Άλλα αθλήματαΜαχητικά αθλήματα

Ραψομανίκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπέροχη η διαδρομή, όταν κάνεις κάτι που αγαπάς»

Ο Διονύσης Ραψομανίκης είναι από τους αθλητές του ελληνικού ταεκβοντό που στοχεύουν ψηλά.

Γυρίζει τον κόσμο με στόχο τη συγκομιδή βαθμών αλλά και αγωνιστικών εμπειριών που θα του προσφέρουν τα απαιτούμενα εφόδια για να μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους του.

Άμεσους και μακροπρόθεσμους, με σπουδαιότερο εξ αυτών τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Στην κατάταξη που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες κατέχει την καλύτερη θέση από ελληνικής πλευράς σε όλες τις Ολυμπιακές κατηγορίες (είναι 27ος) και αποτελεί μία από τις ελπίδες της χώρες μας για να βρεθεί στο Τόκιο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αθλητής του ΑΣ Γαία Αλίμου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο βαθμολογούμενο τουρνουά της Σόφιας, φτάνοντας στην κορυφή για πρώτη φορά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες μέσα στο 2019 (Κύπρος, Multi).

Λίγα 24ωρα πριν από τη συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ΤΕΦΑΑ Αθήνας, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την πρωτιά στην Βουλγαρία, το πανελλήνιο που θα γίνει στο Ωραιόκαστρο, αλλά και το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ που θα γίνει στα μέσα Μαΐου.

Η συνέντευξη του Διονύση Ραψομανίκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Στο τελευταίο διεθνές τουρνουά πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήρθε το χρυσό μετάλλιο που είχες χάσει στους δύο προηγούμενους τελικούς μέσα στο 2019. Πες μου πόσο εύκολα ήρθε αυτό το μετάλλιο κι από πλευράς ψυχολογίας τι σημαίνει αυτό το μετάλλιο ενόψει Μάντσεστερ;
ΑΠ: Ήθελα πολύ αυτό το χρυσό μετάλλιο, αφού ήταν το τελευταίο διεθνές τουρνουά πριν από το παγκόσμιο. Με τη βοήθεια της δασκάλας μου, Τζένης Σκεπετάρη, αλλά και του συλλόγου μου, δουλέψαμε πολύ πάνω στα λάθη των προηγούμενων τουρνουά. Παρουσιάστηκα περισσότερο βελτιωμένος και το μετάλλιο ήρθε μέσα από δύσκολους αγώνες. Είναι βέβαιο ότι το μετάλλιο αυτό θα με βοηθήσει ψυχολογικά ενόψει Μάντσεστερ, αλλά και ενόψει του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

ΕΡ: Πέρυσι στο πανελλήνιο ανδρών έμεινες εκτός μεταλλίων, παρά το γεγονός ότι ήσουν κάτοχος του τίτλου από το 2017. Τι προσδοκάς για εφέτος;
ΑΠ: Σε ένα πανελλήνιο δεν υπάρχουν φαβορί, ούτε κάτοχοι τίτλου. Όλοι οι αθλητές είναι υπολογίσιμοι και έτοιμοι να τα δώσουν όλα. Το επίπεδο άλλωστε είναι υψηλό. Από την πλευρά μου έχω κάνει ό,τι χρειάζεται για να είμαι όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένος. Πλέον εύχομαι αυτό να φανεί στους αγώνες και να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς την κορυφή.

ΕΡ: Το γεγονός ότι είναι προολυμπιακή χρονιά αγχώνει έναν αθλητή του δικού σου επιπέδου;
ΑΠ: Είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά προέχει να αντιμετωπίσω τη διοργάνωση όπως κάθε άλλη χρονιά. Βήμα-βήμα. Στόχο-στόχο.

ΕΡ: Κι αμέσως μετά υπάρχει το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Ελλάδα έχει να κατακτήσει παγκόσμιο μετάλλιο από το 2015. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να έρθει ένα μετάλλιο;
ΑΠ: Θεωρώ ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάθε αγώνας κρίνεται στις λεπτομέρειες. Για κανέναν δεν θα είναι εύκολο. Το σημαντικό είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να πάμε σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΛΟΤ που μας στηρίζει. Που για ακόμη μία φορά θα πάμε με πλήρη ομάδα, δίνοντας μας την ευκαιρία να κυνηγήσουμε τους στόχους μας.

ΕΡ: Για να μπορέσεις όμως να πας στους Ολυμπιακούς, μια διάκριση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι σχεδόν επιβεβλημένη… Ή όχι;
ΑΠ: Μια θέση στο παγκόσμιο θα βοηθήσει παρά πολύ ώστε να βρεθείς πιο εύκολα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πρόκρισης, όπως η παγκόσμια κατάταξη αλλά και η ευρωπαϊκή πρόκριση, όμως το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μια διοργάνωση όπου όλα γίνονται κι όλα ανατρέπονται.  Η Ολυμπιακή κατάταξη συνεπάγεται με τη συνεχή προσπάθεια των αθλητών να μαζεύουν βαθμούς από τα βαθμολογούμενα πρωταθλήματα ώστε να βρίσκονται όσο πιο ψηλά γίνεται στην κατάταξη. Η διαδρομή σε αυτήν την περίπτωση είναι μεγάλη, αλλά και υπέροχη. Αγωνία, κόπωση, ιδρώτας, απογοήτευση, διάκριση… Αλλά στο τέλος συνειδητοποιείς πως, όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, είσαι χαρούμενος.

ΕΡ: Το πρώτο τετράμηνο σου έφερε τρία μετάλλια και βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη. Πως θα ήθελες να κυλήσει αυτή η χρονιά, έρθει δεν έρθει το μετάλλιο στο Μάντσεστερ;
ΑΠ: Μέχρι και την καλοκαιρινή περίοδο έχω τρία σημαντικά τουρνουά. Το πανελλήνιο, αλλά και το παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς και γκραν πρι τον Ιούνιο στην Ρώμη. Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό σε όλα αυτά τα τουρνουά και θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προέχει φυσικά να είμαι υγιής και όλα τα άλλα έπονται.

ΕΡ: Είσαι από τους αθλητές που έχουν «γυρίσει τον κόσμο». Πάρα πολλά τουρνουά, με πολλές και σημαντικές συμμετοχές. Ποιό είναι το επίπεδο του ελληνικού ταεκβοντό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες; Και δεν αναφέρομαι στις παραδοσιακές…
ΑΠ: Το ελληνικό ταεκβοντό τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η ομοσπονδία, η οποία έχει φέρει πολλά και σημαντικά τουρνουά στην Ελλάδα. Τα νέα παιδιά έχουν λαμπρό μέλλον και πιστεύω ότι το 2020 η Ελλάδα θα μπορεί να έχει εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε ικανούς αθλητές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κανέναν. Θα δείτε σπουδαία πράγματα τόσο από τη δική μου γενιά όσο και από τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button