Άλλα αθλήματα

Θορπ: «Σταματήστε να θέτετε στόχους χρυσών μεταλλίων, ασκείτε πίεση στους αθλητές»

Ο κολυμβητής Ιαν Θορπ, ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης της Αυστραλίας, κάλεσε τους εθνικούς φορείς να σταματήσουν να θέτουν στόχους χρυσών μεταλλίων, καθώς αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στους αθλητές.

Μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αθλητισμού (AIS) με θέμα την «Ευημερία των Αθλητών», ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και ο 11 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δήλωσε ότι πρέπει η εστίαση να γίνει στους αθλητές που εκπροσωπούν τη χώρα «καλά».

«Δεν νομίζω ότι είναι επωφελές όταν αθλητικές οργανώσεις μιλάνε για το πόσα χρυσά μετάλλια θα κερδίσουμε σε έναν διαγωνισμό και πως αυτός θα είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχουμε κερδίσει ποτέ», δήλωσε ο 35χρονος στο φόρουμ στην Καμπέρα.

«Δημιουργεί μια τεράστια πίεση στους αθλητές γύρω από κάτι που δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Αυτό που θα προτιμούσα να δω να συμβαίνει, είναι ότι γνωρίζουμε ότι οι αθλητές αντιπροσωπεύουν τις κοινότητές μας, θα αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία αυτής της χώρας και ότι πρόκειται να την εκπροσωπήσουν καλά, στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, και αυτό θα οδηγήσει σε χρυσό μετάλλια».

Η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει, αλλά δεν έχει εκπληρώσει, έναν στόχο να βρεθεί στις πέντε πρώτες θέσεις των μεταλλίων στους τελευταίους τρεις θερινούς αγώνες.

Ο Θορπ κέρδισε τρία χρυσά και δύο αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνεϊ, γεγονός που τον έκανε τον πιο επιτυχημένο αθλητή των Αγώνων.
Παρά την επιτυχία του, αποκάλυψε σε μια αυτοβιογραφία του 2012 ότι αγωνίστηκε με προσπαθώντας να ξεπεράσει την  κατάθλιψη καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του,  κάνοντας…αυτοθεραπεία με αλκοόλ και κάνοντας σκέψεις αυτοκτονίας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button