FeaturedΝέα από ΕλλάδαΠΑΣ ΛΑΜΙΑΠοδόσφαιρο

Φακούντο Μπερτόλιο: Το «δεκάρι» της Λαμίας!

Το νούμερο 10 στη φανέλα του ποδοσφαιριστή ήταν κάτι σαν το άριστα 10 στο σχολείο για τον μαθητή, και κάτι παραπάνω, αφού δεν μπορούσε να  το έχει άλλος! Η Superleague αναλύει τα «δεκάρια» του πρωταθλήματος με τον Φακούντο Μπερτόλιο του ΠΑΣ Λαμία να κατέχει μία ειδική θέση.

Το φορούσε στην πλάτη αυτός που ήξερε την καλύτερη μπάλα, αυτός που ήταν ο πιο δημιουργικός παίκτης, ο ηγέτης, ο οργανωτής. Η λέξη “δεκάρι” με τα χρόνια εξελίχθηκε σε θέση, σημαίνοντας τον επιτελικό μέσο ή έστω τον αριστερό μέσο στο 4-3-3.

Με την καθιέρωση  των μόνιμων αριθμών στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, η υποδήλωση της θέσης από τον αριθμό δεν ισχύει πια στο βαθμό που ίσχυε. Ωστόσο σε κάποιους ποδοσφαιριστές το να πάρουν γενικά μικρό αριθμό 1-11 λειτουργεί σαν ψυχολογική ενίσχυση στο κυνήγι θέσης βασικού, ενώ το “δέκα” εξακολουθεί να προσδίδει κύρος και περίοπτη θέση στον ποδοσφαιριστή.

Το “δεκάρι” σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει αυτό που σήμαινε, ωστόσο με την αλλαγή συστημάτων από την δεκαετία του 80 ήδη, κυρίως στην Αγγλία, το δεκάρι το φόρεσαν δεύτεροι επιθετικοί στο 4-4-2, με χαρακτηριστικούς τον Φρανκ Στέιπλετον, τον Μαρκ Χιούζ και τον Γκόρντον Κάουανς. Και φυσικά πιο πρόσφατα ο Γουέιν Ρούνι, καθώς το 10 στη φανέλα με ένα ηχηρό όνομα τυπωμένο, αποδίδει και εμπορικά στην πώληση φανέλας.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο το νούμερο αυτό είναι συνδεδεμένο με τον αρχηγό και ηγέτη. Δομάζος, Παπαϊωάννου, Κούδας, αλλά και ο πιο προωθημένος Σιδέρης. Το φόρεσαν σπουδαίοι ξένοι που ήλθαν στην Ελλάδα, τόσο πριν, όσο και μετά την καθιέρωση των μόνιμων αριθμών στις φανέλες. Ενδεικτικά Ντέταρι, Ρότσα αλλά και Τζιοβάνι, Ριβάλντο και άλλοι πολλοί.

Για να δούμε σήμερα όμως σε κάθε ομάδα ποιός φορά το “δέκα” στην πλάτη. Τα πράγματα είναι μοιρασμένα ανάμεσα σε κλασσικούς επιτελικούς μέσους και καθαρόαιμους επιθετικούς, ακόμα και σέντερ φορ.

Ο Λεβαδειακός δεν έχει παίκτη με το νούμερο αυτό στην πλάτη. Οι περισσότεροι είναι βασικοί, όμως οι φίλοι του Ατρομήτου, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σπάνια βλέπουν στη σέντρα του αγώνα παίκτη με το “δέκα” να ξεκινάει βασικός.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, τα 10 γκολ και τις 16 ασίστ που έχουν οι παρακάτω παίκτες, μάλλον η φανέλα με το “δέκα” εμπνέει περισσότερο για δημιουργία, παρά για εκτέλεση.

Τρεις Έλληνες και 12 ξένοι έχουν καπαρώσει για φέτος το νούμερο, ενώ στον Αστέρα Τρίπολης άλλαξε νωρίς κάτοχο, αφού μέχρι να φύγει στις 31 Αυγούστου, το είχε ο Λεβί Μαντιντά.

Τα “δεκάρια” των ομάδων της Super League ΣΟΥΡΩΤΗ:

ΑΕΚ: Μάρκο Λιβάια 9 αγώνες (9 βασικός), 3 γκολ, 2 ασίστ

ΑΕΛ: Πίτι 10 αγώνες (10 βασικός), 1 ασίστ

Απόλλων Σμύρνης: Εμανουέλ Κονέ 8 αγώνες (7 βασικός)

Άρης: Νίκολας Κολάσο 7 αγώνες (4 βασικός)

Αστέρας Τρίπολης: Μάρτιν Τόνσο 8 αγώνες (7 βασικός), 1 γκολ, 3 ασίστ

Ατρόμητος: Κλαρκ Ενσικουλού 4 αγώνες (1 βασικός)

Λαμία: Φακούντο Μπερτόλιο 9 αγώνες (8 βασικός), 1 γκολ, 1 ασίστ

Λεβαδειακός: –

Ξάνθη: Πίταρ Ντουρίτσκοβιτς 7 αγώνες (5 βασικός), 2 ασίστ

Ολυμπιακός: Γιάννης Φετφατζίδης 7 αγώνες (1 βασικός)

ΟΦΗ: Βαγγέλης Πλατέλλας 10 αγώνες (9 βασικός), 1 ασίστ

Παναθηναϊκός: Αντονί Μουνιέ 5 αγώνες (2 βασικός)

Παναιτωλικός: Φράνκο Μαζούρεκ 10 αγώνες (10 βασικός), 4 γκολ, 1 ασίστ

Πανιώνιος: Σρνταν Σπιριντόνοβιτς 9 αγώνες (9 βασικός), 3 ασίστ

ΠΑΟΚ: Δημήτρης Πέλκας 8 αγώνες (7 βασικός), 1 ασίστ

ΠΑΣ Γιάννινα: Σάντι Κρίζμαν 7 αγώνες (3 βασικός), 1 γκολ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button