συχνά να προβαίνει σε καταθέσεις μετρητών για λογαριασμό του, χωρίς να γνωρίζει πάντοτε την αιτία της κάθε πληρωμής».

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button