ΑφιερώματαΝέα από ΚόσμοΠοδόσφαιρο

Ο χαμογελαστός μάγος που με έκανε να αγαπήσω το ποδόσφαιρο

Αν ποτέ σας ρωτήσουν τι είναι ποδόσφαιρο, δείξτε μια φωτογραφία του Ροναλντίνιο και πείτε με χαρά. Αυτός είναι το ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Πέτρος Κρικζώνης!

Πολλοί θα μου πούνε ότι το λέω για τις δεξιότητες που είχε με την μπάλα, ναι είναι και αυτό. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά δεν είναι αυτό που προηγείται, είναι ότι έπαιζε επειδή το αγαπούσε έπαιζε για να δίνει και να παίρνει χαρά. Δεν τον ένοιαζαν ποτέ τα χρήματα και η δόξα. Για αυτό το λόγο τα απέκτησε και τα δύο όμως, γιατί δεν τα κυνήγησε ποτέ, άφησε το ταλέντο να τον πάει.

Εγώ είδα για πρώτη μου φορά αυτόν τον παίχτη το 2003, σε αγώνα ( Barcelona– Sevilla). Είχε πετύχει θυμάμαι ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς αφού κατέβηκε από το κέντρο περνώντας τρεις παίχτες πριν ρίξει ένα άπιαστο σουτ και καταλήξει στα δίχτυα αφού βρει πρώτα στο δοκάρι. Τα ποιο πολλά παιδιά που θα έβλεπαν κάτι τέτοιο στην ηλικία των πέντε χρονών θα ήθελαν να το μιμηθούν, εμένα όμως μου βγήκε ένα άλλο συναίσθημα, να τον βρω και να τον ρωτήσω πως το έκανε.

Και αν μπορεί να το ξανακάνει, από τότε παρακολουθούσα συνέχεια αγώνες του, το αποτέλεσμα; Να τον βλέπω να τα κάνει συνέχεια αυτά που τότε στα μάτια μου φάνταζαν μαγικά ( βασικά ακόμα το ίδιο συμβαίνει). Μπορούσε να χειριστεί την μπάλα τόσο καλά, που έμοιαζε με βραβευμένο μαέστρο που διευθύνει μια ορχήστρα. Για αυτό άλλωστε πήρε και το προσωνύμιο (el maestro). Αυτός ήταν ο λόγος για να αγαπήσω το ποδόσφαιρο. Ο Ροναλντίνιο. Μεγάλωνα με το να τον θαυμάζω και να μαθαίνω πληροφορίες για αυτόν.

Έμαθα για αυτόν πολλά πράγματα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος <<μάγος>> ήταν από μια πολύ φτωχή οικογένεια, γεννημένος στο Πόρτο Αλέγκρε, με αποτέλεσμα να μην έχει λεφτά να αγοράσει μια μπάλα και να με παίζει με αυτοσχέδιες. Για πρώτη φορά στην ζωή του ακούμπησε κανονική μπάλα στα δεκατρία του, μετά από ένα ταξίδι που έκανε ο πατέρας του στην Ευρώπη. Όπως έχει πει, όταν την ακούμπησε στα πόδια του άρχισε να κάνει κόλπα και ποδαράκια, και σταμάτησε στα χίλια, απλά επειδή κουράστηκε.

Η πορεία της καριέρας

Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο θα το πάρει σε ηλικία 18 χρονών από την Γκρέμιο, και θα ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, καθώς το ταλέντο δεν θα αργήσει να το δούνε και στην Ευρώπη.

Το 2001 υπογράφει συμβόλαιο με την Παρί-Σαιντ-Ζερμέν στο Παρίσι θα παραμείνει δύο χρόνια, και θα καταφέρει να κερδίσει τον κύπελλο Ιντερτότο, αλλά και να τραβήξει τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 2003 να πάρει μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα.

Barcelona’s Ronaldinho of Brazil celebrates his goal against Sevilla during their Spanish first division soccer match at Nou Camp Stadium in Barcelona, Spain December 11, 2005. Barcelona won 2-1. REUTERS/ Albert Gea

Εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα για τους Μπλαουγκράνα, αλλά ο Ροναλντίνιο όχι μόνο τους τους βοήθησε αλλά τους έφτασε και πάλι στην κορυφή κατακτώντας το champions league την σαιζόν 2005-2006.Κορυφαία στιγμή σε ένα κλασικό ντέρμπι Ισπανίας ( el clasico), όπου μετά από μια περίτεχνη ενέργεια, αρχίζει και τον χειροκροτά ολόκληρο το Santiago Bernabeu.

Ένα γήπεδο σχεδόν 80.000 θέσεων.

Στην Βαρκελώνη παρέμεινε ως το 2008, για να φύγει από εκεί και να πάει στην Μίλαν, τα τρία χρόνια που θα παραμείνει στο Μιλάνο δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο με το μαγικό άγγιγμα, τα σενάρια για το μέλλον και την ζωή του πολλά.

Το 2011 αποφασίζει να φύγει από την Ευρώπη σε ηλικία 31 χρόνων και να επιστρέψει να παίξει στην πατρίδα για λογαριασμό της Φλαμένγκο, και αυτή ήταν η αρχή της πτώσης του ποιο ταλαντούχου παίχτη που βγήκε ποτέ. Η φυσική του κατάσταση και το μυαλό ( που δεν καταλάβαινε τι δώρο κουβαλούσε στα πόδια του) δεν τον αφήνουν να επιστρέψει ποτέ ξανά στο κορυφαίο επίπεδο.

Με αποτέλεσμα το καλοκαίρι που μας πέρασε να αποσυρθεί σε ηλικία 38 ετών, αλλά δεν ασχολήθηκε κανένας, γιατί; Γιατί για όλους τελείωσε τότε. Δυστυχώς ο κόσμος έχει κοντή μνήμη. Δεν θα αναφερθώ στα επιτεύγματα του με την Εθνική ομάδα, επειδή ο σκοπός δεν είναι να δείξω τους τίτλους αλλά τι πρόσφερε σαν προσωπικότητα, και σίγουρα είναι πολλά.

RIO DE JANEIRO, RJ, 01.08.2015: FLUMINENSE-GRÊMIO – Ronaldinho Gaúcho, do Fluminense, durante a partida – Partida entre Fluminense e Grêmio, válido Campeonato Brasileiro da Série A, no estádio do Maracanã, no Rio de Janeiro, neste sábado (1º). (Foto: Pedro Martins/AGIF/Folhapress)

Στην αρχή σας είπα ότι θα ήθελα να τον βρω και να τον ρωτήσω πως το έβαλε αυτό το goal. Πλέον θέλω να τον βρω και να τον ρωτήσω ένα μεγάλο, Γιατί; Και αυτός σίγουρα θα καταλάβει. Όλοι εμείς που σε θαυμάσαμε μόνο ευχαριστώ μπορούμε να σου πούμε, που έδωσες νόημα στα Σαββατοκύριακα μας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button